Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  11.01.2007 06:38:42

DOWER-D: Zelení, jádro, ČEZ! Obrat ?

Pomineme-li vtípky, které se po jmenování nové ministryně školství objevily mezi učiteli o tom, že na školách bude zrušena výuka fyziky, především ty její části, které se zabývají atomy a v češtině bude zakázáno slovo atom, má problém jaderné energie už i celoevropský rozměr. Brusel totiž právě včera představil novou energetickou strategii - je třeba více se zaměřit na obnovitelné zdroje a zostřit konkurenci!

Evropané musí vyřešit energetický rébus: snížit emise skleníkových plynů a zajistit si energetickou nezávislost. Přitom nesmějí udusit svoje ekonomiky vysokými cenami energií. Prostředkem mají být úspory, větší konkurence na evropském trhu a obnovitelné zdroje energií. Tedy i využití jaderné energie.

A co dělá Česko v tomto kontextu? Konstatujme lakonicky: Česko neví! Ale není to tak úplně pravda. Něco přece jen víme. Stačí se podívat na středeční kurzovní lístek BCPP. Víme jak v zostřené konkurenci ochromit vlastní silnou energetickou společnost - ČEZ. Ovšem je to to pravé ořechové? Asi ne.

Buďme ale fér. Důvodů pro razantní pokles ČEZ je podle analytiků víc než dost. (1) Kvůli mimořádně teplé zimě klesá poptávka po energii. (2) Na trhu se znovu vynořily spekulace, že stát prodá 7% svých akciíAkcie dolů poslal i fakt, že (3) vrcholový management firmy minulý týden prodal přes 346 tisíc akcií z motivačního opčního programu.

A teď zase zpět k "přízemní" současnosti. Český akciový trh dosáhl nejvyšší možné míry iracionality. Už není důležitá ani fundamentální, ani technická analýza. Chování investorů ovládly chaos a panika - a objemy a objemové indikátory. Má smysl nakupovat tituly, které nemají perspektívu? Jistě nemá, ale... Při panice, chaosu a iracionálním chování trhu je jistě užitečné poohlédnout se po objemech a objemových indikátorech.  Ale je také rozumné porovnávat. Nabízíme jedno takové porovnání, viz následující dva grafy:


Na horním grafu je podobná situace ČEZ (SPAD) na přelomu duben/květen 2006, kdy na trhu došlo k podobné situaci jaká je ta dnešní a na dolním současná situace na konci první dekády ledna 2007. Za pozornost stojí jak (1) počet medvědích těl Japonských svící, tak (2) objemy. V těchto grafech nacházíme racionální důvody, proč dnes nebo zítra očekávát zastavení pádu a obrat vzhůru.

 

Přejete si víc informací? Klikněte! Pokud se týká analýz TA a indikátorů Jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.


Tyto zprávy pro vás vytváří Dower-D

11.01. 18:52  U Čezu kouknem výš (Emil Dočkal)
11.01. 17:33  U Čezu kouknem výš (B.J.H.)
11.01. 11:42  Výš (Tambo)
11.01. 11:28  U Čezu kouknem výš (DOWER D)
11.01. 11:14  U Čezu kouknem výš (B.J.H.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688