Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  30.03.2006 14:29:23

BHS - dopady roamingových snah EK na ČTel

Evropská komise již dříve několikrát deklarovala zájem na snížení roamingových poplatků. Včera to bylo o něco důrazněji, když komisařka pro informační společnost a média Redingová představila hlavní body návrhu nařízení pro snížení cen roamingu: „Je nejvyšší čas, aby vnitřní trh EU nabídl spotřebitelům a podnikatelům, kteří cestují do zahraničí, podstatně nižší telekomunikační poplatky, navrhuji proto, aby se všechny bezdůvodné poplatky za roaming zrušily cestou nařízení EU. Uživatel mobilního telefonu by neměl platit více jenom proto, že cestuje do zahraničí.“

Uvedený krok může vyvolat negativní sentiment u telekomunikačních titulů, jeho dopad je však zatím obtížně definovatelný. U Českého Telecomu, resp. Eurtoelu lze odhadovat případné dopady jen mírné. Podstatou návrhu nařízení, na kterém v současné době Komise pracuje, jsou zejména:

- úprava velkoobchodní ceny roamingu tj. ceny účtované mezi operátory, což by mělo zajistit, že operátoři nebudou operátorům z jiných zemí účtovat výrazně více, než činí skutečné náklady,

- regulace na maloobchodní úrovni, aby se úspory operátorů na velkoobchodní úrovni skutečně přenesly i na spotřebitele,

- odstranění všech roamingových poplatků za příjem hovorů na zahraničních cestách v EU,

- v případě hovorů uskutečněných v zahraničí (v rámci EU) by mohlo nové nařízení zavést zásadu „domácích cen“, tj. uživatel mobilního telefonu cestující po EU by vždy platil pouze ceny, které je zvyklý platit ve své zemi: platil by buď sazbu za místní hovor bez ohledu na místo, kde se v EU nachází (např. pro přivolání taxi při pobytu v Madridu), nebo běžnou mezinárodní sazbu za hovory do zemí EU, opět bez ohledu na místo, kde se v EU právě nachází (např. za hovor s příbuznými doma, je-li na dovolené v zahraničí).

Výše uvedenému se příjemně naslouchá z pozice mobilního uživatele, méně příznivá odezva je od telekomunikačních operátorů, kterým návrhy Komise představují zásah do ustálených pravidel a mohou poznamenat jejich zisky.

Účinek  opatření je v současné době obtížné předpovědět a pravděpodobně se bude lišit u každého operátora podle jeho velikosti, struktury hovorů apod.

 přenosu hovoru mezi účastníky hovoru vystupuje několik subjektů. Jsou to především oba „mateřští“ operátoři, u kterých jsou účastníci hovoru zákazníky (tarifními, či s předplacenou službou). Dále „hostitelský“ operátor, v jehož síti se roaming uskutečňuje, tj. jeden z účastníků využívá jeho sítě v rámci roamingu. V přenosu mezi mateřskými a hostitelským operátorem pak vystupuje mezinárodní trazit.

Operátor profituje různou měrou podle toho, zda vystupuje v roli „mateřského“ operátora pro svého klienta, nebo jako „hostitelský“ operátor  pro cizího klienta. V druhém případě jsou marže výrazně vyšší, neboť na straně operátora jsou menší náklady. Struktura hovorů pak může ovlivnit zisk.

V případě Českého Telecomu lze na základě konzultace odhadovat výnosy z roamingu v roce 2005 cca 1,8 mld od vlastních zákazníků a cca 1,5 mld od cizích zákazníků. Náklady spojené s oběma typy spojení lze celkově odhadovat na 1,34 mld . Jde především o platby operátorům a je otázkou jaké další (provozní) náklady by sem měly být započítány. Bez nich vychází takto odhadovaný provozní zisk z roamingu na cca 1,96 mld , tj. 14,8% provozního zisku v segmentu mobilní telefonie.

Evropská Komise míří patrně především na ceny volání ze zahraničí domů. Kdyby se hypoteticky poplatky v obou směrech přiblížily  a byly na úrovni nižší hodnoty, tj. pro volání z domova, která představuje cca 60-65% ceny volání ze zahraničí domů, lze odhadovat pokles zisku z roamingu o cca 1/3 až ½,. Jde však o velmi hrubý odhad, který de facto nepočítá s možností nárůstu frekvence hovorů v důsledku nižších cen hovoru a nepočítá s obchodní politikou operátora, který by se asi snažil řešit výpadky zisku úpravou portfolia služeb, tarifních balíčků apod. Odhad poklesu zisku z roamingu by se tak měl snížit a lze pracovně uvažovat o zmíněném zhruba třetinovém poklesu.

Podklady k přesnějším odhadům možných dopadů poskytne asi až konkrétní znění nařízení, čeká se tedy na Evropskou komisi. Návrh je možno konzultovat do 28. dubna a definitivní návrh by podle Komise mohl být přijat v červnu. Navrhované nařízení o mezinárodním roamingu bude vyžadovat schválení Evropským parlamentem a Radou ministrů

Zdroj:Evropská komise, Český Telecom

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688