Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  13.02.2006 14:34:35

Běžný účet v roce 2005 s deficitem 78.5 mld.Kč

Podle předběžných údajů ČNB v prosinci skončil běžný účet ve schodku 11,9 mld. CZK. Pasivum vytvářela obchodní bilance (-3,9 mld.) a především výplata dividend do zahraničí (-14,1 mld.). Naopak pozitivní vliv měla druhá splátka Slovenska ve prospěch ČSOB (6,9 mld.) na základě prohrané arbitráže. Na finančním účtu příliv kapitálu dosáhl 1,3 mld..
Nadále sice pokračoval přiliv přímých investic (9,4 mld.), ale tento tok smazaly nákupy zahraničních dluhopisů ze strany domácích investorů, které vedly ke schodku účtu portfoliových investic (9,4 mld.). Po vyloučení kurzových rozdílů devizové rezervy vzrostly o 1,4 mld. .

Za celý rok 2005 běžný účet podle předběžných výsledků ČNB skončil ve schodku 78,5 mld. korun, tj.-2,7% HDP. Během loňského roku se schodek běžného účtu snížil asi na polovinu (-147,4 mld (5,4% HDP) v roce 2004). Za nižším schodkem stálo především přechod obchodní bilance z deficitu do přebytku 42 mld. (zlepšení o 68 mld.), kdy v zahraničním obchodě se příznivě projevuje předchozí příliv zahraničních investic, které zvyšují exporty možností ekonomiky a nejvýrazněji se to projevuje v automobilovém průmyslu. Schodek celého běžného účtu tedy tvořila pouze bilance výnosů, která díky výplatě dividend do zahraničí skončila pasivním saldem 156,8 mld. (-139,5 mld. v roce 2004). Nárůst teto položky je logický vzhledem k předchozímu přílivu investic a aktuálnímu ekonomickému vývoji.

Zde je nutné provést drobnou poznámku k metodologii ECB pro platební bilance. Pokud zahraniční investice vykáže zisk, tak v metodice ECB se okamžitě projeví jako odliv v bilanci výnosů, bez ohledu zda skutečně byl zisk vyplacen do zahraničí nebo byla zpětně investován. Oficiální statistika sice vykazuje repatriaci zisků ve výši 156,8 mld., ale faktický odliv dividend byl asi poloviční (75,8 mld.), protože podle odhadu ČNB zahraniční investoři v loňském roce v ČR zpětně investovali svůj zisk v objemu 81 miliard.

Čistý přiliv investic neustává a v roce 2005 dosáhl objemu 240,8 mld. – 2. nejvyšší v historii ČR. Více jak polovina (asi 125 mld.) z toho přitom připadá na platby za privatizace Unipetrolu a Českého Telekomu (včetně odkupu minorit). Naopak došlo k odlivu u portfoliových investic (-72,0 mld.) i u ostatních investic(-30,6 mld.), což je vysvětlitelné vzhledem k úrovni domácích úrokových sazeb.

Očekáváme, že v následujících letech bude pokračovat protichůdných vývoj uvnitř běžného účtu – rostoucí přebytek obchodní bilance a naopak rostoucí deficit bilance výnosů díky repatriaci zisků. Zahraniční investice se dostaly do další fáze svého „životního cyklu“. V letech 1999-2003 jejich příliv přinášel deficity obchodní bilance (dovoz technologií) a přebytky na finančním účtu. V posledních 2 letech se investice posunuly do produkční fáze, což se projevuje zvyšováním exportů a současně zvyšujícím se odlivem zisků do zahraničí. Ovšem i přes tyto protichůdné vlivy, se celková vnější nerovnováha české ekonomiky prudce snižuje, neboť poměr deficitu běžného účtu k HDP byl v roce 2005 nejnižší za posledních 6 let – 2,7% HDP. Pro letošní rok odhadujeme deficit běžného účtu na úrovni 65 mld. korun (asi 2,00% HDP).

Devizový trh na výsledky nereagoval a koruna stagnovala na úrovni 28,35 CZK/EUR, následně ale oslabila o 7 haléřé díky vývoji v regionu.

AUTOR: Petr Sklenář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688