Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  04.10.2006 10:21:01

Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 4.10.2006


Situace na US akciových trzích ze dne 4.10.2006

 

 

Úterní trading na Wall Street se vyznačoval posunem indexových čísel do pozitivních teritorií a tudíž akciové trhy zaznamenaly další zájem investorů. Zejména je nutno zmínit nový historický closing indexu Dow Jones Industrial Average, který několik seancí odolával a nakonec se podařilo historický rekord prolomit. Nové maximum na uzávěru indexu nyní má hodnotu 11727,34 bodů. Uvedené pozitivní skutečnosti byly zejména umožněny dalším poklesem ceny ropy, která v případě listopadového kontraktu na NYMEX realizovala obchodní transakce za kurs 58,68 USD za barel (-2,35 USD), což je nejnižší cena od července 2005.

 

Z tohoto vývoje na trzích akcií i komodit vyplývají naděje, že klesající náklady na energie budou iniciovat jistý boom ve spotřebitelských výdajích a následně do určité míry brzdit případné zpomalování růstu ekonomiky USA a udržovat jej na přijatelné úrovni zejména pro FED z důvodu odvozování úrokových sazeb od těchto indikátorů.

 

Stávající hodnoty hlavních akciových indexů tedy mají následující podobu:

 

Blue chips index Dow Jones Industrial Average je na úrovni 11727,34 bodů (+56,99 bodů, resp. +0,5%) s tím, že sestavu TOP 3 tvoří akcie Boeing (BA), Wal-Mart (WMT) a J.P.Morgan (JPM), zatímco skupina FLOP 3 se skládá z titulů Exxon Mobil (XOM), Altria Group (MO) a Alcoa (AA).

Technologicky zaměřený index Nasdaq Composite je na hranici 2243,65 bodů (+6,05 bodů, resp. +0,3%). Pro informaci maximum tohoto indexu je neskutečných 5132,50 bodů.

Širší index Standard and Poor´s 500 se zastavil na hodnotě 1334,11 bodů (+2,79 bodů, resp. +0,2%) a rovněž informativně maximum indexu činí 1553,11 bodů.

 

Zobchodované objemy se tentokrát pohybovaly na solidních stavech a na NYSE se zobchodovalo celkem 1,7 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo 1,97 mld kusů akcií.

 

Podle sektorů lze vyjádřit, že oslabil ropný sektor služeb, energie a polovodiče, stejně tak se nevedlo počítačovému hardware a zlatařským firmám. Na druhé straně si z trhu odnesly zisky aerolinky a brokeři.

 

Na komoditních trzích vedle poklesu ropy spadlo i zlato a to konkrétně na kurs 581,50 USD za trojskou unci (-21,80 USD) z důvodu oslabení jeho pozice jako jistého hedgingového nástroje proti inflaci.

 

Na forexových trzích se cross rates EUR/USD pohybovaly kolem hranice 1,2726 a JPY/USD byl na hranici 117,89. Růst dolaru byl ovlivněn dalšími zprávami o plánu nukleárního testu Severní Koreje.

 

Na trhu státních dluhopisů se benchmarkový titul 10Y Treasury Note pohyboval na kursu 102 2/32 % nominální hodnoty (-1/32 % nominální hodnoty) s výnosem 4,62 % p.a. a těžil ze své atraktivity pro konzervativní investory ve vztahu k nejistotě kolem Severní Koreje.

 

Podle ekonomického kalendáře nás dnes čekají tyto položky makroekonomických údajů: Factory Orders za srpen t.r. (očekávání je s nulovou hodnotou), ISM Services za září t.r. (očekávání je 56,0) a poté stav zásob ropy a derivátů z ní Crude Inventories k datu 29.9. t.r.

 

Afin Brokers, a.s.

Ing. J. Stoulil

 

 

 

Veškeré obchody s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak i ke ztrátám. Emitenti nebyli seznámeni s těmito investičními doporučeními. Informace zde uvedené jsou pouze doporučujícího a informativního charakteru. Při jejich tvorbě postupovala společnost s vynaložením odpovídající péče. Afin Brokers, a.s. předchází vzniku střetu zájmů ve vztahu k investičním doporučením odpovídajícím vnitřním členěním a pravidelnou vnitřní kontrolou. Dozor nad Afin Brokers, a.s. vykonává Česká národní banka. Pro Afin Brokers, a.s. Josef Stoulil. Další informace týkají se investičních doporučení naleznete na www.stockmarket.cz.

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.10.2006Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 10.10.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
03.10.2006Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 3.10.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
10.05.2006Afin Brokers, a.s. - Situace na US akciových trzích ze dne 10.5.2006 Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688