Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  13.06.2006 14:17:38

ČS - akciová strategie - nenakupujte bezhlavě

V posledních týdnech jsme na BCPP svědky obrovského propadu, kterému jsme se už odvykli a proto se nám jeho síla teď zdá téměř ničivá. Chtěli by jsme se na tomto místě pozastavit nad příčinami tohoto poklesu a také vyjádřit svůj názor na budoucí vývoj. Setkáváme se totiž se několika výrazně odlišnými hypotézami, které tak ještě více znejišťují trh. A nejistota je, jak všichni dobře víme, tím nejhorším pro akciové trhy.

Od začátku roku ztratila BCPP více jak 15%, přičemž nejvíce klesla během posledního měsíce (-17.5%). Na druhou stranu, ani ostatní burzy v posledních týdnech nerostou, takže důvody poklesu můžeme svést na všeobecně negativní náladu na trzích. Ale kde se tato nálada bere? O několika důvodech jsme se již bavili v našem aktuálním měčníku, tak si je pojďme shrnout. Podle nás existují čtyři hlavní důvody:

1) Někteří se domnívají, že globální růst nemusí být tak silný, jak se původně očekávalo a světová ekonomika oslabí. A na ekonomický růst akcie samozřejmě reagují. Globální zpomalení by tak zapůsobilo na akcie negativně.

2) Hrozba vyšších než očekávaných úrokových sazeb ve světě (hlavně v USA a v EU)? I když to do jisté míry souvisí s prvním bodem, je tento faktor natolik důležitý, že ho vyzdvihneme zvlášť. Možné pokračování růstu sazeb v USA (ze současných 5%), EMU (od včerejšího dne na 2.75%) a dalších zemích (ČR nevyjímaje) tak může ještě více oslabit akciové trhy a naopak zvýhodnit peněžní trhy.

3) Klesající likvidita na trhu. Nižší likvidita byla spatřována již delší dobu a souvisí s odlivem kapitálu, zejména do dolarových aktiv. V současnosti se sice objemy obchodování na BCPP zvýšily na uspokojivou úroveň (přes 5 mld. Kč denně), ale to je hlavně diky prodejním příkazům.

4)
Nejistota, co bude. Nejistota ohledně budoucího vývoje je asi hlavní důvod, proč nerostou ani akcie, které mají zajímavou budoucnost a jsou na velice atraktivních cenách. Nejistota je nejlépe vidět na odhadech analytiků, jejichž předpovědi se v těchto dobách celkem dost liší a výrazně kolísají (v USA jeden den po zveřejnění vyšší jádrové inflace většina analytiků předpovídala další zvýšení úrokových sazeb, o pár dní později po „slabých payrollech“ všichni otočili a předpokládali pokles sazeb). V tuto chvíli nedokážeme říct, kdy se tato nejistota a pokles na trhu zastaví, takže je klidně možné, že ještě nějaký čas potrvá.

Co z toho všeho plyne pro český akciový trh? Doby, kdy jsme si mohli koupit jakoukoli akcii na pražské burze a v klidu sledovat její růst, jsou pryč. Tak jako na nejvyspělejších trzích se začne obchodovat podle zajímavých sektorů, respektive podle jednotlivých společností. Klidně se může stát, že burza letos skončí na stejné hodnotě jako loni (do konce roku vyrovná propad 15%), ale vývoj jednotlivých akcií se bude lišit. Některé (podle nás ČEZ, Zentiva a Orco) začnou po uklidnění situace výrazněji růst, zbytek může skončit klidně v mírném mínusu.

Jak si burza stojí z hlediska regionu CEE (Česká republika, Maďarsko, Polsko)? Faktem je, že po posledním propadu jsou mnohé z akcií na velmi zajímavých úrovních lákajících k nákupu. Přesto si však nejsme jistý, jestli je teď správný okamžik pro zvýšení indexových sázek v těchto třech zemích. V hlavách investorů může po delší době začít oslabovat silná konvergenční vazba k evropské měně. Slabé vlády v České republice a Polsku, volební nejistota na Slovensku a nejistota ohledně provedení nutných reforem v Maďarsku může znejistit i v poslední době posunuté termíny přijetí evropské měny (z původních 2008-09 na současných 2009-13) a případné další oddálení vstupu do eurozóny může zpomalit zařazovaní těchto trhů do evropských portfolií investičních spoločností, resp. do celoevropských indexů. Prodloužení konvergenčního investičního horizontu také může snížit toleranci zahraničních investorů vůči některým existujícím prohřeškům (např. výrazné fiskální deficity, asi nejlépe znatelné v Maďarsku – až 11% deficit na HDP v letošním roce).

Lze tak očekávat, že místo indexových sázek založených na víře v rychlou konvergenci těchto trhů budou investoři při svém rozhodování mnohem více posuzovat fundamentální situaci jednotlivých zemí a hlavně jednotlivých akcií. Proto bychom prozatím pro případné investice doporučili jenom selektivní výběr nejzajímavějších růstových příběhů, které se po posledním propadu dostaly na mnohem zajímavější úrovně k nákupu, než tomu bylo v předchozích měsících (např. v České republice akcie ČEZ, Zentiva a Orca, v Maďarsku akcie Egis, OTP a Richter Gedeon, v Polsku námi doporučované CEDC).

Česká republika v porovnání s Polskem a Maďarskem z tohoto závodu i přes volební pat vychází nejlépe.  Daně firmám chtějí snižovat vesměs všechny strany (na rozdíl od navržené zvýšení v Maďarsku z 16% na 18%) a ekonomika šlape více než dobře. Navíc, jak můžeme vidět v přiložené tabulce, výplach nejvíce postihl právě český trh. Fundamentálně pro tento rozdíl důvod nebyl (spíše naopak!), podle nás za tím stojí hlavně technické faktory jako  jsou stop-lossy, marginové obchody (a jejich mnohem větší oblíbenost v ČR), atd.

Suma sumárum, myslíme si, že se nejedná o změnu trendu. Zároveň ale nedoporučujeme bezhlavě kupovat všechny akcie na BCPP. Ziskovost a zajímavý příběh teď budou ještě důležitější při výběru jednotlivých akcií. Na současných cenách doporučujeme kupovat akcie ČEZ, Zentiva a Orco.

Ján Hájek, CFA Jakub Židoň

Tyto zprávy pro vás vytváří Analytické oddělení České spořitelny

25.08. 18:09  hmm... (UFF UFF)
14.06. 21:43  hmm... (Homolka)
13.06. 17:52  hmm... (UFF UFF)

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

09.02.2020Proč Warren Buffett nenakupuje akcie, když jsou přece tak atraktivní? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
18.01.2012Akciové strategie pro rok 2012 Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
05.01.2012Lednová akciová strategie pro české akcie a výhled na celý rok 2012 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
02.12.2011Prosincová akciová strategie pro české akcie (2.12.2011) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688