TNBiz (TN.cz)
Finance  |  11.09.2010 18:12:01

Řecký premiér promluví k národu o ekonomice

Mediafax

SOLUŇ (MEDIAFAX) - Řecký premiér George Papandreu má v sobotu večer přednést projev k národu, v němž by měl mluvit o stavu řecké ekonomiky. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s tím, že Papandreu se bude s největší pravděpodobnosti soustředit na ekonomický růst.

Složité rozpočtové podmínky země neumožňují řeckému premiérovi národu nabídnout příliš radostnou budoucnost. Řecko je totiž vázáno přísnými pravidly, v rámci kterých se mu dostalo pomoci od Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) půjčky ve výši 110 miliard eur (2,7 bilionu korun). Tato půjčka měla zemi zachránit od hrozícího státního bankrotu. Socialistická Papandreova vláda tak byla nucena zvýšit daně a prudce snížit platy ve veřejné správě i důchody, aby se jí podařilo snížit gigantický rozpočtový deficit. Úsporná rozpočtová opatření však vyvolala vlnu stávek a demonstrací.

"Papandreu nemůže slíbit nějaké rozhazování, protože mu to rozpočtové podmínky nedovolí. Nelze očekávat, že bude mluvit příliš optimisticky, což by mohlo snížit snahy na zlepšení stavu veřejných financí," prohlásil politický analytik Goerge Sefertzis. "Očekávám, že bude mluvit o tom, že (fiskální) operace musí uspět, ale že také pacient musí přežít," dodal.

Odborníci nyní čekají, zda bude Papandreu mluvit o uvolnění rozpočtu, čímž by na jednu stranu mohl uklidnit veřejnost, ale na druhou stranu by mohl rozzlobit mezinárodní věřitele. Jeho projev má začít v osm hodin večer místního času (19:00 SELČ) v severořecké Soluni.

Řecká média uvádějí, že Papandreu bude pravděpodobně věnovat hlavní část svého projevu přesvědčování o potřebě znovu nastartovat ekonomický růst a snaze přilákat investice, což má být způsob, jak vyvést Řecko z hluboké recese a znovu začít vytvářet pracovní místa. Během pátečního zasedání řecké vlády Papandreu požádal své ministry, aby připravili kroky, které by pomohli podnikatelům zvýšit zájem o investice v Řecku.

"Očekáváme signál, že v zemi bude zavedena prorůstová podpora," prohlásil Telemachos Pentzos, manažer společnosti vyvážející potraviny. "Jsme pod velmi silným tlakem konkurence a dosavadní opatření investicím moc nepomohla," dodal.

Řecké odbory, které se kvůli úsporným opatřením s vládou střetly letos již několikrát, naplánovaly několik velkých protestů a podle analytiků by tyto demonstrace mohly odstartovat novou sezónu protestů proti úsporným opatřením.

Policie na sobotu přesunula do Soluně více než 4000 policistů. Ti mají zabránit tomu, aby demonstrace přerostly v násilné protesty. Očekávané deštivé počasí by však mohlo alespoň z části zmírnit agresivitu protestujících. Místní obchody pro jistotu zabednily své výkladní skříně dřevěnými deskami.

Před rokem tehdejší pravicový premiér Costas Karamanlis přerušil tradici štědrých slibů, které řečtí politici dávali v Soluni svým občanům, a oznámil zmrazení platů ve veřejném sektoru. To, spolu se sérií politických skandálů, pomohlo krátce poté Papandreovi Karamanlise ve volbách porazit.

Podle analytiků by mohl nyní Papandreu nabídnout občanům alespoň malé uvolnění napjatého rozpočtu, ale hlavně se bude soustředit na růstový plán pro příští rok a Řekům se bude snažit nabídnout spíše cestu z krize pro příští rok.

Spotřeba domácností v zemi byla těžce zasažena snížením platů ve veřejném sektoru o 15 procenta a snížením důchodů o 10 procent. Sazba daně z přidané hodnoty navíc vrostla o čtyři procentní body na 23 procent.

Odborníci očekávají, že ekonomika země klesne v tomto roce o čtyři procenta. Nezaměstnanost v červenci vrostla na 11,6 procenta z 8,6 procenta ve stejném období o rok dříve. Kvůli recesi zemi opouštějí již například německý obchodní řetězec Aldi, nebo francouzský FNAC.

I když mezinárodní věřitelé Řecka vládním plánům tleskají, úsporná opatření mají již dopady také na samotné rozpočtové příjmy. Čtvrteční data ukázala, že vládě se poprvé nepodařilo plnit svůj plán, který má rozpočtový deficit v tomto roce snížit o 39,5 procenta.

"Trhy se obávají, že se vládě nepodaří najít způsob, jak znovu nastartovat ekonomiku a zajistit tak dostatečné příjmy pro rozpočet," prohlásil jeden z aténských ekonomických expertů. "Řecko najde cestu ven z temného tunelu právě pouze v případě, že se jím ten způsob najít podaří," dodal.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688