Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.02.2007 18:19:30

Proventus finance - souhrn měsíce ledna na světových trzích


Americké akciové trhy do nového roku vstoupily poněkud nerozhodně. V průběhu měsíce se však nálada investorů zlepšovala a trh s akciemi tak navázal na vzestupný trend nastoupený v druhé polovině roku 2006, když hlavní akciové indexy zaznamenaly slušné zisky. Nicméně je nutné konstatovat, že býčí trend již není tak silný jako v předchozích měsících. V dalším průběhu měsíce byly pro vývoj akciových titulů určující zejména hospodářské výsledky společností a klesající cena ropy. Trh s akciemi byl podpořen i příznivými ekonomickými zprávami z oblasti maloobchodních tržeb, konstrukčních výdajů, průmyslové produkce či výstavby domů. Pozitivní vliv měl i pokles deficitu státního rozpočtu na 208 mld. USD či 1.5% HDP. Hospodářské výsledky společností investory příliš nenadchly, ale ani nezklamaly. Do této doby již zveřejnila své výsledky více než třetina společností zahrnutých do indexu S&P 500. Celkově jsou hospodářské výsledky prozatím překvapivě dobré, i když již nedosahují takových úrovní jako v několika posledních čtvrtletích. Zhruba 60% společností překonalo očekávání analytiků. V současné době se očekává, že růst zisků společností zahrnutých do indexu S&P 500 dosáhne úrovně 10.3%, což je určité zlepšení oproti původním očekváním ve výši 9.8%. Ke konci měsíce byl růst akciových titulů podpořen ještě příznivou zprávou o hospodářském růstu ve čtvrtém čtvrtletí a komentářem americké centrální banky k rozhodnutí o úrokových sazbách. FED ponechal základní úrokovou míru na úrovni 5.25%, nicméně zmínil že inflační tlaky se nejspíše utlumí. Nálada investorů je v současné době velmi rozpačitá, když silně rostoucí trend z druhé poloviny minulého roku začíná slábnout.

 

V průběhu uplynulého měsíce se velmi dobře dařilo sektorům dopravy, biotechnologií a farmaceutickému sektoru. Ztráty naopak zaznamenaly např. sektory polovodičů a ropy. Horší výsledky reportovaly zejména technologické společnosti, jako např. Intel či IBM. Investory svými výsledky velmi příjemně překvapily např. internetové společnosti Yahoo a Ebay či softwarová společnost Sun Microsystems. Dařilo se i některým společnostem z finančního sektoru, jako např. JP Morgan Chase, Merill Lynch a Bank of New York. Index Dow Jones posílil o 1.27% na hodnotu 12621.69 bodů. S&P index se zvýšil o 1.41% na konečnou hodnotu 1438.24 bodů. Nejlépe si vedl technologický Nasdaq, který vzrostl o 2.01% na 2463.93 bodů.

 

Akciovým trhům v Evropě se dařilo též docela dobře. Souhrnný evropský index FTSEurofirst, zahrnující 300 vedoucích evropských společností, v uplynulém měsíci nakonec posílil o 1.98% a uzavíral na úrovni 1,513.95 bodů. Hlavní německý index XETRA DAX 30 se zvýšil o 2.22% na hranici 6789.11 bodů.

 

 

Makroekonomické zprávy

 

Ministerstvo obchodu uvedlo, že růst amerických maloobchodních tržeb v prosinci nečekaně zrychlil na 0.9% z revidovaných 0.6% v listopadu. Za celý minulý rok stoupl maloobchod o 6.0% proti růstu o 6.9 % v roce 2005. V prosinci přibylo ve Spojených státech mnohem více pracovních míst, než trh čekal. Ministerstvo práce uvedlo, že v nezemědělském sektoru Spojených států vzrostl v prosinci počet pracovních míst o 167 000 po listopadovém růstu o vzestupně revidovaných 154 000.

 

FED uvedl, že výkonnost amerického průmyslu v prosinci vzrostla o 0.4% po revidovaném poklesu o 0.1% za listopad. Za celý loňský rok průmyslová výroba vzrostla o 4.0% oproti zvýšení o 3.2% v roce 2005. Jde o nejvyšší celoroční nárůst od roku 2000, kdy produkce největší světové ekonomiky přidala 4.5%.

