Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.05.2005 16:50:17

Merrill Lynch - optimismus kolem akcií a dluhopisů v květnu klesl

Optimismus investorů ohledně akcií a dluhopisů v březnu klesl a obavy o růst ekonomiky a zisků společností stouply na čtyřleté maximum. Vyplývá to z průzkumu investiční banky Merrill Lynch. Správci aktiv prodávali akcie např. maloobchodních společností a výrobců automobilů. Pesimismus ohledně firemních dluhopisů dosáhl rekordní výše. Podle Davida Bowerse, hlavního globálního stratéga firmy Merrill Lynch, je nyní hlavním tématem přehodnocování rizik. „Názor investorů na situaci ve světě se pozoruhodně změnil.“

Globální akciový index Morgan Stanley Capital International World Index (MSCI World) oslabil o 6,2 % od 8. března, kdy dosáhl čtyřletého maxima. Nejvíce oslabovaly např. akcie maloobchodních společností (např. britský Kingfisher) a automobilek (např. General Motors a Ford Motor). Americké firemní dluhopisy hodnocené jako spekulativní (pod investiční úrovní) ztratily 4 % od 16. března, kdy společnost General Motors předpověděla svou největší čtvrtletní ztrátu od roku 1992. Vyplývá to z indexu U.S. High Yield Master II Index firmy Merrill Lynch.

Průzkum Merrill Lynch mezi 339 správci aktiv, kteří spravují prostředky v celkové hodnotě 1,1 bilionu USD, byl proveden v období 6.-12. května. Podíl správců aktiv, podle kterých světová ekonomika v příštích 12 měsících zpomalí, překonal o 32 procentních bodů podíl těch, kteří očekávají rychlejší růst. Takzvaný čistý procentuální údaj byl nejvyšší od doby, kdy Merrill Lynch v dubnu 2001 začal tento průzkum provádět. Hospodářství USA v 1Q vzrostlo o 3,1 %, což je nejnižší růst za poslední dva roky. O 34 procentních bodů je větší podíl investorů, kteří v příštím roce očekávají snížení zisků společností, než podíl investorů očekávajících nárůst. Rozdíl je oproti minulému měsíci dvojnásobný. Správci aktiv v průměru očekávají nárůst zisků firem 5,1 % (v dubnu odhad činil 5,8 %, v březnu 6,9 %).

Společnost Kingfisher 27. dubna oznámila, že její čtvrtletní zisk poprvé za dva roky klesl, a to kvůli nižším tržbám v Británii a Francii. Akcie společnosti ten den zareagovaly oslabením o 6,5 % (největší pokles za více než dva roky). Od historického maxima indexu MSCI World akcie General Motors klesly o 10 %, akcie Fordu se propadly o 25 %. Ratingová agentura Standard & Poor’s 5. května snížila hodnocení dluhopisů obou automobilek na neinvestiční úroveň. Snížila se tím hodnota dluhopisů v objemu 375 mld. USD.

Šedesát jedna procent akciových investorů a 54 % manažerů dluhopisových fondů očekává, že dluhopisy firem se během příštích 12 měsíců budou vyvíjet hůře než vládní dluhopisy. Procentuální údaje jsou nejvyšší od června 2003, kdy Merrill Lynch začal v průzkumu klást tuto otázku.

ZDROJ: Bloomberg
AUTOR: Jan Schiesser

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

27.06.2006Merrill Lynch - TA - US akcie výrazně posílí Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.04.2005Zisk Merrill Lynch sice klesl, ale méně než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688