Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  18.06.2007 09:56:19

RMS 24.týden - Trhu opět vévodil Mittal Steel Ostrava s pátečním růstem kurzu o 10%.

Stále kolem hodnoty 3 tisíc bodů se drží index českého kapitálového trhu RM‑SYSTÉM. Jestli české akcie nabírají dech před dalším růstem nebo stagnují před mnoha investory očekávanou korekcí, vědí přesně jen ti, kteří používají k investování křišťálovou kouli.

Faktem zůstává, že páteční obchodování, které bylo téměř po celém světě pozitivní a v růstovém sentimentu, české indexové akcie nekopírovaly. Například ČEZ v průběhu pátku oslabil o 1,3%, akcie Telefónicy O2 uzavřely týden také s mírnou ztrátou.

 

Rozhodně největší radost udělaly v průběhu týdne svým majitelům akcie Mittal Steel Ostrava, které se obchodují pouze na trhu RM‑SYSTÉM a jen během pátku zhodnotily o neuvěřitelných 10%. Adrenalin do krve akcionářům této české ocelářské společnosti vlil článek v pátečních Hospodářských novinách, kde byl Mittal Steel Ostrava zařazen mezi tři nejúspěšnější české podniky podle ziskovosti.

Publikovaný hrubý zisk 13 mld.  indikuje čistý zisk mezi 9 – 10 mld. , což v přepočtu na jednu akcii činí 767 . Ukazatel P/E, který nám charakterizuje ziskovost vztaženou k aktuálním kurzu, činí přesně 6. V překladu to znamená, že při současném trendu ziskovosti, zaplatí podnik naši investici již za šest let. Pro porovnání ukazatel P/E ČEZu je více jak 21. V případě  Mittal Steel Ostrava ale negativně působí nejasný postoj majoritního vlastníka vůči minoritním akcionářům a fakt, že společnost dlouhodobě nevyplatila žádnou dividendu. Přesto ti, co koupili akcie této ostravské společnosti přesně před rokem zhodnotili svůj majetek o 113%, nemluvě o tom, že před pěti lety se ty samé akcie obchodovaly také za 25 . Podnik profituje na velké poptávce po oceli a také její neustále rostoucí ceně. Páteční den akcie uzavřely na 4 614 .

 

Velmi výrazně během týdne zhodnotily také akcie Jihočeských papíren. U tohoto titulu ale růst akcie o 11% během týdne rozhodně není dán rostoucí ziskovosti podniku. Na svolané valné hromadě, která se bude konat 26. června, je jedním z bodů programu „Schválení dalšího postupu týkajícího se prodeje akcií dceřiné společnosti JIP ‑ Papírny Větřní“. Tato dceřiná společnost je fakticky jediným majetkem mateřské společnosti a zůstává otázkou finanční obnos, za který bude prodej uskutečněn. Titul týden uzavřel na 45,30 .

 

Roman Jandík

RM-SYSTÉM, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688