 

Oddělená zpráva ministerstva uvedla, že objednávky zboží dlouhodobé spotřebyUSA v prosinci vzrostly o 3.1% po 2.2% zvýšení o měsíc dříve. Odhady analytiků činily 2.5% - 3.0% zvýšení. Objednávky bez dopravního zboží v prosinci vzrostly o 2.3% po klesu o 1.0%. Objednávky na dopravní zboží posílily zejména kvůli zvýšení objednávek na civilní letadla o 26.5%, objednávky na motorová vozidla o 6.8% a zakázek na bojové letouny o 20.5%.

 

Prodeje nových domů v USA za prosinec rostly nad odhady a zvýšily se o 4.8% na 1120 mil celoročně přepočtených jednotek po listopadovém zvýšení o 3.4% na 1047 mil, což může označovat, že celý sektor již pravděpodobně dosáhl svého  dna. Analytici očekávali zvýšení na 1050 mil.

 

Silný růst aktivity služeb Eurozóny v prosinci oslabil a výsledky nebyly tak dobré jak se čekalo. Cenové růsty zesílily, ale zatímco růst cen vstupů je silný, růst cen vlastní produkce je slabý. Nevýrazný růst zaměstnanost oslabil. Z velkých ekonomik Eurozóny klesl růst aktivity ve Francii, Itálii a Španělsku, naopak posílil růst aktivity služeb pouze v Německu. Evropská centrální banka podle očekávání úrokové sazby nezměnila ECB a v prohlášení uvedla, že úrokové sazby jsou nízko a že likvidity je dostatek. Ve zprávě o úrokových sazbách ECB naznačila, že v eventuelnímu zvýšení úrokových sazeb nedojde v příštím měsíci, ale existuje možnost že dojde k jejich zvýšení v březnu.

 

Německý index Ifo se v lednu snížil na 107.9 oproti předchozím 108.7, přičemž analytici odhadovali jeho růst na 109.0. Zatímco index současné situace zaznamenal pokles, index očekávání mírně posílil. Institut k výsledkům dále uvedl, že společnosti současnou situaci hodnotí poměrně příznivě, i když je oproti minulému období se jednalo již o střízlivější hodnocení, na čemž se do určité míry podílelo i zvýšení DPH.

 

 

Další významné události uplynulého měsíce

 

Softwarová společnost Microsoft Corporation oznámila za druhé čtvrtletí pokles čistého zisku o 28%. Negativní dopad zpoždění v uvedení operačního systému Vista a softwaru Office 2007 na spotřebitelský trh. Čistý zisk společnosti Microsoft za druhé čtvrtletí končící 31. prosince činil 2.63 mld. USD či 0.26 USD na akcii, ve srovnání se ziskem 3.65 mld. USD či 0.34 dolarů na akcii za shodné období před rokem. Tržby společnosti meziročně stouply o 6% na 12.54 mld. USD.  Výsledky Microsoftu překonaly odhady analytiků z Wall Street.

 

Americká společnost Boeing Co. zvýšil zisk ve čtvrtém čtvrtletí dvojnásobně z loňských 460 mil. USD na 989 mil. USD. Akcie společnosti Boeingu tak posílily o 4.14% na 89.77 USD na akcii. Boeing Co. má za sebou nejlepší rok v historii, co do počtu celkových ročních zakázek, jejichž hodnota činí na základě ceníkových cen 114 mld. USD. Stále ale společnost zaostává za průmyslovým rekordem, který drží její největší konkurent Airbus. Společnost Airbus získala 1055 zakázek v roce 2005.

 

Internetový prohlížeč Yahoo oznámil 61% pokles čistého zisku ve čtvrtém čtvrtletí z 683 mil. USD či 0.46 USD na akcii na 268 mil. USD či 0.19 USD na akcii. 61% pokles byl způsoben výdaji na zaměstnanecké akciové opce. Akcie společnosti přesto posílily o bezmála 6%. Čistý zisk producenta stavebních a zemědělských strojů Caterpillar ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl na 882 mil. USD či 1.32 USD na akcii oproti 846 mil. USD či 1.20 USD na akcii, přičemž analytici jej očekávali ve výši 1.34 USD na akcii. Tržby společnosti se zvýšily na 11 mld. USD ve srovnání s 9.66 mld. USD. Pro celý rok 2007 Caterpillar odhaduje čistý zisk v rozmezí 5.20 - 5.70 USD na akcii a tržby v rozmezí 41.5 - 43.6 mld. USD.

