Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  24.07.2007 08:09:13

DOWER-D: Unipetrol, Orco, ČEZ - první třetinu prázdnin máme za sebou!


Máme za sebou první třetinu prázdnin. Co přinesla? (1) Především rozdělila tituly obchodované ve SPAD do tří skupin - rostoucí, Unipetrol, graf 1, klesající, Orco Property, graf 2 a stagnující, ČEZ, graf 3.

Graf 1, Unipetrol, OS MACD a Bollingerova pásma k 23.7. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Orco Property, OS MACD a Bollingerova pásma k 23.7. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 23.7. - pro zvětšení klikněte

(2) Předvedla také chování "smart" investorů, viz graf 3. Ti trpělivě akumulují potenciální růstové tituly, aby je při podzimním a zimním růstu výnosně zhodnotili. A konečně (3) dosavadní prázdninový vývoj také přinesl impulzy ze zámoří. Na mysli máme situaci okolo amerických hypoték.

Méně důvěryhodní klienti nejsou totiž už schopni je splácet, ceny hypoték proto padají a na trhu s úvěry se zvyšuje nervozita. Olej do ohně přilil minulý týden i šéf FED Ben Bernanke, když při vystoupení před výborem Kongresu Spojených států uvedl, že se situace na realitním trhu pravděpodobně ještě zhorší.

Do potíží přivedly americké domácnosti především (1) rostoucí úroky a (2) klesající ceny nemovitostí. Už zkrachovalo i mnoho hypotečních firem. A také dva velké fondy investiční banky Bear Stearns. Ta se je sice pokusila zachránit finanční injekcí 1,6 miliardy dolarů, ale nepomohlo to. Proto banka oznámila, že jim už další pomoc nechystá. Jde zřejmě ale jen o špičku ledovce. Nikdo totiž přesně neví, kolik dalších fondů mohlo do špatných hypoték investovat.

A co Evropa a co Česko? Česko je zatím v klidu, ale...  Proč padá Orco Property, graf 2? A dál... Investoři utíkají z dolarových aktiv a americká měna tak oslabuje. To je paradoxně špatná zpráva i pro evropské akcie. Na první pohled by se sice dalo čekat, že se investoři přesunou z Ameriky do Evropy. Ale jen na první pohled. Na druhý vše vypadá jinak. Velká část příjmů evropských firem totiž pochází z vývozů do USA. Slábnoucí dolar však tyto příjmy zmenšuje - a tedy také příjmy, potažmo i zisky evropských firem - a později i cenu jejich akcií. Pražskou burzu tato situace zatím naštěstí nezasáhla. Důvod je nasnadě - většina českého vývozu směřuje do Evropy a ne do Ameriky. Ale znovu ale... Co když se Evropa vyčerpá a nebude kam vyvážet, Nevznikne dominový efekt? Co pak?

Ale zpět k domácímu trhu. Pondělní obchodování nejspíš předurčilo chování českého trhu ve druhé třetině prázdnin. Především dojde ke korekci rostoucích titulů, viz graf 1, ale i ke korekci - obratu vzhůru - u klesajících titulů, viz například Erste Bank, graf 4.

Graf 4, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 23.7. - pro zvětšení klikněte

Jinak ale bude pokračovat investiční strategie "smart" investorů z první třetiny prázdnin - trplivá akumulace potenciálních růstových titulů, například ČEZ, graf 3. Ta se na venek projeví zdánlivou stagnací a růstové tituly budou kolísat v poměrně úzkém koridoru. Bude to však úplně jiná stagnace než ta, které jsme byli svědky před prázdninami.





Milí čtenáři, neváhejte se na nás obrátit s jakýmkoli dotazem.
Jsme připraveni vám pomoci s přihlášením, placením, či čímkoli, co souvisí se službami Technické analýzy, které poskytuje server Kurzy.cz ve spolupráci se společností Dower-D.
Řekněte nám, co vás trápí v souvislosti nejen s Technickou analýzou (dower@dower.cz), nebo nám zavolejte (Kurzy.cz - Tel.:241 485 232-4).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688