Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  26.04.2007 07:08:51

DOWER-D: Ještě k ČEZ - s trochou slov do pranice!

Experti vidí příčinu včerejšího růstu ČEZ, graf 1, především ve zvýšení cílové ceny makléřskou společností Wood & Company na 1250 /akcie a také v novém investičním doporučení ke koupi. Předchozí investiční doporučení znělo "držet" při cenovém stropu 1075 korun. V DOWER-D vidíme věci trochu jinak. Příčinou růstu ceny akcií je především kvalita samotného ČEZ.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 25.4. - pro zvětšení klikněte

Aktuálně se "bijí" dvě koncepce. První vede k úvahám o dalším zvýšení ceny akcií ČEZ. Wood & Company ke zvýšení cílové ceny přimělo pondělní (1) rozhodnutí valné hromady ČEZ o odkupu až 10% vlastních akcií. Schválení odkupu sice na finančním trhu nebylo žádným překvapením, makléřská společnost nicméně očekává, že nižší počet akcií určených k obchodování by mohl způsobit zvýšení zisku na akcii. (2) "Druhým důvodem je předpoklad, že ceny elektrické energie v České republice porostou a do roku 2008 dosáhnou cenové hladiny v Německu," přidává Tibor Bokor z Wood & Company.

Druhá koncepce vede k úvahám o oslabení ceny akcií ČEZ. Tedy k úplně opačným úvahám. Například podle analytiků České spořitelnyakcie ČEZ nemají příliš velký prostor k dalšímu růstu a očekávají, že zamíří spíše dolů. Odborníci očekávají oslabení i na středoevropských akciových trzích. Na nich sice stále převládá chuť investorů k nákupům akcií, nicméně jednotlivé tituly již prý nemají kvůli dlouhodobější pozitivní náladě příliš co nabídnout. "Pražská burza by mohla klesnout o pět až deset procent, aby se tituly opět dostaly na zajímavé úrovně k obchodování," vysvětlují někteří analytici, kteří do budoucna očekávají spíše celosvětový propad.

DOWER-D vidí situaci jinak. Kdo ČEZ a jeho objemy sleduje dlouhodoběji, ten si nemůže v těchto dnech nevšimnout typického akumulačního úkazu - investoři nakupovali/nakupují ČEZ okolo hranice 1000 Kč/akcie. Jakmile se jim ale jevila/jeví cena už příliš vysoká, tlačili/tlačí cenu zpět dolů. Z takového postupu investorů můžeme - opřeni o TA - vyvodit jen dva relevantní závěry:

  1. Cena mírně poroste, ale vždy bude "sražena" zase mírně dolů -  než se trh nasytí a nakupování ustane.
  2. Poté co nakupování ustane "projede" cena rychle vzhůru pásmem mezi 1000 až 1100 /akcie, jako nůž máslem, a teprve potom dojde - u daytraderů - k prodejům. Long investoři vyčkají až někam k ceně 1250 /akcie a dlouhodobí hráči začnou pomalu sázet na hranici danou pondělní valnou hromadou ČEZ - 2000 /akcie.

Jinak jsme dál mírnými optimisty a očekáváme podobný vývoj jako dosud. Ve čtvrtek očekáváme především výsledky ŘVH Telefónicy O2, graf 2. Také ony budou, především z pohledu schválení dividend, zajímavé.

Graf 2, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 25.4. - pro zvětšení klikněte

Tuzemský akciový trh se stále nachází v rostoucí býčí fázi a pádné důvody k poklesu se zatím neobjevily. Na (1) valných hromadách dochází a při (2) oznamování výsledků Q1 teprve dojde k porovnání akuálních cen akcií se skutečným stavem firem. Teprve až porovnávání skončí můžeme očekávat zásadnější změny a formulování nových investičních strategií pro rok 2007.


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688