Václav Senjuk (AliaWeb)
Media žurnál č.8  |  17.10.2000 17:35:04

Vydavatelé vyhlašují válku

* Vydavatelé vyhlašují válku

** Začala celosvětová bitva vydavatelů s novináři a tvůrci o autorská práva

Webový magazín "Kanadský zákazník a Watchdog" vydal nedávno článek Kanaďana Roberta Laboissiera o tom, jak důsledkem obrovského rozmachu internetového publikování musí novináři čelit novému ohrožení jejich možnosti zajistit si slušné živobytí. "Svobodný tisk nemůže existovat tam, kde ti, kdo pro tisk pracují, jsou zneužíváni. Pro novináře a ostatní svobodné profese je autorské právo základem jejich živobytí," napsal Robert Laboissiere.

V odpovědi na tento článek obdržel magazín kopii tiskového prohlášení Světové asociace novin ze 13. června 2000. Tisková zpráva obsahuje následující neobyčejná tvrzení:

* že:

vydavatelé novin jsou ekonomicky znevýhodňováni, když je "vydavatelům buď zákonem bráněno nakládat s obsahem, jak si přejí, nebo jsou zavázáni platit několikrát, pokud je tento obsah publikován v jiné, než papírové podobě".

Autorské právo jednoduše zakazuje novinám používat materiál, který jim nepatří. Alespoň technicky. Ve skutečnosti vydavatelé mohutně zákon obcházejí, když nutí volné novináře a spisovatele upisovat jim "všechna" práva bez dodatečné platby (Tučně vytištěno - komentář kanceláře Mezinárodní federace novinářů v Bruselu - pozn. redakce.).

* že:

"právní prostředí nesmí bránit novinovým vydavatelským společnostem rozvíjet jejich byznys".

To například znamená, že vydavatelům novin by nemělo být bráněno produkovat zisk byznysem založeným na zcizování intelektuálního vlastnictví - komentář z Bruselu - pozn. red.

* že:

vydavatelé novin jasně "potřebují mnohem silnější ochranu v autorském zákoně, aby mohli do svého byznysu investovat".

 

To například znamená, že vydavatelé se cítí oprávněněnými být pod ochranou autorského zákona, ale píšícím autorům tuto ochranu upírají - komentář z Bruselu.

 

* že:

konečně, avšak nikoli nakonec, reforma autorského zákona ve prospěch vydavatelů novin je imperativem, pokud mají vydavatelé i nadále "hrát jejich zásadní roli v demokracii".

Takže tady to máte, dámy a pánové: Píšící, kteří žádají spravedlivou platbu za použití jejich intelektuálního vlastnictví, nejsou pouze hamižní oportunisté s nespravedlivými zákonnými privilegii profitující na výlohách vykořisťovaných a obležených vydavatelů novin, -- oni jsou taktéž nedemokratičtí!

(Komentář z Bruselu - pozn. red.)

----------------------------------------------------------------

Následující text je doslovným zněním tiskového prohlášení Světové asociace vydavatelů:

* Vydavatelé novin žádají silnější ochranu svých autorských práv

Světoví vydavatelé vyzvali politiky rozhodující o autorských právech, aby odstranili překážky, které brzdí a brání rozvoji novinových společností v novém prostředí digitálních médií.

Na svém setkání na výroční schůzi Světové asociace novin v Rio de Janeiru, Brazílie (11.-14. června) vydavatelé uvedli, že existující legislativa ve věci autorských práv se stala "vážnou překážkou vydavatelů k využití obsahu rozumným a ekonomicky životným způsobem v prostředí nových distribučních kanálů".

Rezoluce schválená výborem WAN, která sdružuje 1 400 vydavatelů a editorů ze 71 zemí, uvedla pro Světový kongres novin a Světové fórum editorů v Riu de Janeiru, že nové informační technologie radikálně změnily obchodní podmínky a konkurenční prostředí novinových vydavatelů. Rezoluce říká:

"Vzrůstající důležitost internetu a ostatních forem elektronického vydávání zavazují vydavatele prozkoumávat a investovat v celém rozsahu mediálních možností.

Autorské právo bylo ustanoveno před tím, než se objevilo digitální prostředí. Dnes se tato legislativa stala vážnou překážkou vydavatelů k využití jejich obsahu rozumným a ekonomicky životným způsobem v prostředí nových distribučních kanálů. Vydavatelům je buď zákonem bráněno používat obsah, jak chtějí, nebo jsou zavázáni platit několikrát, pokud je tento obsah publikován v jiné, než papírové podobě.

Vydavatelé novin hrají zásadní roli v informační společnosti vytvářením a dodáváním obsahu vysoké kvality pro potřeby různých médií. Potřebují mnohem silnější ochranu autorských práv pro své obchodní investice. Rozsah těchto práv nemůže být omezen tištěnou verzí novin. Musí zahrnovat všechny způsoby použití ve kterémkoli médiu, kde je vydavatel angažován. Právní prostředí nesmí bránit vydavatelským společnostem rozvíjet jejich byznys. To je zvláště důležité v době, kdy se noviny usilovně snaží přitáhnout novou generaci ke čtení prostřednictvím rozvoje jejich internetových aktivit.

Světová asociace novin vyzývá politiky - tvůrce legislativy a autorských práv, aby poskytli novinovým vydavatelům vhodné zákonné prostředky k ochraně jejich intelektuálních, lidských a finančních investic do distribuce obsahu a tím jim umožnili i nadále sehrávat jejich zásadní roli v demokracii.

 

 

 

WAN hájí a podporuje svobodu tisku a obchodních a profesionálních zájmů novin. Reprezentuje 17 000 novin v 93 zemích. Její přidružené organizace zahrnují Asociaci evropských vydavatelů novin, Asociaci meziamerického tisku a Asociaci vydavatelů novin oblasti Pacifik

Dotazy:

Larry Kilman

Director of Communications

World Association of Newspapers

25, rue dÁstorg

75008 Paris, France

Tel: +33 1 47 42 85 00

Fax: +33 + 47 42 49 48

E-mail: lkilman@wan.asso.fr

www.wan-press.org

Konec doslovného znění zprávy.

---------------------------------

 

Přeložila a redakčně upravila Irena Válová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Media žurnál č.8:

17.10.2000  Vydavatelé vyhlašují válku Václav Senjuk (AliaWeb)
17.10.2000  Personální informace Václav Senjuk (AliaWeb)
17.10.2000  PRÁVNÍ PORADY NOVINÁŘÚM - POZOR, ZMĚNA!!! Václav Senjuk (AliaWeb)
17.10.2000  Památky potřebují publicitu (17.10.2000) Václav Senjuk (AliaWeb)
17.10.2000  Ovládnou ženy média? Václav Senjuk (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688