Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podílové fondy  |  21.11.2006 15:12:41

Představujeme WIOF - World Investment Opportunities Funds

PŘEDSTAVUJEME World Investment Opportunities Funds* (WIOF)

WIOF nabízí komplexní škálu investičních portfolií v rámci jediné právní struktury, která umožňuje, aby si upisovatelé vybrali, který z fondů nejlépe vyhovuje jejich individuálním požadavkům. Každý z fondů je odborně spravován a upisuje na základě principu diverzifikace, přičemž každý cenný papír je vybrán podle přísných kritérií.

Hlavním cílem WIOF je investovat do převoditelných cenných papírů, tj. do akcií a obligací, přičemž je dbáno na to, aby tyto investice přinesly investorům co nejvyšší návratnost ve formě kapitálového či peněžního zisku či příjmu.

Díky správě prováděné předními světovými investičními správci poskytuje WIOF svým akcionářům různorodost, pohodlí i odbornost.

World Investment Opportunities Funds je otevřená investiční společnost registrovaná na oficiálním seznamu kolektivních investičních společností dle lucemburského zákona ze dne 30. března 1988 o kolektivních investičních společnostech.

Třemi hlavními vlastnostmi fondů WIOF jsou:

  1. Multi-management (správa fondů více správci)

Toto je pravděpodobně nejdůležitější rozdíl mezi fondy WIOF a fondy konkurentů, neboť je najata celá řada společností z EvropyUSA zabývajících se správou investičních fondů, které se mohou pochlubit řadou úspěchů v minulosti a mají odpovídající kvalifikaci pro správu konkrétních investičních fondů či strategií, které lze nalézti v rodině fondů WIOF.

Převážná většina společností zabývajících se správou investičních fondů, které jsou v našem regionu nabízeny veřejnosti, aby do nich investovala, tvrdí, že umí spravovat všechny typy investičních fondů, tj. fondy obligací, akciové i smíšené fondy. Dost často se však stává, že tyto společnosti nejsou schopny poskytovat po delší dobu dobrý výkon v různých investičních oblastech. Panuje snaha namluvit investorům, že jsou-li nějací investiční správci dobří v jedné oblasti, musí být dobří i v ostatních oblastech. Že to není zcela pravda, se investoři zpravidla přesvědčí, až když už je pozdě.

Investiční správci, kteří odpovídají za správu fondů WIOF, byli vybráni díky své mimořádné schopnosti spravovat podobné fondy či portfolia. Multi-management představuje pro investory zvláštní výhodu, kterou jim jiné banky nebo investiční společnosti nejsou schopni poskytnout.

  1. Volba měny

Dalším důležitým rysem WIOF je skutečnost, že investoři mohou upisovat nejen v euro či dolarech, ale i v osmi dalších měnách (např. v kyperských librách, polských zlotých, slovenských či českých korunách…). Akcie jsou vydávány v závislosti na cenách vycházejících z měn zvolených investory a nikoliv z měn, které upřednostňuje investiční správce, což je případ valné většiny mezinárodních investičních fondů a jejich nabídek na těchto trzích. Chcete-li investovat, nemusíte převádět svoji „domácí měnu“ na měnu cizí, čímž ušetříte na bankovních poplatcích, které jsou s takovými převody většinou spojeny. Investujete-li do fondů WIOF, investujete veškeré peníze a NEMUSÍTE platit žádné bankovní poplatky spojené s převodem upisovaných peněz na jinou měnu.

  1. Výběr struktury poplatků

Své vlastní investiční portfolio si můžete vytvořit z širokého spektra fondů WIOF. Investice do fondů s sebou většinou nesou i počáteční poplatky na pokrytí marketingových a distribučních nákladů, jejichž výše se může pohybovat od 1 % do 5 % v závislosti na typu investičního fondu. WIOF vám však nabízí investovat nejen do fondů, u nichž jsou uplatněny běžné poplatky, ale i do odborně navrženýho strategických (portfoliových) fondů, u nichž nejsou žádné počáteční poplatky. Poplatky mohou být uplatněny pouze v případě, že požadujete zpětný odkup upsaných akcií před uplynutím doporučeného investičního časového horizontu. Podrobné údaje o poplatcích týkajících se investování do WIOF jsou uvedeny v Prospektu resp. ve Zjednodušeném prospektu.

Investoři se mohou rozhodnout, zda dají přednost počátečním poplatkům tak, jak je to běžné u valné většiny investičních fondů, nebo si zvolí strategický fond, kdy pro vás začnou veškeré investované peníze pracovat okamžitě. Možnost, že pro vás začne okamžitě pracovat 100 % peněz investovaných do mezinárodního investičního fondu registrovaného v Lucembursku, nemá na trhu prakticky obdoby

 

Dalšími zajímavými produkty s poměrně značným potenciálem růstu jsou:

WIOF Greece-Cyprus Opportunities Fund

WIOF Russian Opportunities Fund

WIOF Baltic Opportunities Fund

WIOF Polish Opportunities Fund

 

Zajímavý potenciál skýtá pro následující roky fond WIOF Adriatic-Balkan Opportunities Fund, jehož investičním manažerem je slovinská KD Group, což je nejvýznamnější investiční společnost na Balkáně přímo působící v zemích jako je Chorvatsko, Rumunsko či třeba Srbsko. Je to obrovská konkurenční výhoda, protože v tomto poněkud nestandardním prostředí působí lokální analytici mluvící místními jazyky a trhu rozumějí.

     Fond je v České republice svým zaměřením opravdu jedinečný, je určen investorům, kteří si dobře uvědomují veškerá rizika související s investováním v tomto regionu. Hlavním manažerem  fondu je pan Peter Groznik, portfoliomanažerem pak Rok Zakotnik, který investuje převážně ve Slovinsku a Chorvatsku (max. 90 %), do výše 10 % pak volí ostatní jaderské země (Bosna a Hercegovina, Makedonie, Srbsko, Černá Hora, Rumunsko, Bulharsko).

     Základem investičního procesu na úrovni hlavního manažera je přístup Top Down (15 %) na úrovni země, regionu a odvětví, zbylých 85 % práce  je výběr akcií založený na základě výsledků přístupu top down v podání pana Zakotnika.

     Na investiční konferenci konané v půlce října v Praze definoval pan Groznik očekávaný výnos fondu na pětiletém horizontu na 10-15 % p.a., přičemž jeho srovnávacím benchmarkem je index složený z 50 % ze slovinského SBI20 a z druhých 50 % z chorvatského CROBEX. V portfoliu fondu by se dlouhodobě mělo nacházet 30-50 titulů,maximum hotovosti bylo stanoveno na 25 %.

            Důvodem pro investici do tohoto fondu by tak měla být zejména blížící se integrace do EU, růst pozitivního investičního prostředí, ekonomická podpora EU, v jednotlivých zemích pak očekávané privatizace (Hrvatski Telecom, INA, v Rumunsku a Bulharsku je v roce 2007 očekáváno nejméně 15 velkých IPO) a zlepšující se legislativní prostředí (Srbsko dokončilo až před několika měsíci legislativu týkající se podílových fondů).   

 

Bližší informace k jednotlivým fondům najdete zde: http://www.fondmarket.cz/clanek.asp?id=1544&typ=

 

Zdroj: Fondmarket.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688