Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  24.03.2005 09:16:42

Proventus Finance - souhrn 23.3. na trzích USA (24.3.2005)


Inflační apatie trhů?

 

Heslem včerejšího dne je „změna nálady“. Očekávání a pohled investorů na trhy se po úterním zasedání Fedu, na kterém byly zvýšeny základní úrokové sazby, změnily. Centrální bankéři dali jasně najevo, že inflaci začíná být viditelným problémem, proti němuž bude vhodným způsobem zasaženo. K vyšším úrokovým sazbám a obavám o inflaci se včera přidaly ještě problémy General Motors, které jsou, zdá se ještě vážnější, než se si investoři mysleli. Na dobré náladě nepřidal ani výbuch v texasské rafinérii společnosti BP, při němž zemřelo minimálně 14 lidí. A tak není divu, že hlavní indexy lidově řečeno šlapaly vodu. Dow Jones Industrial během včerejšího obchodování ztratil 14 bodů. Nasdaq Composite a S&P 500 se udržely jen těsně nad hladinou úterních zavíracích hodnot.

Ztráty v energetickém a materiálovém sektoru byly nahrazeny zisky tradičně defenzivních akcií jako jsou Eli Lilly, Colgate-Palmolive či Kimberly Clark. Kupodivu dobře se dařilo polovodičovému Philadelphia Semiconductor indexu, když dokonce prorazil zespodu 200-denní klouzavý průměr. Největší zásluhu na tom měly akcie Applied Materials se ziskem 2,9 %.

Zajímavý vývoj včera prodělaly ceny ropy. Ukázalo se, že obchodníci s energií jsou velmi citliví na jakékoliv zprávy ohrožující jejich sektor. Po výbuchu rafinérii poblíž texasského Houstonu vystřelily spotové ceny benzínu na rekordní hodnotu 1,61 dolarů za galon. Ropa podražila ze svého zavíracího kurzu 53,81 na 54,13. Po vyjasnění okolností nehody se však situace uklidnila a ceny se vrátily zpět ke svým původním hodnotám.

Automobilka General Motors, jejíž snížený výhled z minulého týdne způsobil značné propady ceny akcií, se zřejmě bude muset zbavit jedné ze svých automobilových značek. Vicepředseda správní rady, Bob Lutz, oznámil, že společnosti bude muset přistoupit na tento krok, pokud prodeje těchto značek nebudou i nadále dosahovat předem stanovených odhadů. Potenciálními kandidáty na prodej jsou Pontiac a Buick. Odděleně od tohoto problému vede GM rozhovory o prodeji podílu v segmentu GMAC komerčních hypoték.

Příznivějších zpráv se dočkali akcionáři satelitní rádiové stanice XM Satellite Radio. Automobilka Hyundai se totiž jako vůbec první výrobce aut rozhodla umístit satelitní rádio jako standard do všech vozů prodávaných v USA. Konkurence však nikdy nespí a tak není divu, že Jaguar přišel s nabídkou pro konkurenční stanici Sirius Satellite Radio, jejíž přijímače by chtěl zabudovat do čtyřech letošních modelů.

Hlavní včerejší makroekonomickou zprávou byly údaje o spotřebitelské inflaci za měsíc únor. Index amerických spotřebitelských cen (CPI) v vzrostl v tomto měsíci o 0,4%, a to zejména díky energetickým nákladům a vyšším cenám bydlení a zdravotní péče. Po odečtení cen potravin a energií činila jádrová inflace 0,3%. Nárůsty obou indexů jsou o 0,1 procentního bodu vyšší, než ekonomové očekávali. Za poslední rok vzrostl CPI o 3%, zatímco jádrový CPI o 2,4%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.03.2007Proventus finance - souhrn 23.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2005Proventus Finance - souhrn 23.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.03.2005Proventus Finance - souhrn 24.3. na trzích USA (25.3.2005) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
23.03.2005Proventus Finance - souhrn 22.3. na trzích USA (23.3.2005) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688