Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  21.08.2006 12:02:56

Afin Brokers - nejlepší dividendové akcie za posledních 10 let?


Které dividendové akcie byly nejlepší za posledních 10 let?

 

Pokud se investor zamýšlí nad nákupem tzv. dividendových akcií, zpravidla má na mysli velké a stabilní firmy a to mohou být i komponenty blue chips indexu DJIA. Může si koupit na NYSE akcie jako jsou Procter and Gamble (PG) nebo Johnson and Johnson (JNJ) a má zaručen určitý pravidelný dividendový výnos. Ovšem tyto firmy nepatří k největším plátcům dividend.

 

Pokud se podíváme na seznam prvních 10- ti firem z hlediska velikosti výnosu z výplaty dividend, největší firmou v tomto seznamu figurující ovšem až na 10. místě je firma Legg Mason (asset management company, investiční služby) s tržní kapitalizací 11 mld USD a se současným kursem 92,23 USD za akcii. Pokud se tedy podíváme na No. 1, je třeba uvést, že touto firmou v USA je za poslední dekádu společnost Corporate Office Properties Trust (OFC) a jedná se o nemovitostní investiční trust. Současný kurs na NYSE činí 45,84 USD za akcii.

 

V níže uvedeném seznamu je prvních pět firem, které svými objemy vyplacených dividend zajistily za posledních 10 let investorům současný výnos vyšší než je 1%. Jedná se tyto korporace:

 

 

Společnost                                                                    Celkový výnos               Sektor

 

Corporate Office Properties Trust (OFC)                    1,780%                     nemovitostní trust

BP Prudhoe Bay Royalty Trust (BPT)                         1,571%                     petrochemický trust

MDC Holdings (MDC)                                                1,389%                     stavebnictví

San Juan Basin Royalty Trust (SJT)                            1,329%                     petrochemický trust

Harbour Florida Bancshares (HARB)                          1,284%                    finance

 

 

Nejedná se o nijak obrovské společnosti, neboť současná tržní kapitalizace u žádné firmy nepřekračuje hodnotu více než 2 mld USD, i když pokud by jsme kalkulovali s dluhem u firem OFC a MDC, dostaneme se i k hranici 3 mld USD.

 

Před již zmíněnými 10 lety, resp. dekádou, byly uvedené korporace zařazované do skupiny tzv. small caps (tedy firem s nižší tržní kapitalizací s objemem pod 1 mld USD). A právě je třeba vyzdvihnout tu skutečnost, že velkorysá dividendová politika v žádném případě zmíněným firmám neuškodila v jejich růstu a odměnila touto formou investory za trpělivost, i když třeba trhy procházely právě nějakými volatilními obdobími.

 

Seznam obsahuje tři trusty (jeden nemovitostní a dva petrochemické), které zaznamenaly za posledních 5 let značný nárůst a tudíž je třeba být u této investice opatrný. Rovněž u bankovní firmy HARB je třeba zvážit přístup k investici, neboť společnost prochází akvizičním procesem od firmy National City.

 

Z celého portfolia firem nám tedy vychází, že současná situace u firmy MDC Holdings (MDC) je po korekci zajímavá vzhledem ke kursu firmy 44,86 USD za akcii. Stavební firma se obchoduje s P/E ratio na úrovni 4 a ukazatel Price-to-book je nižší než 1. Budoucnost je jeví jako perspektivní a to z důvodu přestálé korekce a solidního dividendového výnosu akcie 2,3%.

 

Veškeré obchody s cennými papíry mohou vést jak k ziskům, tak i ke ztrátám. Emitenti nebyli seznámeni s těmito investičními doporučeními. Informace zde uvedené jsou pouze doporučujícího a informativního charakteru. Při jejich tvorbě postupovala společnost s vynaložením odpovídající péče. Afin Brokers, a.s. předchází vzniku střetu zájmů ve vztahu k investičním doporučením odpovídajícím vnitřním členěním a pravidelnou vnitřní kontrolou. Dozor nad Afin Brokers, a.s. vykonává Česká národní banka. Pro Afin Brokers, a.s. Josef Stoulil. Další informace týkají se investičních doporučení naleznete na www.stockmarket.cz

 

 

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688