Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.10.2007 08:34:04

Vleugels promluvil o záměrech Unipetrolu

Dle rozhovoru generálního ředitele Vleugelse pro agenturu Bloomberg chce Unipetrol koupit zbylý podíl v Paramu, což je druhá rafinérská společnost Unipetrolu (po České rafinérské). Unipetrol drží v Paramu 73,5% podíl. Unipetrol se zajímá o 14,5% podíl Middle Europe Investments, která již dříve oznámila, že má zájem podíl v Paramu prodat. Dle slov Vleugelse by transakce měla být uzavřena do měsíce. Mateřská společnost Unipetrolu (PKN Orlen) drží v Paramu 3,7% (k 31.12.2006). Případnou koupí podílu MEI by tak podíl skupiny PKN Orlen převýšil 90%, dosáhl by 91,7%. Vleugles řekl, že by potom Unipetrol zvažoval squeeze-out (vytěsnění) minoritních akcionářů. Tržní cena akcií Parama se aktuálně pohybuje na hranici 1200 /akcii. Dle tržního ocenění by tak 14,5% podíl mohl Unipetrol koupit za 231,4 mil. (1,3 /akcii). Dle našeho názoru není pro Unipetrol důvod, aby za tento podíl zaplatil vyšší cenu než aktuálně tržní. Tento podíl nepřináší Unipetrolu žádné další výhody, neboť Paramo svým podílem efektivně kontroluje. Důvodem koupě podílu v Paramu je dle Vleugelse snaha o efektivnější řízení Parama. Snahu Unipetrolu o koupi podílu v Paramu hodnotíme pozitivně. Plná konsolidace Parama by se pak měla v dalších letech odrazit ve vylepšení hospodářských výsledků Unipetrolu.

 

Vleugels dále řekl, že Unipetrol také možná koupí 0,2% podíl v České rafinérské (ČeRa) od ConocoPhillips. Conoco již dříve oznámilo, že prodalo svůj podíl v ČeRa italské Eni. Nyní se tak ukazuje, že Conoco neprodalo Eni celý 16,3% podíl v ČeRa, ale že k prodeji zbyl dále 0,2% podíl. Dodnes se neobjevila na trhu věrohodná informace o ceně, kterou Eni za podíl od Conoca v ČeRa zaplatila. V čase prodeje se spekulovalo, že Eni zaplatila 500 mil. EUR. Tato cena se dle našeho názoru nezakládá na pravdě, nebo Eni by hodnotu podílu v ČeRa výrazně přeplatila.  Unipetrol nabídl Conocu údajně 270 mil. USD (5,2 mld. ). Dle této výše nabídky by tak Unipetrol za 0,2% podíl mohl nabídnout 63,8 mil. . Vleugles řekl, že se jedná pouze o kosmetickou změnu, ale jde akvizici podporující záměr Unipetrolu navyšovat podíl v ČeRa. Zvýšený podíl v ČeRa (z 51% na 51,2%) by pak znamenal i drobně větší využití rafinérských kapacit ČeRa. Unipetrol totiž může využívat rafinérskou kapacitu dle svého procentního podílu v ČeRa.

 

Obě akviziční snahy Unipetrol lze hodnotit kladně, ale je si třeba uvědomit, že jde pouze o menší akviziční příležitosti, vzhledem k tomu, že na účty Unipetrolu přitekla ve 3Q částka 5,5 mld. za prodej Kaučuku. V oblasti akvizic v chemickém nebo petrochemickém segmentu Unipetrol cílí do zahraničí. Již dříve Vleugles řekl, že o dalším využití volných finančních prostředků (pokud Unipetrol nebude úspěšný v akvizicích) přindá v úvahu až příští rok. Letos by se již žádná velká akvizice neměla uskutečnit. Již dříve Unipetrol sdělil, že mimořádná dividenda nebo odkup akcií jsou jedny z možností případného využití finančních prostředků.

 

Vleugels dále uvedl, že náklady na uzavírku rafinerie Litvínov kvůli odložení opětovného spuštění vzrostou o 10 %, tj. o 200 mil. Provoz v litvínovské rafinerii měl být původně obnoven v sobotu 13. října. Kvůli technickým problémům na jednotce, která rafinerii dodává vodík, však bylo spuštění rafinerie odloženo. Vleugels uvedl, že uzavření rafinerie sníží EBIT ve třetím a čtvrtém čtvrtletí celkem o 2,2 mld. EBIT ve třetím čtvrtletí se přitom zřejmě sníží o minimálně 1 mld. . Původně společnost odhadovala, že odstávky sníží EBIT o 2 mld. . Celoroční EBIT Unipetrolu by tak měl dosáhnout 6,4 mld. namísto 6,6 mld. . To je v souladu s naším očekáváním.

 

Dle slov Vleugelse by měl Unipetrol v dalších šesti letech proinvestovat celkem 23 mld. . Investice by měly směřovat do všech tří segmentů Unipetrolu. Naše očekávání, které je zahrnuto v modelu, je vyšší: 26 mld. v dalších pěti letech. Nižší CAPEX (investiční výdaje) jsou tak pozitivní pro ocenění akcií Unipetrolu. Unipetrol by měl výši CAPEX zveřejnit v následujících týdnech. Tzv. šestiletý plán růstu by dozorčí rada měla projednávat v prosinci tohoto roku. Unipetrol by se dle Vleugelse měl dál soustředit na organický růst.

 

Vleugels dále promluvil o vyhlídkách na uzavření dohod o prodeji podílů v Agrobohemii (51%) a Synthesii (38,9% podíl), kvůli kterým je Unipetrol v soudním sporu s Agrofertem. Vleugles očekává, že by Unipetrol mohl tato aktiva prodat již ve třetím nebo čtvrtém čtvrtletí. To by dle jeho slov znamenalo výraznou účetní ztrátu vyplývající z rozdílu mezi účetní cenou (3,7 mld. ) a prodejní cenou.

 

Akcie Unipetrolu dnes kvůli sentimentu na trhu oslabily o 0,4% d/d a zavřely na 327 /akcii. Očekáváme, že tyto zprávy mohou ovlivnit zítřejší obchodování s akciemi Unipetrolu, záležet však bude na tržním sentimentu a sentimentu na ropné společnosti, které jsou závislé na vývoji ceny ropy.

Petr Novák

06.01. 16:59  Upozornění (Ondřej Patkan)
06.01. 16:45  Upozornění (Ondřej Patkan)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688