Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.02.2006 15:58:57

BHS - je přesun Parama přípravou na jeho prodej ?

BHS:   Unipetrol – přesun sítě benzinových stanic Paramo Trysk uvnitř Skupiny Unipetrol by mohl být  i přípravou na eventuální prodej Parama

 

Po oznámení před dvěma týdny o zahájení procesu směřujícímu k prodeji vlastněných podílů akcií ve společnostech Spolana a.s. a Kaučuk a.s. učinil Unipetrol další krok v restrukturalizaci své Skupiny.  Se středečním datem se tento týden objevila na webu dceřiné společnosti Parama a.s. informace o prodeji dcery této společnosti,  společnosti Paramo Trysk a.s.,  uvnitř Skupiny Unipetrol, a to  do společnosti Benzina a.s. Smlouva o prodeji/koupi (mezi Paramem a Benzinou) má datum 31.1.2006.

Prodejní cena předmětných 100% akcií Paramo Trysk a.s. byla stanovena znaleckým posudkem ve výši 252 mil. . Finanční investice je v účetnictví Parama vedena v pořizovací ceně 133,6 mil .

Hlavními aktivy společnosti Paramo Trysk je celkem 19 čerpacích stanic. Po začlenění do sítě Benzina tak stoupne počet čerpacích stanic Benziny na 326.

Uvedená transakce je součástí reorganizace Skupiny Unipetrol v jedné z prioritních oblastí, oblasti obchodu s pohonnými hmotami. Transakce by měla umožnit sjednotit obchodní a marketingové aktivity a přispět  k  provozním a administrativním úsporám.

 

Zmíněný přesun může být však i předzvěstí pro případnou nabídku akciového podílu Unipetrolu ve společnosti Paramo (73,521%) k eventuálnímu prodeji.

Je pravdou, že Paramo není na seznamu společností, které by Unipetrol, resp. jeho mateřská společnost PKN Orlen označily programově za ty, které by se v rámci reorganizace měly prodat. Nefiguruje ani ve smlouvách o budoucím prodeji aktiv se společností Agrofert, ale ani Spolana v těchto seznamech nevystupovala, přesto ji Unipetrol nabídl k prodeji a  případný prodej Parama by tedy příliš nepřekvapil.

Hlavním předmětem podnikání Parama je zpracování ropy na rafinérské a asfaltářské výrobky, výroba maziv zpracování paliv, což je i základní oblast, kam je orientován vlastník Unipetrolu -  polský PKN Orlen.

Potíž může být ale v tom, že technologie Parama a v něm rozpuštěného Korama jsou staršího data a hloubka zpracování ropy a tím i efektivnost výroby jsou nižší. Společnost může mít potom problém nabídnout dostatečně konkurenceschopnou cenu svých produktů a musí redukovat marži, zejména při vysokých cenách vstupů - ropy. Navíc její produkty jsou  podle odborníků z oboru do značné míry zastupitelné.

Projevem toho je skutečnost, že po zisku společnosti v roce 2004, vykázala společnost přes 60 mil ztráty v pololetí 2005 a odhadla, že tato ztráta se do konce roku 2005 ztrojnásobí.

Další rozvoj by tedy vyžadoval nemalé investiční prostředky do výroby. Paramo ve svých zprávách zatím odhadlo potřebné investice do technologie přes 600 mil v období cca 3 let.

Druhou nepříjemnou oblastí může být ekologie. Z investic vynaložených např. v roce 2004 bylo do oblasti ekologie vloženo téměř 100 mil , což představovalo více než polovinu celkových ročních investic. V pololetní zprávě 2005 uvedla společnost, že na základě smlouvy s Fondem národního majetku činí zůstatek finančních garancí na opatření k odstranění starých ekologických zátěží k 30. červnu 2005 1.266.148 tis. . To by se dalo interpretovat jako minimální objem nákladů na ekologické zátěže, přičemž se nelze zcela spolehnout na to, že další ekologické zátěže se neobjeví, či nevzrostou náklady na likvidaci bez pokrytí státními zárukami. Společnost mimoto uvádí potřebu dalších cca 500 mil investic do ekologie do roku 2007.

Případný prodej Parama z portfolia společností ve Skupině Unipetrol by tedy nebyl příliš překvapující.

(Zdroj: www.cekia.cz, Paramo a.s., vlastní odhady)

  

Petr Hlinomaz
BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688