Ing. Jan Mach (FINANCE Zlín, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  28.07.2000 19:23:34

Unipetrol s větrem v zádech

 

 

objednejte si akciove zpravodajstvi zdarma na finance@financezlin.cz

Dnešní den pokračovaly české indexy v růstu. PX-D přidal 1.79%, PX-50 +1.22% (týdenní nárůst 1.5%) a PK30 +0.49% (týdenní nárůst 1.9%). Na první pohled nic výrazného, přesto některé tituly s menší váhou v indexu dokázaly za posledních pár dní nevídané.

Unipetrol s výbornými HV v zádech a překvapivým zájmem větších investorů posílil za týden o 14%, KB v očekávání dalších státních garancí o slušných 8%. Zájem byl také o akcie ČR, které hnány spekulacemi o astronomických nabídkách za státní balík posílily za týden o nadějných 6.7%. Telecom přidal nevýrazných 1.5%. Nejhůř se vedlo akciím ČEZu, které s nedostatkem nových informací postupně ztrácely. Za týden se jejich kurz sesunul dolů o 2.5%.

České Radiokomunikace dnes opět vyčnívaly z průměru a přidaly 2.96%. Celkem s nimi bylo uzavřeno 51 obchodů za 113 mil. Korun a likviditě dozajista pomohla zpráva HSBC, která zvýšila své nákupní doporučení z 1900 na 2000 korun. Osobně se domnívám, že cílová cena 2000 korun za akcii je poměrně vysoká. Může být dosažena za předpokladu, že FNM dobře prodá svůj balík akcií a vítěz tendru bude mít zájem akcie dál na trhu nakupovat.

HSBC odůvodnila zvýšení cílové ceny tím, že výrazně vzrostl počet zákazníků společnosti Radiomobil a zároveň z důvodu možných nižších nákladů na získání licence pro síť UMTS.

Telecom byl dnes opět trošku ve stínu ČR a vypadá to, že z důvodu nedostatku nových pozitivních zpráv budeme muset na další růst kurzu jeho akcií pár dnů počkat. Změnit by to mohlo zveřejnění HV 31.7.2000 za H1. Telecomu se dnes zobchodovalo za 196 mil. korun a to je méně, než je obvyklý průměr. Celkem bylo uzavřeno pouze 45 obchodů.

Kurz akcií KB se dnes pohyboval v úzkém rozmezí 883 – 902 korun. Kupující za posledních pár dnů zřejmě „vystříleli prach“ a ani ospalá páteční atmosféra aktivitě nepřidala. Celkový objem obchodů 57 mil. korun je také pod průměrem na jaký jsme zvyklí.

Dnes byly zveřejněny prognózy HV KB za H1, které předpokládají nárůst provozního zisku banky o 10% na 5.05 mld. (4.48 za H1 v roce 1999). Celkový hospodářský výsledek by se pak měl pohybovat okolo –0.28 mld. korun a to je výrazně lepší číslo než ve srovnatelném období loňského roku kdy to bylo –4.48 mld. korun. Analytici předpokládají změnu v rozložení výnosů banky. Do popředí by stále více měly vystupovat výnosy z obchodů s cennými papíry, poplatky a provize a naopak klesat by měly zisky z poskytnutých úvěrů. Důvodem jsou nižší úrokové sazby a redukce objemu poskytovaných úvěrů. Tyto pozitivní zprávy by v blízké budoucnosti mohly popostrčit kurz KB ještě o něco výše.

Unipetrol nás dnes opět nezklamal. Polepšil si o 5.75% a mohlo to být ještě o něco výše nebýt drobné korekce v průběhu obchodního dne. Stále se pro řadu investorů jeví tato akcie jako podhodnocená a zřejmě proto se i dnes našli takoví, kteří „vybírali“ z nabídky. My se však domníváme, že se u Unipetrolu může opakovat podobná situace jako u ČEZu jehož akcie v poslední době stagnují nebo mírně klesají. Vždy je třeba brát na zřetel kolik akcií již spekulanti stihli nakoupit a zvážit tento objem s průměrnou denní likviditou na trhu. Pokud ji výrazně překročí při současném masivním růstu kurzu, pak může na trhu hrozit korekce. S Unipetrolem dnes bylo uzavřeno 54 obchodů při celkovém objemu 71 mil. korun.

Na závěr ještě jednu zajímavou informaci. Česká pojišťovna zveřejnila zisk za 1.pololetí. Ten dosáhl 775 mil. korun (609 mil.) i přes to, že vytvořila opravné položky na akcie IPB, které vlastní, ve výši téměř 1 mld. korun. Kupujte, kupujte, ale komu ty akcie pak prodáte?   

 

Jan Mach          FINANCE Zlín, s.r.o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

21.03.2024Bydlení s přírodou za zády Lukáš Macháček (ČSNF SICAV, a.s.)
22.07.2022ECB ukončila éru záporných sazeb s novým TPI v zádech ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688