Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  22.07.2005 12:17:57

Předmět a hodnocení projevu A.Greenspana

Pololetní vystoupení šéfa Fedu Alana Greenspana v Bankovním výboru Senátu - 2. část prezentace zprávy Monetární politika Rady Fedu, diskuse Alana Greeenspana s kongresmany:

Rozbor: Šéf Fedu Alan Greenspan neporušil tradici a přednesl stejnou zprávu o monetární politice výkonného výboru Fedu v Bankovním výboru Senátu stejně jako včera ve Výboru finančních služeb Sněmovny reprezentantů. Diskuse se senátory může přinést nové pohledy Greenspana/Fedu na současný/budoucí ek. vývoj/monetární politiku. Greenspan dnes senátorům v diskusi opakoval svou dřívější rétoriku, že schopnost výnosové křivky předpovídat recesi se zhoršila. Greenspan také přivítal dnešní krok Číny, revalvaci juanu a připomněl, že další kroky v tomto směru by měly následovat. Greenspan již dříve uváděl, že současná invertní výnosová křivka neznamená blížící se ek. oslabení. Greenspan také dnes v diskusi se snátory řekl, že oslabení cen domů v některých částech země by mohlo ovlivnit spotřeby na regionální i na celonárodní úrovni.

Hodnocení: Jádrem prezentované zprávy Greenspana včera ve Výboru finančních služeb Sněmovny reprezentantů a dnes v senátním Bankovním výboru je prezentaciu příznivého výhledu ek. růstu a inflace a také potřebnost zvyšování úr. sazeb. Greenspan poněkud nečekaně ale razantně upozornil na nejistoty v ekonomice, zejména pak na nejistý vývoj produktivity práce jednotkových pracovních nákladů. Růst produktivity práce je dosud silný, růst jednotkových pracovních nákladů v posledních čtvtrletích (čtvrté čtvrtletí 2004 a první čtvrtletí 2005) nečekaně výrazně zrychlil, stále ale není nebezpečný. Důvodem ale mohla být mimořádná výplata bonusů. Silný růst produktivity práce a moderovaný růst jednotkových pracovních nákladů jsou přitom základními pilíři expanze ekonomiky a její nízké inflace, Fed uvádí silný růst produktivity práce v poslední době v každém prohlášení k rozhodnutí o úr. sazbách.

Výhled monetární politiky: Předpokládáme, že Fed bude pokračovat v postupném mírném zvyšování úr. sazeb o 25bps, jeho hlavní úr. sazba Federal Funds Rate by měla na konci roku dosáhnout 4,25%. Důvodem je snaha Fedu znemožnit naplnění možných nepříznivých inflačních scénářů za situaci, kdy ekonomika silně roste, více využívá kapacity výroby a práce a kdy již monetární expanzi tolik nepotřebuje. Současně vyšší úr. sazby budou stimulovat spořivost na úkor spotřeby a tím i budou pomáhat omezovat růst nestability zahraničněobchodních vztahů Spojených států. Poslední zklidnění inflace a příznivý inflační výhled reflektovaný také v prezentaci o monetární politice Fedu včera a dnes v Kongresu ale zřejmě dovolí Fedu završit cyklus zvyšování úr. sazeb již v prvním čtvrtletí příštího roku. Monetární politika by měla být příští rok neutrální, monetární restrikce (federal Funds Rate ve výši 5,00-6,00% by neměla být potřeba).

Reakce finančních trhů: Finanční trhy během Greenspanova vystoupení v Bankovním výboru Senátu se vyznačují posilováním dolaru k euru z 1,215 na 1,212 USD/EUR (0,2%). Je paradoxní, že dolaru se porařilo odvést euru oslabení ze včerejšího dne podobným způsobem (daily reversal) a současně během druhé části prezentace zprávy Fedu o monetární politice v Kongresu. Výhled devizového trhu tak zůstává nadále neutrální, v červenci očekáváme obchodování v pásmu 1,18-1,23 USD/EUR. Ceny akcií během Greenspanova vystoupení posilují o 0,2% (index Dow Jones 10 645, -0,5% d/d) resp o 0,5% (index Nasdaq 2178, -0,5% d/d). Ceny dluhopisů oslabují také, výnos 10Y státního dluhopisu se zvýšil nad 4,25%, větší vliv než vystoupení Greenspana nebo předchozí data trhu práce ale má zřejmě revalvace juanu Čínou. Před vystoupením Greenspana po revalvaci měny Čínou ceny akcií a euro k dolaru nejprve posílily, po výbuších v londýnské dopravě ale došlo k oslabení cen akcií a oslabení eura k dolaru


AUTOR: Josef Kvarda
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)
Pá   9:02  Ranní okénko - Očekává se potvrzení inflačních čísel v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688