Research (Stone de Witt)
Akcie ve světě  |  15.08.2006 08:11:21

Nejúspěšnějšími značkami aut podle spokojenosti Američanů jsou Toyota, Buick (GM) a Hyundai


Žebříček nejúspěšnějších společností, který je měřený zvláštním ukazatelem, dostává opět  novou podobu. Pořadí je založeno na tzv. indexu uspokojení zákazníka, oficiálně American Customer Satisfaction Index. Objevuje se jednou za čtvrt roku a sestavuje ho University of Michigan. Největší možný počet bodů, který může firma získat je 100 a od této hodnoty níže se umísťují od nejlepšího směrem dolů. Budeme se zde zabývat sektorem výrobců automobilů. Nové propočty přinesly změnu pořadí i na předních místech žebříčku.

 

Nejúspěšnější společností je podle zmiňovaného indexu Toyota Motor Corp., která povznesla ve svém průmyslovém oboru kvalitu svých poskytovaných služeb na mnohem vyšší úroveň. Celkově pomohl tento výrobce automobilů získat sektoru největší ohodnocení ze strany amerických spotřebitelů od doby, kdy se tento index začal sledovat.

 

Na stostupňové škále dosáhla Toyota 87 bodů. Tento výsledek společnost zopakovala z loňského měření. Celkově střední hodnota indexu, tj. úspěšnost všech společností, vzrostla meziročně o 1,3% na svou rekordní hodnotu 81 bod. Obrovskou měrou k tomu přispěla adaptace společnosti Hyundai Motor Co., která debutovala v indexu v roce 1994 s nejnižší hodnotou ze všech společností (68) a která je v letošním sledování jen tři body za vítěznou Toyotou na 84 bodech. Její letošní umístění celkově na sedmém místě v indexu je přinejmenším úctyhodné.

 

O poznání zvýšená kvalita spojená se službami (nejen prodejem) automobilek, a nikoliv tedy se štědrými pobídkami, slevami nebo chcete-li cenovými výhodami v roce 2005, se odrazila ve zvýšeném hodnocení Američanů. Jak je patrné z konkurenčního boje v posledních letech, americké automobilky stále bojují se svými evropskými a především asijskými rivaly.

 

Při srovnání podle rezidentství si americké automobilky dohromady připsaly hodnotu indexu 80,6 bodu, což je ve srovnání s oběma dalšími centry pokulhávající výsledek. Evropští výrobci aut dosáhly na 81,7 bodu a asijští dokonce na 83 bodů. Nejúspěšnější mezi americkými byl Buick od společnosti General Motors Corp. (86 bodů - 2. místo). Nejhoršími byla naopak značka Ford od Ford Motor Co., Jeep od DaimlerChrysler AG a Kia Motors Corp. (všichni 77 bodů). Do značné míry to bylo u těchto značek způsobeno tím, že se v indexu objevují poprvé.

 

Emil ELNER



Tento komentář, který se týká investic na amerických kap. trzích, má pouze informační charakter. Jakékoli odhady výnosů nebo údaje o minulých výnosech slouží pouze pro informační účely a nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota portfolií tvořena převážně akciemi v čase kolísá a není-li uvedeno jinak, návratnost investice není zaručena. Bc. Petra Coufalová je registrovaným investičním zprostředkovatelem poskytujícím investiční službu dle §8 odst. 2. písm. a) zákona o CP. Bc. Petra Coufalová je držitelem živnostenského oprávnění na finanční poradenství.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688