Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.01.2008 15:06:04

Cyrrus: Nekonečný růst Unipetrolu ?

Jednou z nejrůstovějších akcií na pražské burze byly v roce 2007 akcie petrochemické společnosti Unipetrol. Během uplynulého roku přidaly na ceně necelých 40 %, když na konci prosince dosáhly hodnoty 338 korun na akcii.

Po téměř kontinuálním růstu v první polovině roku následovala významnější korekce, která trvala přibližně jeden měsíc. Po té se opět obnovil růstový trend. Maximální hodnoty přitom akcie dosahovala na začátku listopadu, a to 347 korun.

V zásadě všechny podstatnější změny v trendu této akcie jsou podpořeny hospodářskými výsledky společnosti. Ty byly kromě prvního čtvrtletí (a také třetího čtvrtletí, kdy však byla ztráta způsobena jednorázovými náklady na prodej aktiv) lepší než v předchozím roce a "postrčily" tak cenu akcie a několik korun výše. Na druhé straně poklesy jsou většinou způsobeny skutečnostmi, na které nemá Unipetrol žádný vliv a vycházejí z nálady investorů a z vývoje celého trhu.

Jaké faktory tedy mají na cenu akcie Unipetrol největší vliv? Hlavní význam mají samozřejmě faktory související s cenou ropy, ne však přímo její cena. Cena ropy se v ceně akcie projevuje spíše nepřímo, a to díky ovlivňování rafinérských marží, neboli rozdílu mezi cenou ropy a cenou finálních petrochemických výrobků. Růst ceny ropy se v silném konkurenčním prostředí nemusí na ceně finálních výrobků vůbec projevit, znamená to ovšem, že společnost musí snížit rafinérské marže na své výrobky.

Udržet rafinérské marže na úrovni předchozích let se Unipetrolu již delší dobu nedaří. Rafinérské maže se pohybují velmi volatilně a jejich výše je hlavním faktorem, který ovlivňuje hospodářský výsledek společnosti. Díky růstu ceny ropy a snahy společnosti udržet si své postavení na trhu dochází dlouhodobě k poklesu marží. Velmi dobře patrný je tento fakt při pohledu na ceny ropy a benzínu - zatímco cena ropy se v uplynulém roce zvýšila na téměř dvojnásobek, cena benzínu v České republice se zvýšila pouze o 20 %. K tomu samozřejmě velkou měrou přispívá také vývoj měnového kurzu mezi českou korunou a americkým dolarem. Ten v roce 2007 zpevnil přibližně o 13 % a nárůst ceny ropy tak částečně kompenzoval.

Druhým podstatným faktorem je samozřejmě výše poptávky po petrochemických výrobcích. V tomto ohledu se Unipetrolu daří poměrně dobře, neboť poptávka po jeho výrobcích se zvyšuje a díky tomu společnost může zvyšovat zisk i v době, kdy dochází k poklesu rafinérských marží. Unipetrol v současnosti prochází významnou restrukturalizací společnosti, která by měla budoucí vyhlídky ještě zlepšit. Zbavuje se společností, jejichž podnikatelská činnost s činností Unipetrolu nesouvisí (Agrobohemie a Synthesia) a naopak konsoliduje společnosti, jež jsou pro fungování petrochemické výroby nezbytné (Česká rafinérská a Paramo). Současně také dochází ke změně organizační struktury společnosti (sloučení společností Unipetrol rafinérie a Chemopetrol do společnosti Unipetrol RPA) a k modernizaci sítě čerpacích stanic Benzina.

Budoucí vývoj akcií Unipetrolu se zdá, bude dělat investorům radost. Unipetrol je vnímán jako jedna z nejatraktivnější investic pro rok 2008. Jeho cílové ceny se pohybují na hodnotách těsně pod hranicí 400 korun (tedy možné zhodnocení až o 20 %). Růst ceny ropy by měl podle konsensuálního názoru analytiků zpomalit, případně i zastavit a její průměrná cena by se měla pohybovat kolem 78 amerických dolarů za barel, tedy přibližně o 4 % výše než byla v roce 2007. V případě měnového kurzu předpokládáme, že bude pokračovat v nastoupeném trendu - pro rok 2008 je průměrná hodnota analytických predikcí 18,5 korun, což znamená posílení o 2 - 4 %. Rafinérské marže budou v příštím roce i nadále klesat, nicméně pomaleji než dříve, jejich pokles odhadujeme na 10 %. Podle našeho názoru akciím Unipetrolu v příštím roce nejvíce pomůže právě probíhající restrukturalizace společnosti, jejímž cílem je zjednodušení správy společnosti, přechod na segmentové řízení a zvyšování tržního podílu modernizací čerpacích stanic Benzina. Především předpokládané zvyšování tržeb z prodeje petrochemických výrobků bude mít pozitivní význam na cenu akcií a Unipetrol je díky tomu označován za favorita pražské burzy pro rok 2008.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688