Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  19.07.2007 14:36:47

ČS snižuje cílovku pro PMČR na 9655 Kč doporučení redukovat

Analytici České spořitelny se po včerejším komentáři Altrie, která je mateřskou společností pro domácí PMČR, k situaci na českém tabákovém trhu rozhodli ke snížení 12měsíční cílové ceny pro PMČR na 9 655 s investičním doporučením "redukovat".

Doprovodný komentář ČS :

Pozitivní zpráva o mezi-čtvrtletním růstu tržního podílu o 3,1% na 60,4% není až tak pozitivní, jak by se mohlo zdát, protože tržní podíl PM CR byl v roce 2006 okolo 63% a v našem modelu očekáváme tržní podíl PM CR za rok 2007 ve výši 60,8%. Navíc tato zpráva znamená, že v 1Q 2007 byl tržní podíl PM CR okolo 57%, což je pod našim odhadem. Na druhou stranu tento vývoj naznačuje určitou stabilizaci tržního podílu PM CR blízko námi predikovaných hodnot.

Informace ohledně poklesu objemů prodeje o 22,7% a trhu cigaret o 26,6% se zdají být značně negativní pro PM CR. Nicméně nesmíme zapomenout na to, že kvůli masivnímu předzásobení obchodníků před zvýšením spotřební daně o 20% v dubnu 2007, se prodeje logicky v 2Q zhoršily. Otázkou je jakou část propadu prodejů lze přičíst předzásobení v 1Q a jakou část nižší poptávce po cigaretách z důvodu růstu konečné ceny cigaret. V našem modelu očekáváme meziroční pokles celkové spotřeby v ČR o 11,8% a pokles tržeb okolo 10,5%, tedy méně než naznačují aktuální čísla.

Začátkem týdne navíc informovala MF Dnes o lobbyistických snahách PM CR v českém parlamentu, kde se snaží přesvědčit poslance, aby prosadili zvýšení daně z volného tabáku z plánovaných 1200Kč/kg na 1600Kč/kg. PM CR argumentuje, že neexistuje žádný důvod proto, aby volný tabák stál relativně méně než cigarety. Tuto zprávu lze podle nás přeložit jasně: PM CR se snaží bojovat proti klesajícím prodejům cigaret, kdy spotřebitelé začínají více kupovat volný tabák a balí si cigarety sami právě na úkor cigaret. Navíc u volného tabáku je silně zastoupena konkurence PM CR. Ve stejném článku dále noviny informují, že podle svého vlastního zdroje tržní podíl PM CR klesl pod 60%.

Celkově vzato se, podle těchto několika málo dostupných zpráv o podnikání PM CR, skutečně, z našeho pohledu, projevuje klesající trend na trhu s cigaretami v České republice z důvodu růstu spotřebních daní. Tyto zprávy víceméně potvrzují náš odhad hospodaření PM CR v roce 2007, kdy predikujeme vůbec nejhorší hospodářské výsledky v historii PM CR. V současné době situace na trhu vypadá ještě hůře, než jak jsme ji napredikovali na celý rok 2007, ale domníváme se, že 2. polovina roku 2007 přinese určité zlepšení výsledků PM CR a ponecháváme tak naší celoroční predikci. Je potřeba počkat na pololetní výsledky PM CR (prezentovány v posledním týdnu srpna), než bychom upravili naše predikce a valuaci. Na základě aktuálně dostupných informací potvrzujeme naše doporučení Redukovat a 12M cílovou cenu 9 655Kč.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688