 

Největší softwarová společnost na světě Microsoft snížila ve druhém čtvrtletí svůj zisk meziročně o 28% na 2.63 mld. USD či 0.26 USD na akcii. Na výsledcích se negativně projevilo zejména zpoždění v uvedení operačního systému Vista na trh. Prodej nového systému by měl být spuštěn na začátku příštího týdne. Tržby společnosti vzrostly o 6% na 12.54 mld. USD. Zisk i tržby Microsoftu předčily očekávání analytiků, když společnost na slabší výsledky již dříve upozorňovala.

 

Čistý zisk internetové aukční síně eBay ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostl o 24% na 346 mil. USD či 0.25 USD na akcii. Příznivě se na dobrých výsledcích projevil především růst vedlejších divizí a příznivější sazba daně z příjmu. Tržby společnosti se zvýšily o 29% na 1.72 mld. USD, zatímco trh je odhadoval na úrovni 1.67 mld. USD. Společnost dále oznámila, že v průběhu následujících dvou let hodlá odkoupit vlastní akcie v hodnotě 2 mld. USD.

 

Německá společnost Siemens v prvním čtvrtletí svého fiskálního roku zaznamenala pokles čistého zisku o 16% na 788 mil. EUR. Jako negativní se projevilo zejména zaplacení pokuty Evropské komisi ve výši 423 mil. EUR, která byla udělena velkým dodavatelům produktů pro přenos a distribuci elektřiny. Tržby společnosti se zvýšily o 6% na 19.07 mld. EUR. Společnost dále potvrdila, že koupí softwarovou firmu UGS za 3.5 mld. USD a plánuje primární emisi akcií své divize na výrobu automobilových součástek.

 

Akcie společnosti SAP AG, největšího světového výrobce podnikového softwaru, oslabily nejvíce od července 2002, poté co společnost vykázala ve čtvrtém čtvrtletí horší než očekávané prodeje softwarových licencí. Nižší prodeje licencí vykázala na svých nejvíce se rozvíjejících se trzích, Americe a v Asii.

 

Čistý zisk největšího výrobce mobilních telefonů na světě Nokia se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšil o 19% na 1.27 mld. EUR či 0.32 EUR na akcii. Bez zahrnutí jednorázových položek zisk činil 0.30 EUR na akcii, zatímco trh jej odhadoval na 0.28 EUR. Tržby společnosti vzrostly o 13% na 11.7 mld. EUR, přičemž analytici očekávali 11.6 mld. EUR. Provozní marže divize výroby mobilních telefonů se meziročně se zvýšily na 17.8% oproti 17.1%, zatímco celková provozní marže klesla na 13% ve srovnání s dřívějšími 13.2%. Nokia svůj tržní podíl odhadla ve stejné výši 36% jako v předchozím čtvrtletí. Nokia dále navrhla zvýšení roční dividendy na 0.43 EUR na akcii z předchozích 0.37 EUR.

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

V uplynulém měsíci ceny komodit zaznamenaly smíšené výsledky. Cena lehké ropy se snížila o 4.77% na 58.14 USD za barel, zatímco cena zemního plynu se naopak posílila o 25.29% na 7.68 USD za mil. BTU. Cena zlata též posilovala, když vzrostla o 2.60% na úroveň 658.00 USD za trojskou unci. Cena mědi zaznamenala výraznější pokles o 9.12% na 259.45 USD.

 

Na devizových trzích v průběhu měsíce amerického dolaru vůči ostatním měnám výrazně posiloval. Dolar vůči euru se zvýšil o 1.77% a vůči britské libře získal 0.27%. Vůči japonskému jenu dolar posílil o 1.73%. Česká koruna vůči amerického dolaru za měsíc oslabila o 4.00%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 15:08  Zachrání Hamilton Ferrari? X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:25  Akciové trhy nadále v dobré náladě Research (Česká spořitelna)
Út 10:22  Akciový index SP 500 se odrazil a prudce roste InstaForex (InstaForex)

Přečtěte si také:

03.07.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci červnu (3.7.2007) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
06.06.2007Proventus finance - souhrn měsíce května na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.04.2007Proventus finance - souhrn měsíce března na světových trzích (6.9.2012) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.03.2007Proventus finance - souhrn měsíce února na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.01.2007Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci prosinci Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688