Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  04.09.2007 07:12:30

DOWER-D: ČEZ - jeden velký krok dolů, tři malé krůčky nahoru!

Místo komentáře k poslednímu obchodování jsme si, při pohledu na ČEZ, graf 1, připomněli práci Roberta J. Shillera, profesora ekonomie na Yaleově univerzitě a zároveň i hlavního ekonoma společnosti MacroMarkets LLC.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 3.9. - pro zvětšení klikněte

Zhruba obsahuje tuto myšlenku: Rčením na býčím trhu ve 20. letech minulého století - do velkého krachu 28. října 1929 - bylo: jeden krok dolů, dva kroky nahoru, znovu a znovu. A převládal - až do onoho velkého krachu! - optimismus. Aktualizované znění podle Shillera pro současný býči trh je jiné: jeden velký krok dolů, tři malé krůčky nahoru, znovu a znovu  - doprovázené permanentními obavami z propadu. Co dodat, že?

Ale zpět k aktuálnímu dění. Proč v pátek pookřály americké akciové trhy a vydrží jim to?  Včera se v USA neobchodovalo a tak si musí světové akciové trhy na věcnou odpověď ještě počkat. Nicméně verbální vysvětlení tady je: Protože zasáhli prezident USA i šéf FED. George Bush slíbil, že vláda pomůže lidem splácet půjčky na bydlení. Nabídne milionům Američanů, kteří nemohou splácet hypotéky půjčky na nízký úrok se státní účastí. Tu zajistí vládní agentura pro bydlení (FHA). Zaručí se věřitelům za splátky hypoték a tak sníží riziko a tedy i úroky, které budou finanční instituce po klientech požadovat. FHA navrhne podle tohoto vládního projektu v příštím roce půjčky více než 240 tisícům domácností. Bush ale zdůraznil, že jeho kabinet nehodlá v žádném případě pomáhat lidem, kteří neměli na splácení už v době, kdy uzavírali smlouvu s hypoteční firmou.
 
Stranou nezůstal ani šéf FED Ben Bernanke. Ten mluvil o trhu bydlení na výroční konferenci centrálních bankéřů v Jackson Hole ve státě Wyoming. Ujistil trhy, že FED je připraven zasáhnout v případě, kdy by měla kvůli nesplaceným hypotékám trpět celá americká ekonomika. Naznačil tak, že FED sníží hlavní úrokovou sazbu z 5,25% a zlevní tak lidem splátky z hypoték a podnikům financování prostřednictvím úvěrů. Šéf americké měnové politiky tak vůbec poprvé od začátku krize připustil, že ztráty na finančních trzích ve světě jsou horší než ty nejvíce pesimistické odhady a mohou vést k rozsáhlým dopadům i na zbytek ekonomiky. Nezbude nic jiného než snížit sazby, řekl Bernanke mezi řádky. A to jsou slova, na které trhy a burzy čekaly. Dnešní obchodování ve Spojených státech ukáže - potvrdí nebo nepotvrdí -, jak vážně slova obou celebrit investoři a trhy berou.

Jinak jsme ale doma ve stavu mírného optimismu, viz například Pegas Nonwovens a CETV, dnes trochu netradiční grafy 2 a 3.

Graf 2, Pegas Nonwovens, Indikátor Three Line Break k 3.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, CETV, Indikátor Kagi k 3.9. - pro zvětšení klikněte

Co tedy očekáváme v úterý? Smíšené obchodování. Burzovní počasí je pořád velmi proměnlivé - navíc do zahájení dnešního obchodování v USA bude evropským trhům chybět "americký" pondělní impulz. Jinak ale jsou na našem domácím trhu přítomny spíš impulzy pro růst, než naopak. V jejich prospěch vyznělo jak páteční, tak i pondělní obchodování. Přesto však očekáváme "jen" smíšené obchodování.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688