Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  22.06.2007 12:02:56

Atlantik AM - Výprodeje poslaly níže také komoditní trhy

Rizikovější typy aktiv se na úvod měsíce června dostaly pod palbu výprodejů. Na vině byla opět obava z růstu inflačních rizik. Stranou nezůstaly ani komoditní trhy, přičemž nejvíce byly zasaženy ropa a měď. Poslední týden však v souvislosti se znovuobnovenou důvěrou v celosvětový růst trhy tyto ztráty smazaly a lze očekávat, že s růstem očekávání ve zvýšenou poptávku bude vzrůstat také tlak na vyšší ceny.

 

Lze říci, že čísla růstových indikátorů nepřímo ovlivňují poptávku po komoditách na světových trzích.  Sentiment investorů je potom spíše psychologickým faktorem, jehož vývoj lze jen velmi těžko předpovídat. Taková situace byla k vidění právě v období uplynulých 30 dní.

 

Ropa se ocitla nad hranicí 70 USD/barel, tedy nad horní hranicí dlouhodobě předikovaného rozpětí 50-70 USD/barel, když se projevila rizika spojená s nabídkou, zejména pokračující obavy o vývoj v Nigérii a Íránu. Pokračovala také zvýšená poptávka po této surovině vně Spojených států. Měsíc květen ale končila dokonce mírně níže než jej začínala. Pokračují odstávka amerických rafinérií mají v důsledku vliv na další růst cen z posledních dní, investoři mají obavy, zda výkon na 90 % bude stačit rostoucí poptávce po benzínu v letním období. Přidala se i politická rizika díky eskalaci konfliktů v pásmu Gazy. I tak se americká ropa WTI obchoduje o 4 dolary níže než londýnská ropa typu Brent, jejíž cena se pohybuje blízko hranice 71 dolarů/barel.

V budoucnu existují rizika vychýlení ceny na obě strany, teplé počasí a politická rizika mohou tlačit ceny výše, zvýšení výkonu amerických rafinérií by na druhou stranu znamenalo úlevu pro dnes nízké zásoby benzínu.

 

Prim však v období uplynulého měsíce hrály zemědělské komodity, v čele s kukuřicí a sojovými boby, u kterých se projevily obavy ze suchého počasí jak na východě USA, tak v Evropě. Cena futurem kontraktů na sóju na burze v Chicagu dosáhla svých tříletých maxim, kukuřice se obchoduje nejvýše v posledních třech měsících. Zemědělské plodiny se totiž dostávají do fáze, kdy na počasí extrémně záleží. A i když byla například kukuřicí oseta největší plocha od roku 1944, na trhu se investoři začínají domnívat, že by úroda mohla být nakonec nižší než se v úvodu letošního roku očekávalo.

 

Tabulka: Vývoj cen vybraných komodit a indexů

 

15.06.2007

1 týden

1 měsíc

rok 2007

1 rok

Index S&P500

1 536,10

1,89 %

2,33 %

8,31 %

22,29 %

DB Optimum Yield Index

1 252,83

3,73 %

3,67 %

7,05 %

9,97 %

Ropa

71,44

4,14 %

4,89 %

17,38 %

5,95 %

Zemní plyn

7,85

2,49 %

-0,13 %

24,69 %

8,98 %

Zlato

651,00

0,85 %

-3,48 %

2,04 %

14,92 %

Měď

339,25

4,14 %

-3,70 %

17,55 %

24,63 %

Zdroj: Bloomberg, AAM

 

Vyšší očekávání globálního ekonomického růstu na celém komoditním trhu vytváří tlak na růst poptávky. I přes to stály minulé rozsáhlé vzestupy cen na trzích s průmyslovými kovy za menší korekcí v měsíci květnu. Pokračující růst poptávky a fakt, že jsou zásoby kovů na nízkých hladinách, mohou do budoucna vytvořit spíše tlak na růst cen. Zotavení čínských tavících pecí a stabilní zásoby ohrožují růstový potenciál snad jen u hliníku.

 

Drahé kovy ztrácely pod tlakem posilujícího dolaru, který si k euru připsal 1,4 %. Zlato pokračovalo v sestupu z letošních maxim (-6,0 %), kterých dosáhlo ve druhé polovině měsíce dubna. Pokud budeme předpokládat, že obnovená závislost zlata jako substitutu amerického dolaru, vydrží i nadále, měl by kurz v příštím období spolu s postupným oslabením americké měny spíše získávat.

 

 

Robert Šíbl

Atlantik AM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688