Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2005 10:52:41

Mittal Steel company získává 93% podíl v KRYVORIŽSTAL na Ukrajině

24. října 2005 - Rotterdam - Mittal Steel Company N.V., ("Mittal Steel"), největší a nejglobálnější světová ocelářská společnost dnes oznamuje, že v návaznosti na veřejnou aukci dosáhla dohody o získání 93.02% kapitálového podílu v Kryvorižstal („Společnosti“) od Fondu státního majetku Ukrajiny.

Podle podmínek smlouvy o odkoupení akcií získá Mittal Steel 3,590,038,755 akcií ze základního jmění Společnosti za celkovou protihodnotu 24,2 miliard UAH (4.79 miliard USD*). Transakce bude financována z vlastních hotovostních a úvěrových zdrojů Mittal Steel. Kromě stávajících likvidních prostředků a pokladních zůstatků podepsala v minulém týdnu společnost Mittal Steel úvěrovou smlouvu se Citigroup na 3 miliardy USD s podmínkami obdobnými jako u jejího revolvingového úvěru na 3,2 miliardy USD.

Kryvorižstal je největším výrobcem dlouhých produktů z karbonové oceli na Ukrajině a v okolí s výrobou 7,7 milionů tun tekuté oceli v roce 2004, a dodávkami ve výši 6,7 milionů tun v roce 2004. Společnost vyprodukovala rovněž 17,1 milionů tun železné rudy. V roce 2004 měla tržby ve výši 1.897 milionů USD, výnosy EBITDA (výnosy před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace) ve výši 551 milionů USD, výnosy EBIT (výnosy před započtením úroků a daní) ve výši 505 milionů USD a čistý zisk ve výši 378 milionů USD. Míra zisku EBITDA činila v roce 2004 29%. Čistá likvidita k 30. červnu 2005 činila 413 milionů USD.

Tato transakce představuje další klíčový milník rozvoje společnosti Mittal Steel ve východní Evropě, která je integrální součástí její celoevropské a celosvětové strategie. Kryvorižstal představuje nízkonákladovou výrobní platformu umístěnou strategicky v srdci trhu se silným růstovým potenciálem. Kryvorižstal provozuje jedinou integrovanou ocelárnu umístěnou v rámci velkého komplexu na těžbu železné rudy (rezervy představují přes miliardu tun železné rudy, který zajišťuje 90% potřeby železné rudy při nízkých nákladech na těžbu. Společnost Kryvorižstal je téměř soběstačná v koksu a v převážné míře je zásobována z blízkých uhelných dolů. 80% celkového prodeje je exportováno prostřednictvím velkých přístavů vzdálených pouhých 400 km od výrobního závodu a využívá se tak dobré železniční dopravní sítě. Společnost Kryvorižstal modernizuje svá výrobní zařízení a již získala certifikát jakosti ISO 9001. Kryvorižstal má dnes výrobní kapacitu 10 milionů tun surové oceli, avšak válcovací kapacity představují pouze 6 milionů tun. To vytváří možnost využití dalších kapacit společnosti Mittal Steel. Kryvorižstal tak pro Mittal Steel představuje vysoce strategickou hodnotu.

V důsledku této transakce bude moci Mittal Steel této společnosti poskytnout technickou podporu v oblasti výroby, pomoc při nákupu, podporu v oblasti prodeje a marketingu a možnost sdílení manažerských znalostí. Společnost Mittal Steel je přesvědčena, že synergie a budoucí příležitosti vytvořené díky této transakci, zvýši v dlouhodobém horizontu hodnotu pro naše akcionáře.

Transakce podléhá schválení regulačních orgánů. Uzavření transakce se očekává do konce tohoto roku. UBS Investment Bank působí při této transakci jako finanční poradce společnosti Mittal Steel.

 

V komenáři uvedl prezident a generální ředitel Mittal Steel Lakshmi Mittal:

 

„Strategicky jde o klíčovou akvizici společnosti Mittal Steel vzhledem k tomu, že získáváme velkokapacitní nízkonákladovou výrobní platformu uprostřed rychle se rozvíjejícího trhu. Kryvorižstal představuje výrobní kapacitu vysoce kvalitní oceli a kapacitu těžební, a jsme přesvědčeni, že budeme této společnosti schopni pomoci v dalším růstu tím, že poskytneme naše marketingové, zásobovací a technologické odborné znalosti. Kryvorižstal dnes představuje dobrý podnik. Jsme nadšeni možností urychlit jeho rozvoj.“

„Společnost Kryvorižstal by se v průběhu několka let mohla stát naší největší ocelárnou v tomto regionu a umožňuje značnou flexibilitu, pokud jde o rozvoj výrobního sortimentu. Kryvorižstal bude rovněž pro naši skupinu znamenat doplnění cenných těžebních rezerv. Celkově očekáváme do konce roku 2006 vznik synergií ve výši 200 milionů USD před zdaněním.“

„Tato transakce vytváří hodnotu pro naše investory proto, že Kryvorižstal posiluje růstový potenciál a profitabilitu společnosti Mittal Steel. Očekává se, že tato transakce bude od prvního roku přispívat ke zvýšeným výnosům a návratnost investice tak bude velmi atraktivní.“

„Těšíme se na zahájení integrace Kryvorižstal do naší společnosti. Máme prokazatelně dobré výsledky při zvládnutí takovýchto operací v tomto regionu a v krátké době zahájíme program sdílení nejlepších praktik.“

„Také se těšíme na to, jak ovlivníme místní společnost. Naší ambicí je stát se nejuznávanější světovou ocelářskou společností a jsme hrdi na to, že pociťujeme sociální odpovědnost. Kromě zlepšování životního prostředí budeme podporovat společenské, sportovní a vzdělávací aktivity.“

„Celkově jsme přesvědčeni, že Mittal Steel představuje pro Kryvorižstal a Ukrajinu nejlepšího partnera a těšíme se, až tuto společnost uvítáme v naší skupině.“

Assumes on exchange rate of US$1 = UAH 5.05

 

O Mittal Steel Company

Mittal Steel Company je největší a nejglobálnější světovou ocelářskou společností. Společnost má provozy ve čtrnácti zemích čtyř kontinentů. Mittal Steel využívá všech prvků moderního hutnictví při výrobě komplexního portfolia plochých i dlouhých výrobků a tak může plnit široké spektrum požadavků svých zákazníků. Společnost je dodavatelem oceli ve všech hlavních odvětvích včetně automobilového průmyslu, strojírenské výroby a stavebnictví. 

 

Za rok 2004 vykázala Mittal Steel tržby ve výši 22,2 miliardy dolarů a dodávky oceli ve výši 42,1 milionu tun. Akcie společnosti jsou obchodovány na New York Stock Exchange a Euronext Amsterdam pod symbolem “MT”.

 
Zdroj: tZ Mittal Steel

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.06.2006Arcelor kývnul na vylepšenou nabídku Mittal Steel Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.06.2006Mittal Steel nemá v úmyslu prodej MS Ostrava Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.04.2006Výroba v Mittal Steel v 1Q téměř rekordní Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
12.12.2005Mittal Steel zaplatí 98 mil. USD za nákup podílu v Mittal Zenica Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688