Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.03.2005 11:35:33

Mittal Steel vzala zpět žaloby proti Osinku - chce se ucházet o Vítkovice Steel

Mittal Steel Company („Mittal Steel“) oznamuje, že její dceřiná společnost VYSOKÉ PECE Ostrava, a.s., („VPO“) dnes vzala zpět žaloby proti společnosti OSINEK, a.s. („Osinek“), aby se Mittal Steel mohla zúčastnit privatizace společnosti VÍTKOVICE STEEL, a.s. („VS“).

 

Dne 11. března 2005 byla společnost Mittal Steel oficiálně informována privatizačními poradci Osinku, že jí nebude umožněna účast na privatizaci VS kvůli probíhajícím soudním řízením mezi VPO a Osinkem. Tyto spory se týkají nezaplacených faktur nárokovaných VPO za  dodávky tekutého surového železa Osinku v celkové výši 350 milionů . Vyloučení Mittal Steel bylo založeno na usnesení vlády České republiky ze dne 16. listopadu 2004, které stanovilo jako podmínku účasti na privatizaci VS „neexistenci žádného soudního nebo správního řízení vedeného vybraným nabyvatelem, případně jím ovládanými společnostmi, se státem nebo Osinkem a VS“.

 

Od okamžiku, kdy byla Mittal Steel informována o hrozbě vyloučení  z účasti na privatizaci, trvale vyvíjí maximální úsilí, aby docílila vyřešení vzájemných sporů s Osinkem a aby jí bylo umožněno zapojit se do privatizačního procesu. Mittal Steel vyvíjí takové úsilí navzdory přesvědčení svému i VPO, že nároky VPO proti Osinku plynoucí z nezaplacených faktur jsou podložené a oprávněné. Tento názor byl následně potvrzen Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, který dne 7. února 2005 uveřejnil své rozhodnutí, že ceny, které VPO účtuje Osinku za tekuté surové železo, odpovídají tržním cenám, a potvrdil tak oprávněnost nároků VPO. I přes toto potvrzení Osinek stále požaduje od VPO, aby byla cena tekutého surového železa zpětně snížena a VPO naopak vrátila více než 1 miliardu jako přeplatek ceny uhrazené za tekuté surové železo v minulosti. Jsme přesvědčeni, že pokud bude pokračovat řešení sporů ohledně ceny mezi Osinkem a VPO soudní cestou, je společnost VPO v silné pozici své nároky obhájit.

 

Navzdory tomuto potvrzení správnosti cen a neochotě Osinku stáhnout své žaloby proti VPO vzala včera Mittal Steel jednostranně své žaloby proti Osinku zpět, čímž plně splnila podmínky pro účast v privatizaci. Mittal Steel proto požaduje okamžité připuštění do privatizačního procesu, aby byla schopna předložit předběžnou nabídku nejpozději 18. března 2005.

 

V případě, že se tak nestane, je Mittal Steel připravena podat oficiální stížnost proti Osinku u Evropské komise a zahájit proti České republice rozhodčí řízení k ochraně svých investice v souladu s dvoustrannou dohodou mezi Českou republikou a Nizozemskem.

 

Ondra Otradovec, ředitel pro fůze a akvizice, Mittal Steel Company, řekl:

„Situace je nyní zcela jasná. Dohodli jsme se, že se vzdáme svých nároků proti Osinku a očekáváme proto, že nám bude umožněna účast na privatizaci Vítkovice Steel. Tímto jednáním jsme projevili mimořádně dobrou vůli, zejména s ohledem na skutečnost, že naše nároky měly podporu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Očekáváme tedy, že nám vláda a Osinek umožní  účast v privatizaci. Pokud se tak nestane, nezbyde nám než využít k ochraně našich práv dostupných právních prostředků.“

 

 

Nicola Davidson,Jan Šimůnek

Mittal Steel 

 






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688