Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.09.2006 10:32:48

BHS zvedá cílovku pro Unipetrol na 225 Kč, doporučení držet

Tlak na rafinérské marže by měl v budoucnosti podle našeho odhadu poklesnout, ale více než z rafinérských marží by měla společnost profitovat na restrukturalizačních krocích.

Prodej dceřiných společností Kaučuk a Unipetrol by odhadem měl vést k vyšší ziskovosti, která by se mohla promítnout až 12%-ty do ceny akcie. Spolu s uvažovanými synergickými efekty v rámci skupiny PKN Orlen by se vnitřní hodnota akcie mohla zhodnotit celkem vzrůst o více než 30% .

Restrukturalizační proces je však na svém počátku. Proto formulovaná cílová cena pro dvanáctiměsíční horizont (225 ) staví především na odhadu hodnoty akcie jen za podmínek organického vývoje. Zajímavý diskont je v současné době pak poněkud zastíněn mdlým trhem, proto je doporučení: držet.

Podrobnější analýza:

Relevantní trhy, kam směřují výstupy v hlavních produktových segmentech skupiny Unipetrol, by měly obecně i v dalších létech poskytovat dostatek prostoru pro realizaci produkce. Těmito trhy je především  trh s pohonnými hmotami v české republice a evropské trhy petrochemických produktů. Omezující faktory zde mohou stát dílem objektivně na straně vstupů, např. v ceně ropy, a dílem na straně samotné společnosti, čímž se rozumí např. schopnost míry využití technologie (ovlivněno například mírou odstávek rafinérií atd.).

Právě tyto subjektivní faktory by mohly a měly sehrát o něco větší roli v dalším vývoji společnosti v budoucích létech a stát za jejím růstem; na růst, či trvale vysokou hodnotu rafinérských marží nelzespoléhat.

Na prvním místě mezi jednorázovými faktory stojí restrukturalizace společnosti, a to ve dvou podobách: ve změně složení aktiv skupiny a v synergických efektech plynoucích ze spojení se skupinou PKN Orlen. Prodejem podílů ve společnostech Kaučuku a Spolany, by skupina neměla ztratit kontrolu nad touto částí petrochemie vzhledem k provázanosti technologií podniků skupiny a více než prodejní cena může být podstatnější budoucí nastavení odběratelských podmínek. Odhadovaný efekt by měl představovat zvýšení hrubé marže o cca +0,5%, v provozní marži by se mohlo blížit až +2%-ům.

Případný prodej dalších aktiv a jeho dopad jsou zatím (i díky komplikacím soudními spory) natolik vzdálené, že v tomto okamžiku nepředstavují skutečnost, která by mohla být modelována ve finančních tocích.

Synergické efekty v podobě růstu EBITDA plánované novým vlastníkem by měly dosáhnout 138 mil EUR ročně; zejména v oblasti variabilních nákladů mohou být však ovlivněny vysokými cenami ropy, a proto nejsou v odhadu vnitřní hodnoty akcie zahrnuty plnou měrou, ale zhruba ze 2/3.

Soudní spory o prodej dalších podílů ve společnostech skupiny povedou s velkou pravděpodobností k vytvoření rezervy na soudní spory v tomto roce v odhadované výši kolem 850 mil Kč, ale vývoj hospodaření a případný zisk z prodejů Kaučuku a Spolany vytvářejí natolik příznivé podmínky, že by rezerva mohla být „kompenzována“ vyšším ziskem a její dopad na tržní cenu akcie by mohl být  minimální. Vliv na celkovou vnitřní hodnotu akcie lze vzhledem ke krátkodobému efektu považovat za téměř neutrální.

Prodej dceřiných společností Kaučuk a Unipetrol by odhadem měl vést k vyšší ziskovosti, která by se mohla promítnout až 12%-ty do hodnoty akcie. Spolu s uvažovanými synergickými efekty v rámci skupiny PKN Orlen by se vnitřní hodnota akcie mohla postupně zvýšit celkem až o více než 30%. Konkrétní odhady vnitřní hodnoty akcie jsou následující:

222 Kč/akcii v přiblížení organického vývoje,
248 K
č/akcii se započtením prodeje spol. Kaučuk a Spolana,
292 K
č/akcii současnou kombinací efektů prodeje majetkových podílů ve Spolaně a Kaučuku a synergických efektů ze spojení se skupinou PKN Orlen.

Restrukturalizační proces je však na svém počátku. Proto formulovaná cílová cena pro dvanáctiměční horizont staví především na odhadu hodnoty akcie jen za podmínek organického vývoje. I s tímto omezením titul jeví zajímavý diskont proti aktuálnímu kurzu akcie. Stále nižší aktivita na českém kapitálovém trhu s sebou nese určité nejistoty ohledně budoucího vývoje, proto je doporučení formulováno na stupni držet.

Za hlavní rizika postupu uvedeného výše lze považovat především:

vývoj cen ropy a rafinérských marží oproti našim předpokladům,
citlivost na výši diskontní sazby a její nejpravděpodpobnější stanovení,
míru synergických efektů,
nutná zjednodušení ve finančních modelech, např. v dalším vývoji investičních výdajů, odpisů, konsolidovaného finančního hospodaření společnosti apod.

Za hlavní rizika vývoje ceny akcie lze dále považovat především:

vývoj psychologie trhu v návaznosti
případný delisting akcií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.11.2014O2 Redukovat, cíl 225 Kč - není důvod tyto akcie držet Research (Česká spořitelna)
07.03.2008Unicredit snižuje cílovku pro E.ON, doporučení držet Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688