Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.01.2007 09:28:12

BHS - souhrn pro 25.1. - testování důležitých úrovní

Včerejšek byl rušným dnem. Odkud začít ?

Řada titulů na pražské burze testovala zespodu „kulaté“ hranice, uspěly jen Erste  a Orco, přesto většina titulů byla výrazně v plusu. Výjimkou byly akcie Philip Morrispoklesem -3,27  %

Obchodování se soustředilo na Zentivu a Telefónicu, jež předčily ČEZ, když  ten neudělal svou obvyklou miliardu.

Index PX bez problémů posílil na další historické maximum a okolní trhy nechal hluboko za sebou, ale nějaký prostor si nechal i na zítřek.

Testování cenových hladin.

Řada titulů se na masivně rostoucím trhu přiblížila zespodu „kulatým“ cenovým hladinám a testovala je:

-   CME testovalo 1900 /akcii. V reakci na včerejší obchody v Americe, kde si akcie CME pohrávaly chvíli s cenou kolem 88 USD/akcii (i když končily na 86,11 USD/akcii), dnes dopoledne v Praze testovaly hladinu 1900 na akcii, kterou nakonec opustily a uzavíraly na 1868  /akcii. Od prvního dne tohoto roku CME vydělalo +27,8%  využívajíc prostoru, který si ponechalo v závěru roku (1460 /akcii k 29.12.2006 !) a vysokých doporučení na trhu. V závěru dne přišel jeden downgrade; cílové ceny tržních doporučení se tak pohybují v intervalu cca 80 až 100 USD/akcii.

-   ČEZ testoval 940 /akcii. Bez výrazných fundamentálních impulzů (kromě příchodu zimy a zopakování plánované odstávky 1.bloku JE Temelín, což by mělo být spíše negativním momentem), ale se stále velkým odstupem  od poměrně vysoké všeobecné hladiny doporučení se akciím ČEZ v pondělí vrátila výrazná růstová dynamika a neopustila je ani dnes; akcie poskočily o +1,07% a zavíraly na 937,80 /akcii. Během odpoledne vyskočily dokonce nad 943 na akcii, ale svoji exkurzi zhruba po hodině pro dnešek ukončily. To vše za relativně slušného objemu obchodů, i když obligátní miliardu dnes akcie ČEZu neudělaly.

-   Erste Bank se dnes usadila na 1700 /akcii, což byl i její závěrečný kurz, když tuto hranici několikrát protnula oběma směry. Denní pohyb percentuálně vyjádřeno byl +1,31%. Banka trvale poutá pozornost akvizičními aktivitami v regionu střední východní a jihovýchodní Evropy. Dnes k takovým informacím přibyla zpráva o dokončení převzetí ukrajinské banky Prestige, kterou před měsícem koupila za 104 mil USD a dalších 200 mil USD se chystá banky vložit na její rozvoj a získání podílu 4-5% na ukrajinském bankovním trhu do roku 2010.

-   Orco otestovalo úroveň 3300 /akcii a bez ohlížení vpravo, či vlevo  jí prošlo, aby ukončilo den o 1,6% výše na 3304 na akcii. Orcu prospělo úterní zveřejnění NAV (92 EUR (2565 korun) proti 49,67 EUR před rokem) nad odhady trhu;  při současné ceně se obchoduje s poměrem P/NAV=1,29, což již přibližně koresponduje s hodnotami obvyklými na okolních trzích.

-   Telefónica se přiblížila těsně k 530 /akcii a končila jen o malinko níže,  na 529,80 na akcii.  Během dnešního dne získala +2,12%, což je nejvíce mezi ostatními tituly SPADu. Telefónica těží z návratu zájmu investorů, když několik měsíců stále ve stínu pozornosti, podporovaného doporučeními na telekomunikační sektor. Samotná společnost  včera informovala o svých aktivitách a rozjezdu mobilních služeb na Slovensku; před zahájením provozu 2.2.2006 je potenciální počet zákazníků již 40000.  Boj o udržení místa na českém trhu tak zůstává v pozadí. Jistota s jakou se akcie blížily ke zmíněné hranici dává tušit, že to dnes nebyl pokus poslední a že po 530 mohou přijít i hladiny vyšší.

-   Unipetrol nasadil vyšší tempo a dýchal na úroveň 240 Kč|/akcii. Po prudkém ranním skoku bylo po zbytek dne obchodování ploché, v pásmu 238,50 až 240,50 na akcii. Celý den zakončily akcie Unipetrolu o +1,02% výše na  238,50 na akcii a podobně jako u Telefónicy se nezdá, že by se chtěly vracet zpět.  

-   Zentiva  usilovala o zdolání 1300 /akcii a nutno říci, že v jeden okamžik velmi nadějně. Poklesy farmaceutických titulů v sousedním Maďarsku patrně neponechaly ani vývoj v Praze bez odezvy a Zentiva nakonec uzavírala níže, na 1279 /akcii, tj. o -0,62% . Maďarský Egis dnes totiž varoval, že vzhledem k poklesům prodejů v Rusku budou jeho roční zisky nižší proti původním očekáváním; oba tituly, Egis i Richter Gedeon dnes klesly na budapešťské burze o více jak 2%.

Zentiva a Telefónica v ohnisku pozornosti

Oba tituly byly magnety dneška a kdo si dnes alespoň trochu s nimi nezaobchodoval, na trhu jako by nebyl. Zentiva objemem obchodů (mírně nad 900 mil ) trumfla i ČEZ, který normálně drží prim, a Telefónica s půlmiliardovými objemy vybočila z řady svých obvyklých čísel.

Oba tituly těžily z návratu zájmu obchodníků a investorů, v případě Telefónicy asi s trvalejším, v případě Zentivy s nezaslouženým otazníkem.

Co ostatní tituly.

Oddechový čas měly dnes Komerční banka a Philip Morris: nemastné objemy a poklesy. Komerční banka poklesla o -0,62% na 3210 za akcii a akciím Philip Morris se podlomila kolena, když za minimálních objemů propadly pod 11000 na akcii, zavřely na 10854 na akcii, tj.  o -3,27%; akcie PM se tak staly výjimkou na dnešním trhu a rekordmanem v denních poklesech. Oba zmíněné tituly by mohly dnešní vývoj zítra poopravit směrem vzhůru.

U ECM a Pegasu nic mimořádného. Drobný nárůst ceny a minimální objemy. Oba tituly se tak na ostatní dění dívají zatím ze „střídačky“, ale nechtějme hned zázraky.

 

Praha lepší než Varšava a Budapešť

Praha skončila na novém rekordu 1 675,4 bodu indexu PX, když přidala +0,94%,  a nechal za sebou Varšavu, (cca -0,8%), Budapešť (cca -0,6%) i Evropu (FTSEurofirst 300 cca  -0,4%).

ČNB ponechala úrokové sazby beze změny a nerušila tak vývoj na akciovém trhu. Ani slábnoucí koruna, která krátkodobě umazává část zisku zahraničním investorům, zdá se obchodování na pražské burze nevadí.

 

Na co se připravit zítra  

Dosavadní klidné obchodování směrem vzhůru a dostatek poptávky vzbuzují dojem, že i na zítřek zbývá místo pro další růst, i když zisky dosažené od začátku týdne lákají k výběru. Z tohoto pohledu nejvíce citlivé by mohly být akcie CME, možná také ČEZu, naopak určitá rezistence proti případnému poklesu by se dala čekat u Telefónicy, Komerční banky, Unipetrolu a  Zentivy. Celkově by však Praha měla vstupovat do pátečního obchodování s optimismem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688