Akcie v ČR  |  05.06.2008 10:19:17

Akciové zprávy 05/06: Zentiva, ČEZ, NWR, KB, nemovitosti

PX 1648 (1,3 % d/d); objem 3217 mil. (203 mil. USD).

Zentiva: Neutrální zpráva (Analytik: Milan Vaníček)
Dnes se koná valná hromada Zentivy, která bude schvalovat dividendu ve výši 7,4 /akcii (0,7% dividendový výnos). Akcie by se měly začít obchodovat bez práva na dividendu od 2. července. Důležitější bude, že PPF (která nedávno navýšila svůj podíl na 19,2 %) se bude snažit prosadit svého zástupce do statutárních orgánů a podílet se tak na řízení společnosti. Trh by to zřejmě přivítal.
Další zpráva: ČNB dle očekávání povolila společnosti Anthiarose Limited ze skupiny PPF, aby uskutečnila dobrovolnou nabídku převzetí akcií Zentivy za 950 korun za jednu akcii. Tato cena nyní představuje spodní hranici podpory pro cenu akcií Zentivy. Dle zprávy agentury Bloomberg sdělil tiskový mluvčí J&T (vlastníka zhruba 7 % Zentivy), že nabídku PPF bude J&T analyzovat a rozhodnutí učiní v následujících dnech. Pokud by J&T prodala PPF všechny své akcie Zentivy, PPF by se stala největším akcionářem Zentivy. Nepředpokládáme, že by ostatní investory nabídka PPF nějak výrazně zaujala, protože nyní je pod tržní cenou akcií.

ČEZ: Neutrální zpráva (Analytik: Petr Novák)
ČEZ oznámil, že společně s tureckou energetickou firmou Akenerji podá nabídku na koupi dvou distribučních společností: Sedas a Bedas. Termín pro podání nabídek je 10. červen. Pokud by firmy v tendrech uspěly, ČEZ, Akenerji a její mateřská společnost Akkok vytvoří společný podnik (AkCez OGG), který by tato aktiva provozoval. ČEZ by ve společném podniku měl 50% podíl, Akenerji 45% a Akkok 5%. Počet konečných zákazníků ČEZu by stoupl o 4,2 milionu (z 6,8 milionu). Potenciál tureckého elektrárenství je velmi zajímavý, protože poptávka po elektřině je veliká (nárůst o 8-9% r/r) ve srovnání s Evropou (cca 2% r/r růst).

NWR: Neutrální zpráva (Analytik: Petr Novák)
Uhelná společnost OKD (100% vlastněná NWR) podle listu E15 chce prodat svou strojírenskou divizi Bastro strategickému zájemci. Jedním ze zájemců by mohla být firma Bucyrus z USA, která také dodává nové těžební technologie společnosti OKD. Prodej je součástí restrukturalizace OKD se záměrem soustředit se na těžbu uhlí. Tržby Bastro v roce 2007 činily 800 mil. , celkové tržby NWR dosáhly 1 370 mil. EUR.

KB: Neutrální/Pozitivní zpráva (Analytik: Milan Lávička)
Komerční banka sdělila, že v 1Q08 poskytla hypoteční úvěry ve výši 6,2 mld. , což je meziročně 12% nárůst. Podle KB banka dosáhla lepšího výsledku než trh (objem nových hypoték v 1Q08 klesl o 9 % r/r) díky novým produktům, konkurenceschopným cenám a rychlému schvalování úvěrů. Hodnotíme pozitivně, že KB je schopna zvyšovat objem úvěrů, i když trh se ochlazuje. Na druhou stranu by v budoucnu mohlo nastat riziko rostoucího nesplácení úvěrů (a potřeby tvořit rezervy) v důsledku volnější úvěrové politiky.

Nemovitosti (Analytik: Patrick Vyroubal)
Podle poradenské firmy King Sturge je západní Evropa, kde v poslední době klesly ceny nemovitostí, nyní pro investory do nemovitostí atraktivnější než Česká republika. King Sturge se zaměřuje také na východní Evropu. Firma očekává, že výnosy z nemovitostí na českém trhu vzrostou o 0,25-0,50 % v 2. pololetí, kdy by na trhu měla být větší aktivita (v období leden-květen objem nemovitostí klesl o 56 % r/r na 340 mil. EUR, kvůli zpřísnění úvěrových podmínek bank a poklesu cen nemovitostí v západní Evropě). My očekáváme, že slabší situace na trhu nemovitostí bude pokračovat, po velké aktivitě v uplynulých letech (ke které přispěly spekulativní investice podporované nízkými úrokovými sazbami).

Atlantik FT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:44  ČEZ: Absence odvodů z nadměrných tržeb, návrh dividendy - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:27  ČEZ: Rozhovor s organizátorem skupiny akcionářů Research (Česká spořitelna)
Út   9:42  Pilulka: Alza se chystá rozšířit nabídku o léky Research (J&T BANKA)
Út   9:40  PM ČR: Akcie dnes naposledy s nárokem na dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688