Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Finance  |  18.01.2012 10:20:34

Akciové strategie pro rok 2012

Akcieatrhy.cz
Výnosy státních dluhopisů na velkých rozvinutých trzích se pohybují okolo 2 %. Pokud tedy chtějí investoři vyzrát na inflaci, musejí jít do stále většího rizika. Akciové trhy nepochybně pohltí podstatnou část „rizikových rozpočtů“, které jsou investoři ochotni uplatnit. Investoři si pak budou muset zapnout bezpečnostní pásy, protože je čeká nerovná cesta. Koneckonců, akcie stále nabízejí hodnotu. Otázka zní, ve kterých odvětvích je tato hodnota nejvyšší.

Ohlédneme-li se za minulými lety, v roce 2008 se investoři měli zaměřovat na defenzivní odvětví (jako je potravinářský nebo farmaceutický průmysl apod.), v letech 2009 a 2010 zase na cyklická odvětví (jako jsou průmyslové cenné papíry a komodity). V minulém roce se defenzivní odvětví znovu těšila oblibě, zejména díky tomu, že ekonomický růst brzdila dluhová a úvěrová krize. Jak by se investoři měli chovat v roce 2012? Měli by se držet úspěšných strategií z roku 2011, nebo doufat v oživení cyklických odvětví?
 
Nedomníváme se, že hranice mezi defenzivními a cyklickými odvětvími bude v roce 2012 tak ostrá jako v předchozích letech. Proč? Zaprvé, ani jedna kategorie není z historického hlediska příliš nadhodnocená nebo příliš podhodnocená, snad s výjimkou základního spotřebního zboží, které je dost drahé. Zadruhé, podle našeho názoru ekonomický vývoj v roce 2012 výrazně nepřekvapí ani jedním směrem, takže investoři si pravděpodobně jednoznačně nezvolí ani bezpečná útočiště ani rizikové podniky. Američtí politici nejspíš budou, alespoň do příštích voleb, pokračovat v mírné podpoře růstu, politikům v eurozóně se pravděpodobně podaří zabránit hluboké recesi i tehdy, zůstane-li jejich přístup spíše reaktivní než proaktivní. Inflace se poněkud zmírní a růst rozvíjejících se trhů bude držet ceny komodit na současné úrovni.
 
Vezmeme-li v úvahu tento scénář, budeme obecně dávat přednost akciím a odvětvím s určitými společnými rysy:

 • Mezinárodní diverzifikace s kvalitním zastoupením na rozvíjejících se trzích
 
 • Dostatečně silné postavení, zaručující dobrý přístup na kapitálové trhy a nízkou závislost na bankovních úvěrech
 
 • Atraktivní dividendy se zaměřením na možnost růstu výnosu spíše než na absolutní úroveň výnosnosti akcií
 
 • Spolehnutí se spíše na komoditní než investiční cyklus
 
Jestliže vezmeme v úvahu tato hlediska, budeme v defenzivním sektoru dávat přednost zdravotnictví a základnímu spotřebnímu zboží. Tyto akcie sice zdražily, ale stále vyhovují třem z našich čtyř kritérií. V rámci cyklického sektoru se zaměříme na akcie komodit, a to jak v energetickém odvětví, tak v odvětví surovin. V roce 2011 byly suroviny odvětvím s nejhorším výkonem (ještě horším než zaznamenal finanční sektor), avšak vyhlídky na rok 2012 jsou optimističtější. V neposlední řadě budou stále oblíbené akcie technologického odvětví, z nichž mnohé v sobě spojují úspěšný strukturální růst se silnou bilancí a rozumným zhodnocením.

Čtěte více:
John Paulson vybírá perspektivní ETF. Nechte se inspirovat.
10 akcií pro rok 2012 podle Barrons
Několik akciových tipů rok 2012
 
Dvě defenzivní odvětví, kterým se v roce 2011 poměrně dařilo, avšak letos je čeká rizikovější období, jsou služby a telekomunikace. Výnosy akcií v těchto odvětvích jsou velmi vysoké, ale v budoucnu budou pravděpodobně spíše klesat než růst. Tyto společnosti obecně postrádají diverzifikaci a z jejich rozvahy je patrné velké dluhové financování. Pokud jde o cyklický sektor, musíme být v oblasti průmyslových a spotřebních akcií (s výjimkou některých automobilek a výrobců luxusního zboží) stejně obezřetní jako v roce 2011.
 
Jedním z nejobtížněji předvídatelných odvětví je finanční sektor. Žádné jiné odvětví není tak závislé na politice, což platí zejména pro Evropu. V poslední době jsme k této oblasti zaujali „neutrální“ stanovisko vzhledem ke skutečnosti, že úvěrová rizika států jsou vyvážená díky nízkému zhodnocení a díky aktivitě centrálních bank. Právě pro tyto akcie platí výzva „připoutejte se prosím“ nejdůrazněji.
 
Z výše uvedených okolností vyplývá, že investoři by v roce 2012 měli zaujmout vyvážený postoj, soustředit se jednak na „nudné“ zdravotnictví a základní spotřební zboží ale také na ekonomicky citlivější oblasti energií, surovin a technologií.

Zdroj: ingfondy.cz, Ad van Tiggelen, investiční stratég ING IM Europe
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.09.2012Zářijová akciová strategie pro české akcie (8.9.2012) Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
23.05.2012Akciový vrchol v roce 2012? Cyklické akcie varují Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
25.01.2012Akcie: Strategie pro rok 2012 Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688