Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  18.08.2006 10:08:46

Akcie Dell čeká zřejmě pokles kvůli poklesu zisku; účetnictví navíc prověřuje SEC


Dnešní den není a v budoucnu další nebudou příliš dobré z hlediska pohybu ceny akcií pro společnost Dell Inc. /DELL/. Společnost, která je největším výrobcem osobních počítačů na světě, reportuje propad v zisku za fiskálně druhé čtvrtletí. Navíc potvrdila, že do jejich financí nahlíží americká Securities and Exchange Commission a současně dělá prověrku účetnictví firmy. Z obou hledisek lze vyčíst, že cena akcií Dell se dnes na Wall Streetu pohne s největší pravděpodobností směrem dolů.

 

Výkonný ředitel společnosti Kevin Rollins včera v jednom ze svých rozhovorů uvedl, že v uplynulém kvartále vsadil výrobce počítačů na agresivní politiku snížených cen. Reakce zákazníků a spotřebitelů však nebyla odpovídající tomu, jak odhadovaly experti ve firmě, a to se projevilo na nejnižším tempu růstu prodejů za posledních více jak čtyři roky. Čistý zisk propadl o 51% na 502 milionů dolarů.

 

Z plánu pro skončené čtvrtletí bylo jasné, že Dell hodlá přetáhnout zákazníky svým největším rivalům, mezi něž patří také Hewlett-Packard Co. Dell však opomenul odpovídající měrou zlepšit své služby zákazníkům a propadl při prodejích počítačů s rychlejšími a výkonnějšími čipy uvnitř.

 

Akcie společnosti Dell, jejíž centrála sídlí v Texasu, v tomto roce spadly již o 24% (z lednových 30 USD). Ve včerejším obchodování akcie v poobchodní fázi v rámci Nasdaq Stock Market oslabily o ojedinělých 6,1% ze včerejší zavírací hodnoty (22,80 USD) na reálném trhu.

 

Čistý zisk společnosti klesl na 22 centů na jednu akcii z loňských 41 centů/akcii (1,02 miliardy dolarů). Prodeje vzrostly mírným tempem 5% na 14,1 miliardy dolarů za čtvrtletí, které skončilo 4. srpna. Dell podle včerejší oficiální zprávy, kterou vydal, bude v nadcházejícím měsíci úžeji spolupracovat se společností Advanced Micro Devices Inc. A to až do té míry, že bude při výrobě nových počítačů používat její čipy; to se týká divize stolních počítačů.

 

Některé horší okolnosti, zejména v oblasti nákladů, způsobily, že operativní zisk se ztenčil na 4,3 procenta z předchozí hodnoty 8,7% dosažené o rok dříve ve stejném období. Velký dopad to má ve svém konečném důsledku do výše marží, které tímto velmi snížily.

 

Emil ELNER

Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

14.11.2022Ropu zřejmě čeká pokles ceny Petr Pelc (Zainvestuj.to)
02.03.2021Po mírném růstu zřejmě čeká ekonomiku opět pokles (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688