Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  10.08.2007 07:53:09

DOWER-D: KB, ČEZ, O2 - hypoteční děs běs pokračuje, už se poděsila i ECB a proto včera zasáhla!

Příčinou růstu akciového trhu byl v nedávné minulosti rekordně vysoký objem fúzí a akvizic. A kde na ně brali investoři peníze? Na počátku stála praxí ověřená zkušenost, že peněz je ve světě - viz hedžové a vládní fondy - vlastně dost. Staly se zdrojem financování (1) fúzí a akvizicí, ale také (2) hypoték. A v tom dnes tkví ta potíž!

Obchodníci-dealeři nabízeli hypotéky nejen zajištěným rodinám, ale také lidem, kteří už byli zadlužení, neměli práci nebo měli jen velmi malé příjmy. A u nich začala hypoteční krize vznikat. Hypotéky sice nabízejí investorům vyšší výnos, ale také patří mezi rizikovější investiční produkty. Riziko si však dlouho nikdo neuvědomoval. Zvlášť, když se začaly těšit velké oblibě i mezi velkými fondy. A pak se spustila lavina. Nejdříve ani více než 4,5miliardová injekce nepomohla od krachu dvěma fondům investiční banky Bear Stearns a stejně později dopadl i fond American Home Mortgage Investment. Když se ukázalo, že do amerických hypoték investovalo i mnoho finančních ústavů ze starého kontinentu, přenesl se problém do Evropy.

Nejznámější evropskou obětí se stala německá úvěrová banka IKB. Od krachu ji zachránila jen miliardová pomoc státní banky KfW. Ale  "děs běs" pokračuje. Kromě BNP Paribas, která ve čtvrtek zmrazila vklady ve třech svých fondech, oznámila dočasné uzavření fondu se 750 miliony eur i německá Sal. Oppenheim. To vše znovu vyděsilo - a dál děsí - akciové trhy. Proto včera zase tak výrazně klesly. A klesly i v Česku, viz grafy 1 až 3.

Graf 1, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.8. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 9.8. - pro zvětšení klikněte

"Akciové trhy teď budou velmi výrazně kolísat. Podle nás ale k neovladatelné krizi nedojde, protože americká centrální banka v případě potřeby sníží úrokové sazby, což ekonomice pomůže v růstu," říká k problému Jan Hatzius z Goldman Sachs. Podobně vidíme situaci i my v DOWER-D.

I přesto se ale ECB poděsila a zasáhla! Pustila na trh 95 miliard eur! Ale po pořádku. Celoevropskou paniku včera spustila největší francouzská banka BNP Paribas. Zmrazila výběry peněz ze tří svých fondů (zprostředkovaně poskytovaly peníze právě americkým hypotečním bankám na rizikové úvěry a hodnota jejich majetku už od jara klesala). A tak vypukla panika a banky si začaly mezi sebou masivně půjčovat peníze, aby měly hotovost na případné výplaty klientům. Dostaly strach, že si lidé začnou vybírat peníze uložené v jejich fondech. To samozřejmě okamžitě vyhnalo do rekordních výšin úroky, za které si banky mezi sebou půjčovaly. A to zase donutilo ECB poskytnout jim úvěry v neuvěřitelné výši 95 miliard eur - o třicet miliard víc než po teroristických útocích na New York a Washington 11. září 2001! A aby situaci skutečně uklidnila šla ECB ještě dál a nabídla finančním domům neomezené množství peněz za základní úrok čtyři procenta!

Tuzemských bank se prý evropská nervozita zatím nijak nedotkla. Shodně tvrdí, že se na americkém trhu hypoték téměř neangažují. "V Česku postihne krize především lidi, kteří obchodují na burze. Vklady v bankách ohroženy nejsou," říká k aktuálnímu problému hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán. V zásadě s Viktorem Kotlánem v DOWER-D souhlasíme, ale s jednou podstatnou výhradou: Tak velké peníze, za tak výhodných podmínek mohou povzbudit nejen "vklady v bankách", ale i investory investující do akcií. A jdeme ještě dál: Běžní občané neznají dobře finanční prostředí. Mohou mít strach a peníze přesto vybírat. "Mazaní" investoři se naopak v podobném prostředí a v podobných situacích pohybují jako "ryby ve vodě". A právě to může zvýšit jejich apetit a chuť investovat a zvednout cenu akcií! Zvlášť, když některé domácí tituly - Telefónica O2 a ČEZ - jsou tak úžasným generátorem hotových peněz! Ostatně  to byl také důvod, proč jsme si dnes tyto dva tituly vybrali do ukázek.

10.08. 11:13  Kde? (....)
10.08. 10:13  Kde? (DOWER D)
10.08. 09:45  Kde? (...)
10.08. 09:43  Kdeže - natiskla (...)
10.08. 09:41  Kde? (Jirka94535)

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:42  Akciové trhy: Druhý poločas začal výhrou - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:30  ČEZ: Výstavba LNG terminálu v Stade u Hamburku byla zahájena Research (Česká spořitelna)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688