Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  23.01.2007 07:14:03

DOWER-D: Vláda s důvěrou, ČEZ, CME!

Nejdříve fakta: (1) Česko má vládu s důvěrou, která má ambici vládnout celé volební období. (2) ODS získala všechno. Má v rukách post prezidenta, premiéra i šéfa senátu a de facto ovládá i dolní komoru parlamentu, protože v ní má sílu 102 hlasů. (3) Také Mirek Topolánek získal vše a rozhodl ve svůj prospěch i boj s prezidentem. Ten už ho musí napříště brát jako rovnoceného partnera. (4) Soukromí a morálku nemusí brát politici vážně, politickou kariéru neohrožují. (5) Poroste vliv šedých eminencí, viz premiérův osobní poradce pan Dalík. (6) Jiří Paroubek a ČSSD prohráli. Prokázali sice, že umí bojovat, ale neumí prohrávat. Jiří Paroubek navíc prohrál i boj s Milošem Zemanem, pro něhož je jeho role "zemana" Monte Christa vším. (7) KSČM otevřela karty. Páteční poslaneckou výtkou své poslankyně se nepustila do ODS a jejího programu, ale do ČSSD, které vyčetla zmaření levicových hlasů a nepřímo tak vyzvala levicové voliče, aby za jedinou reprezentantku levice považovali napříště už jen KSČM.

To jsou důležitá fakta, která v dalších měsících a letech ovlivní i domácí akciový trh. Vláda s důvěrou plus ovládnutí české politické scény pravicí akciovému trhu dlouhodobě pomůže. Ublížit by mu mohl jen určitý diletantismus, který se někdy ve vládnutí Topolánkových vlád od léta 2006 projevoval (například Tlustého inzeráty). Akciím zvolení pravice tedy pomůže.

Jediným ohroženým titulem je ČEZ. Jednak si na něm (1) zelení mohou vyzkoušet svou sílu a jednak (2) dostane zelenou privatizační lobby - rozdrobit, rozmělnit, levně prodat! Pak nový majitel ČEZ znovu spojí a zelené vymete. Tento scénář vyhovuje i ODS. Dodrží koaliční dohody, zainteresování získají osobní benefity a ODS se později zbaví i nepříjemného partnera. Nicméně pondělí zatím podobný scénář nepotvrdilo, graf 1.

Graf 1, ČEZ, OS Hybrid Trade Screen k 22.1. - pro zvětšení klikněte

Proč? Opravdovými investory v Česku jsou většinou příznivci ODS. Příznivci ČSSD jsou spíš šetřílci, než skuteční investoři. Pokud by investoři na ČEZ prodělali moc, asi by se jim to nelíbilo a důvěra v ODS by mohla být otřesena.  Proto může být všechno jinak a jestřábi z ODS se se svými příznivci o kořist podělí. Pak cena akcií ČEZ znovu poroste.

A na závěr ještě aktualita. Od počátku roku se na pražské burze nejvíc daří CME. Poprvé překonala hranici 1800 /akcie a ve srovnání se začátkem roku je kurz asi o 20% výš, graf 2.

Graf 2, CME, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.1. - pro zvětšení klikněte

Co v tom vězí? Důvodů k růstu je víc. (1) Wood & Co minulý týden zvedl cílovou cenu CME z předchozích 69 na 100 dolarů (asi 2150 /akcie).  (2) Hlavní je ale převládající optimismus směrem k reklamním možnostem TV Nova. Analytici předpokládají, asi právem, že se televizi Nova podaří zvýšit podíl na trhu s reklamou. Na rozdíl od Primy, které klesá sledovanost, může prodávat více reklamy. Nicméně musíme brát také ohled na TA. Korekce a výběr zisků jsou totiž logické.

 

Přejete si víc informací? Klikněte! Pro podrobnosti o technických indikátorech a obchodních systémech si klikněte na vysvětlení OS Hybrid Trade Screen a OS MACD. Pokud se týká rozšiřujících analýz k OS a indikátorům nejsou už ve vysvětlivkách zmiňovány, protože přesahují jejich rozsah. Jsou součástí aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která je součástí elektronických služeb DOWER-D, a které nabízí portál Kurzy.cz. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688