Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  02.08.2000 13:42:13

Nové fondy SIS

Nové fondy SIS

Spořitelní investiční společnost je, jak známo, stoprocentní dceřinou společností České spořitelny. Není tedy jistě žádným překvapením, že ihned po rozhodnutí o vstupu Erste Bank do spořitelny začala SIS uvažovat o dalším rozvoji a možné spolupráci s rakouskými partnery. Příležitost spočívá zejména ve využití analytického potenciálu a zkušeností mezinárodní finanční skupiny Erste Bank na světových kapitálových trzích. V paletě produktů SIS navíc právě v těchto segmentech širší nabídka fondů schází.

Volba tedy logicky padla na evropské akcie a dále doslova na globální "záběr", dosažitelný nejlépe pomocí fondu z fondů. Rozhodnutí bylo v květnu doplněno dohodou s investiční společností Erste Bank, jíž je dceřiný Sparinvest (podobně jako je SIS dceřinou investiční společností České spořitelny). Sparinvest tedy poskytne znalosti, analytické a konzultační zázemí, zatímco SIS fondy zakládá i obhospodařuje a Česká spořitelna bude jejich administrátorem.

V polovině června byly statuty obou fondů s názvy Eurotrend a Globaltrend FF zaslány na Komisi pro cenné papíry, k 31. červenci nabylo právní moci jejich schválení a v září tak již budou jejich podílové listy nabízeny na pobočkách České spořitelny.

Eurotrend - otevřený podílový fond zaměřený na nejbonitnější evropské akcie, přednostně tedy bude investovat do akcií evropských emitentů z báze indexu Dow Jones STOXX 50, tedy padesátky evropských "blue chips" (mj. Nokia, Siemens, Allianz, Ericson, Nestle, Shell, Deutche Telekom, Vodafone). Trvale na akciovém trhu bude investovat minimálně 66 % aktiv, přičemž investice do akcií jiných než evropských emitentů jsou statutem omezeny na 10 %. Obecně bude používána zejména investiční strategie "buy & hold" (kup a drž), která vychází z hodnocení fundamentálních kvalit akcií daných firem. K dosažení optimální likvidity i ke snížení rizik kolísání kapitálových trhů bude portfolio doplněno podílem kvalitních dluhopisů.

Globaltrend FF - otevřený podílový fond z fondů, který investuje trvale minimálně 66 % majetku do cenných papírů fondů. Jde tedy o podílové listy otevřených podílových fondů, anebo akcie zahraničních otevřených investičních společností s variabilním kapitálem SICAV (jde o určitou formu fondů, která je v některých zemích běžná). Přednostně budou investice Globaltrendu FF směřovat do zahraničních fondů investujících do akcií v mezinárodním měřítku, čímž bude dosaženo rozložení investic do akcií v širokém globálním profilu. Fond naopak podle statutu nesmí investovat do uzavřených podílových fondů či jiných fondů z fondů.

Poplatky a minimální investice: ke změnám oproti běžné praxi známých fondů SIS dochází zejména zavedením prodejního poplatku, který u obou fondů činí maximálně 3,5 % (při odkoupení již žádný poplatek není). Skutečnou výši prodejního poplatku určuje představenstvo investiční společnosti a tento poplatek se účtuje i při prodeji formou výměny podílových listů v rámci skupiny fondů SIS. Z prodejních poplatků budou zčásti hrazeny odměny administrátorovi za zprostředkování prodeje podílových listů a zbylá část se použije jako příjem fondu na krytí nákladů spojených s pořízením cenných papírů fondů (většinou si totiž také účtují vstupní poplatky).

Další změnou oproti investování do ostatních fondů SIS je minimální výše prvního nákupu podílových listů, která činí 30 000 korun a pro další jednorázové nákupy 10 000 korun; jen v případě sjednaného dodatku ke kupní smlouvě a trvalým příkazem je možno vkládat do fondů 1000 korun měsíčně.

Pro odkoupení podílových listů je dán limit jednoho odkoupení 1000 korun, jen při sjednaném pravidelném odkupování není výše omezena.

Oba fondy jsou obecně vhodným investičním nástrojem pro větší rozložení portfolia klientů a tedy k omezení rizika kolísání kapitálových trhů, zejména pak pro snížení regionálních rizik. Zaměřením na zahraniční akcie jsou sice určeny spíše pro dynamičtější investory, ale lze je "bez uzardění" doporučit i těm skeptikům, kteří příliš nedůvěřují v efektivní rozvoj tuzemské ekonomiky či našeho kapitálového trhu. Přesto nelze v žádném případě doporučit spekulativní přístup k těmto investicím - obecně je investiční horizont do akciových fondů pětiletý. I působení prodejního poplatku má tak bezesporu nezanedbatelnou protispekulační motivaci, protože vlastně zatěžuje krátkodobé investory ve prospěch dlouhodobých.

Novinkou "šitou na míru" podnikatelům a právnickým osobám je fond peněžního trhu Merkur. Investiční strategií je velmi podobný úspěšnému Sporoinvestu, ale tím, že dvakrát ročně vyplácí podíly na zisku již zdaněné (sazbou srážkové daně ve výši pouhých 15 %), může podnikům i podnikatelům významně snížit daňovou zátěž. Umožňuje dokonce i další daňovou optimalizaci. Svou vysokou likviditou - kdy peníze lze "vyzvednout" do tří pracovních dnů - je vhodný i pro správu krátkodobých aktiv, takže s úspěchem může plnit i roli doslova běžného účtu, jenže s výrazně vyšším zhodnocením.

Přehled otevřených podílových fondů SIS
(obhospodařují vlastní jmění ve výši téměř 40 mld. )

_

Peněžního trhu:   Sporoinvest - standardní růstový fond peněžního trhu
                            Merkur - výnosový typ fondu zejména pro podnikatele

Dluhopisové:       Sporobond - standardní růstový dluhopisový fond 
                           Bondinvest - výnosový typ dluhopisového fondu s listinnými podílovými listy na doručitele

Smíšené:           Český OPF, Všeobecný OPF, 2. OPF, Výnosový OPF
- otevřené podílové fondy, které vznikly přeměnou investičních privatizačních fondů (SPIF). Zatím ne zcela profilované; reálně jde v současnosti o portfolia investic do peněžního trhu a obligací s asi 10% podílem akcií. Strategie bude určena v průběhu transformačního období. Zatím se postupně profiluje 2. OPF na balancovaný fond s pevným podílem bonitních evropských akcií a dluhopisů 1 : 1.

Akciové:             Sporotrend - akcie tuzemské a středoevropské
                           Eurotrend - akcie největších evropských společností

                           Gl
obaltrend FF - fond z převážně akciových globálních fondů

 

Dr. Petr Fejtek, komunikace SIS, http://www.sis.cz
T.02/ 221 80 242, mailto://pfejtek@sis.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688