Ing. Pavel Balga (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  26.09.2000 17:39:52

Domácí akcie blízko letošních minim

 

Domácí akcie se dnes ocitly pod silným prodejním tlakem zahraničních investorů. Ti se zbavovali především akcií Českého Telecomu, Českých radiokomunikací a Komerční banky. Ostatní evropské trhy si tak zle nevedly, během dne vykazovaly ztráty do jednoho procenta. Akcie na pražské burze se po výprodeji Komerční banky a oslabení obou telekomunikačních titulů propadly až k letošnímu minimu 504,2 bodu.

Index PX-50 uzavíral se ztrátou 1,82% na 507,8 bodu. Pokles PX-D byl ještě výraznější, index se v 16:00 zastavil na hodnotě 1410,1 bodu, což představuje pokles o 2,34%.  Objem obchodů ve SPAD se ve srovnání s pondělkem zvýšil o 230 mil. na 488,5 mil. .

Nejobchodovanějším titulem se stala Komerční banka, která během dne prolomila hranici 800 a po prodejní vlně se svezla až na 783,50 . Ve srovnání se včerejším závěrečným kursem se jednalo o více než šestiprocentní pokles. Nízká úroveň kursu poměrně rychle přilákala nové kupce a kurs se dostal zpět nad 800 a uzavíral se ztrátou 3,47% na 821,50 . Za poklesem KB stojí doznívající zpráva o neúčasti Deutsche Bank na privatizaci banky.

Telecom dnes postihl rovněž pokles. Jeho akcie si vinou oslabení zahraničních telekomů pohoršily o 2,88% na 549,30 . Většinu západoevropských telekomunikačních společnosti postihla po včerejším růstu korekce, která se projevila i u nás. Oslabení postihlo spíše britské telekomunikační společnosti, naopak Deutsche Telekom si připsal zisky

Špatný den měly akcie Českých radiokomunikací, které zaznamenaly propad o 4,52% na 1527 . Cenu akcií nepodpořilo ani prohlášení společnosti, v němž říká, že kompenzaci za opci v Radiomobilu od CMobilu ve výši kolem 550 mil. USD zaúčtuje již v letošním roce. CMobil díky opci získá v Radiomobilu podíl kolem 60%, Čra budou držet zhruba 39%. Výběr nového strategického partnera Čra by měl proběhnout v prosinci. Pro kurs akcií bude mít klíčový význam naložení s prémií za opci. Jelikož se FNM bude muset majoritního podílu vzdát, je pravděpodobné, že bude usilovat o získání podílu na prémii před prodejem, např. formou výplaty dividendy.

V dalším oslabování pokračuje ČEZ. Jeho kurs se snížil o 1,62% na 106,43 . Fond Templeton Emerging Markets se chystá svolat mimořádnou valnou hromadu, na níž bude požadovat zastoupení minoritních akcionářů v dozorčí radě ČEZ. Analytici fondu se obávají, že ČEZ může být poškozen úmyslným uzavíráním dlouhodobých smluv na odběr uhlí.

Česká spořitelna jako jediná ze SPAD posílila a připsala si 1% na 208,10 . Unipetrol si pohoršil o 0,86% na 61,67 .

Další vývoj domácích akcií je těžké odhadnout. Současné úrovně cen jsou velmi lákavé k nákupu, na druhé straně stojí negativní situace na americkém akciovém trhu, kde další velké společnosti oznámily zhoršení hospodářských výsledků. Reakce trhu je nyní nemilosrdná více než kdy jindy. Kodak a Lexmark zaplatily za horší výsledky propadem o 20%, respektive 25%.

 Pavel Balga, FINANCE Zlín, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.11.2023US je blízko letošního vrcholu 📌 - US Open X-Trade Brokers (XTB)
20.09.2022Akcie Alphabetu dosáhly letošních minim X-Trade Brokers (XTB)
12.12.2013Euro se drží blízko letošního maxima Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688