Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.09.2007 16:25:45

RMS - souhrn 37.týden - stát dále prodává ČEZ, pokles TO2, příliš těžká Tatra

Uplynulý týden se obešel český akciový trh bez výraznějších zpráv. Již delší dobu ovlivňují kurzy českých akcií spíše zahraniční informace než hospodaření daných podniků. Investorská veřejnost očekává datum 18. září, kdy by se mělo rozhodnout o případném snížení nebo nesnížení amerických úrokových sazeb. Základní americká úroková sazba je v současné době na 5,25% a je otázkou, jestli má tamní centrální banka dostatek argumentů, aby přikročila k jejímu snížení. Analytická i laická veřejnost očekává její snížení a spíše se hovoří o kolik to bude. Americká úroková sazba ovlivňuje obecně cenu peněz ve světové ekonomice, proto je velmi důležitá i pro český akciový trh.

Akcie ČEZu v současné době reagují na pokračující prodej ze strany státu a nákup ze strany samotné společnosti ČEZ. Stát uplynulý týden dále snížil svůj podíl ve společnosti na 67,27%. Celkem již prodal 0,34% majetkových práv v ČEZu. Celkem hodlá prodat až 7% akcií přes kapitálový trh.

Škoda Praha, jež je dceřinou společností ČEZu, se bude podílet na výstavbě hnědouhelné elektrárny ve Vietnamu. Celá zakázka má hodnotu 3 mld. dolarů, ale není jasné, jakým podílem se na ni česká firma bude podílet. Kurz ČEZu se v pátek opět přehoupl přes 1 100 .

Velmi výrazně klesl kurz akcie Telefónicy O2. Důvodem nebyly negativní zprávy, ale technická korekce po rozhodném dni pro výplatu letošní dividendy. Od úterý již investoři nakupují akcie bez práva na dividendu, a proto z pondělí na úterý klesl kurz akcie přibližně o 7,5% na hodnoty kolem 565 . Zbytek týdne byl pro titul mírně nepříznivý a titul uzavřel na hodnotách těsně nad 550 .

Problémy s hmotností má nejen velká část světové populace, ale i kopřivnické armádní Tatry. Při kontrolních testech byly nové vozy o několik set kilogramů těžší než byl požadavek ministerstva. Zakázka na výrobu 556 vozů pro českou armádu za 2,6 mld. byla jedním z důvodů prudkého růstu kurzu akcie v uplynulém období. Dle dostupných informací se již podařilo problémy nového vozu vyřešit. Akcie Tatry se v současné době obchodují na trhu RM-SYSTÉM v pásmu kolem 285 .

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688