DoBI Makarón Přelitý (Vařená nudle)
Vařená nudle  |  19.07.2000 15:10:59

Privatizace Finančních úřadů bude dalším krokem Zemanovy vlády

Privatizace Finančních úřadů bude dalším krokem Zemanovy vlády

(od našich terénních práskačů)

Jak zjistila – opět jako první – redakce Vařené nudle, chystá nedávno nepěkně oznámkovaný kabinet svoji výraznou rehabilitaci. Aby vyšli vstříc kritikům z tábora čtyřkoalice, rozhodli se ministři jako jeden muž přistoupit oficiálně ke kroku, který nemá v dějinách lidstva obdoby. Stávající pracovníci a zejména management finančních úřadů (FÚ) bude vyzván, aby připravil privatizační projekty na svoje úřady. Vláda soudí, že soukromou iniciativou dojde k lepšímu výběru daní. Navíc – porovnáním chování pracovníků ve státním sektoru s chováním obsluhy ve srovnatelných podnicích soukromých, taktéž však terciální sféry – došla vláda k závěru, že se tak rázem zlepší spokojenost občanů-poplatníků se službami státní správy. (Například číšník v soukromé restauraci U Buldoka je až pětatřicetkrát lépe zastižitelný než úředník bytového odboru nebo stavebního úřadu na Úřadu městské části Praha 5, nesrovnatelně slušnějším chování číšníka nemluvě. Přitom obě instituce sídlí v sousedství, zaměstnanci obou jsou placeni z peněz získaných od klientů. Jedni ovšem přímo, druzí – pravda – nepřímo.)

Podrobnosti kroku, který – jak vláda očekává – přinese jak ministrům samotným, tak i ČSSD jako celku příchylnost celé pravice napříč politickým spektrem, se zatím tají. Nám se však podařilo zjistit, že v pokusném režimu již některé FÚ podle nových pravidel postupují. Například ředitel FÚ Praha 5, který na náš přímý dotaz odpověděl “No comment” (ač anglicky rozhodně neumí), se již řadu let podle zatím nerozklíčovaného klíče dělí se státem o vybrané daně. Navíc, aby zamezil případným neshodám se závistivými podřízenými, bere si někdy jejich práci domů a sám, v potu tváře, řeší sporné kauzy. Lze doložit, že tak činí nejméně od roku 1993. Mnohé byly ukončeny škrtem pera, přičemž si toto péro plní pan ředitel inkoustem z vlastní kapsy a nenárokuje jej ani jako daňově odpočitatelnou položku. V současné době se proslýchá, že několik případů, kdy jeho podřízení neoprávněně penalizovali podnikatele, bude pro jeho polosoukromý podnik znamenat výrazné problémy s hotovostí; jeho soukromá uklizečka například již třetí týden nedostala obvyklé odměny. Byť se jedná o zanedbatelných třicet tisíc týdně, jeví se to našim analytikům jako signál, věštící značné platební potíže. Stát to ovšem ani v nejmenším nezajímá, neboť tak jako tak byla od počátku dohodou obou stran stanovena filosofie dělení zisků a ztrát podle známé ruské pohádky “Medvěd a sedlák”. Hloupý medvěd (stát) získává při dělení se sedlákem (pan ředitel) u obilí kořínky (nedoplatky) a u řepy nať (prohrané kauzy), sedlák klasy a bulvy (daně úspěšně vybrané).

Rozšíření poloprovozu v rámci předprivatizačního experimentu brání zatím maličkost: obě smluvně opoziční firmy se nedohodly na personálním obsazení několika českých daňových rájů. Rovněž o post ředitele (a příštího majitele) FÚ, u něhož zdaňuje své ztráty (včetně morálních) pan prezident, se rozpoutala vnitrosmluvní bitva. Nicméně do voleb musí být vše urovnáno, neboť se zdá, že tyto privatizované daňové podniky s.d.n. (s dohledáváním neomezeným), budou jediným zdrojem prostředků na volební kampaň. Proslýchá se rovněž, že na nově vypisovaná místa výběrčích se hlásí (celoplošně) dceřinná firma B.C.L., registrovaná na Panenských ostrovech pod jménem Rocketeering s.r.o..

Makarón Přelitý

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Vařená nudle:

01.04.2022  Česká pošta bude kandidovat na prezidentku republiky Ceskaposta.cz (Česká pošta)
02.06.2021  Po skrytém oznámení automobilky VolksWagon se Bitcoin řítí k zemi Vrr. Knédl Štaflík, vnc. (Vařená nudle)
02.04.2019  Apríl? Elon Musk spouští své vlastní ICO! CryptoSvet.cz (CryptoSvet.cz)
31.10.2007  Drogová mládež má nový hit - olizuje žáby Vřeteno Vřetenovič (Vařená nudle)
05.06.2007  Klaus Topolánek vs. Filip Paroubek Vřeteno Vřetenovič (Vařená nudle)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688