Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  04.09.2006 17:22:01

ČEZ nebude příští rok exportovat do SRN a Rakouska

ČEZ dnes stanovil konečný objem a strukturu přijatých nabídek z nedávné velkoobchodní aukce elektřiny na rok 2007

Vzhledem k enormní poptávce ČEZ vyrobí v příštím roce rekordní množství elektřiny a nebude přitom exportovat do Německa a Rakouska

ČEZ musel i přes přijatá opatření částečně krátit poptávku sezónních produktů (mnohonásobně vyšší než v minulých letech), neboť překračuje jeho výrobní možnosti.

 

Poptávka v aukci na 500MW, celoroční nepřetržité pásmové dodávky (tzv. baseload), skoro 5x převýšila nabídku. Bylo podáno 167 nabídek od 22 platně přihlášených obchodníků, z nichž vzešlo 14 úspěšných. Poslední platná nabídka přitom určila aukční cenu tohoto mezinárodně obchodovaného produktu ve výši 1 244 /MWh (44,15 EUR/MWh). Zde budou vítězné nabídky v souladu s podmínkami uspokojeny v plném rozsahu. Uvedená cena je stále nižší než aktuální ceny v ostatních zemích (Slovensko 45 EUR/MWh, Maďarsko 50 EUR/MWh, Německo 57 EUR/MWh)

U ostatních produktů (kvartální, měsíční nebo týdenní dodávky, z nichž se skládá dodávka pro konečné zákazníky) byly podány poptávky od 19 platně přihlášených obchodníků.  Účastníci poptali 12,5TWh což je téměř 7x více než v loňském roce. Ceny přitom stanovil ČEZ podle relací cen z minulých let. Průměrný nárůst cen těchto produktů byl jen 10,8%.

Vzhledem k tomu, že tato nečekaně vysoká poptávka předčila výrobní možnosti ČEZ, musela společnost využít možnosti alikvotně snížit poptávaný objem u vybraných produktů.  Kritériem pro krácení bylo maximálně uspokojit poptávaný objem při zachování provozní bezpečnosti a spolehlivosti zdrojů ČEZ.

Ve snaze co nejvíce uspokojit domácí poptávku se ČEZ navíc rozhodl nevyvážet do Německa a Rakouska a místo toho směřovat dodávky do České republiky. Dosud prodaná elektřina zákazníkům v Německu a Rakousku bude uspokojena z elektřiny nakoupené na tamním trhu.

ČEZ kromě toho přehodnotil plán své výroby a přestože již v červnu příštího roku odstavuje dva bloky elektrárny Tušimice, které jdou do obnovy, tak navýšil plán výroby na rok 2007 na rekordních 57 TWh (čistá výroba po odečtení vlastní spotřeby). Pro srovnání, dosud nejvyšší výroba ČEZ po odečtení vlastní spotřeby dosáhla 56 TWh.

Ani tato zásadní opatření – navýšení výroby nad historický rekord a zrušení exportů do Německa a Rakouska – však neumožní ČEZ zcela uspokojit poptaných 12,5TWh. ČEZ proto v souladu s pravidly aukce zkrátil poptávaný objem  o 3,6 TWh, tedy z 12,5TWh na 8,9TWh v obdobích, kdy nemá disponibilní výkon.  Krácení bylo proporcionální, to znamená, že všichni zájemci (19 obchoníků) v aukci uspěli.

„Je zřejmé, že jsme nemohli plně uspokojit všechny poptávky, jelikož převyšují výrobní možnosti ČEZ. Poptaných 20,1 TWh (12,5 TWh ostatní produkty a 4,4 TWh prodaných v aukci na 500 MW, k tomu 3,2 TWh z dřívější aukce virtuální elektrárny) představuje podstatnou část naší celkové roční produkce.,“ uvedl k tomu Alana Svoboda, obchodní ředitel ČEZ.

„Rozšíření počtu obchodníků i objemu prodané elektřiny povede k výraznému rozvoji velkoobchodního trhu i konkurence na trhu dodávek koncových zákazníků. Druhá aukce elektřiny tak ještě více přispěla k rozvoji tržního prostředí v obchoduelektřinou v souladu s pravidly a prioritami EU i českého ÚOHS, který před dvěma roky nařídil aukce virtuální elektrárny“, dodává Svoboda 
 

Ladislav Kříž,

mluvčí ČEZ, a. s.        

Reakce:

ČEZ sice sdělil, že nebude vyvážet do Německa a Rakouska, avšak podle našeho názoru tam bude vyvážet nepřímo, přes obchodníky, kteří se účastnili velkoobchodních aukcí elektřiny ČEZu (6 zahraničních obchodníků a další čtyři pouze pro vývozy). Podle našeho názoru to nebude mít negativní dopad na ziskovost ČEZu, protože průměrné exportní ceny v minulých letech byly téměř stejné jako ceny v ČR.

Petr Novák

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688