Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  14.03.2005 09:38:04

Proventus Finance - souhrn 11.3. na trzích USA (14.3.2005)


Vyšší úroky a ceny ropy táhnou akcie dolů

 

Dow Jones se tento týden pokoušel o psychologickou hranici 11 000 bodů, ale jako by se jí zalekl a stáhl se nazpět do ústraní. Nestáhl se tam však jen tak sám od sebe. Do záporných hodnot ho dostaly především neúnosně vysoké ceny ropy a růst úrokových sazeb. Dow v pátečním obchodování ztratil 77 bodů a dokonce 166 za celý týden. Nasdaq Compositepátek přišel o 18 a S&P 500 o 9 bodů. Cena ropy se na newyorské burze zvedla o 89 centů na 54,43 dolarů za barel. Vzestup zaznamenaly i ceny topného oleje a zemního plynu. Podle Davida Briggse z Fidelity Investors se však dá očekávat s příchodem jara i propad cen nejsledovanější komodity, který je pro toto období typický. Jak jsme již napsali ropa nebyla jediným důvodem propadů. Tím druhým byl vývoj na dluhopisových trzích, kde opět rostly úrokové sazby. Výnos nejsledovanějších desetiletých dluhopisů dosáhl hodnoty 4,55 %. Na růst sazeb doplatily zejména bankovní tituly. Akcie Morgan Stanley, investiční banky s velkou citlivostí na změnu úrokových sazeb, se propadly o 2,5 %. Hypotéční broker Countrywide Financial ztratil 1,8  a America West 1,56 %.

Ceny ropy rostly zejména kvůli obavám o rostoucí globální světovou poptávku. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zvýšila svůj odhad poptávky pro rok 2005 o 290 000 barelů na 1,81 milionů barelů denně. Revizi způsobilo zejména velmi chladné počasí, které panovalo v únoru a začátkem března, ale také robustní růst ekonomiky Spojených států a prudký nárůst poptávky Číny. Akcie ropných společností, které v posledních dnech korigovaly, v pátek opět posílily.

Očekávalo se, že spásou pro trhy by mohl mít pravidelný výhled Intelu, který byl zveřejněn ve čtvrtek po uzavření trhů. Pro pesimistické investory však zřejmě nebyl dost silný, neboť akcie tohoto čipové giganta se během dne propadly o 2,6 %. Nedařilo se však prakticky celému polovodičovému sektoru. Texas Instruments oslabily o 3,25, Cypress Semiconductor o 4,4 a AMD o 3,9 %.

Potěšující nebyla ani včerejší hlavní makroekonomická zpráva. Deficit bilance zboží a služeb Spojených států se v lednu  rozšířil o 4,5 % na sezónně očištěných 58,3 miliard dolarů, což je druhý  nejvyšší zaznamenaný deficit vůbec.  Importy do USA vzrostly v prvním měsíci roku o 1,9 % na rekordních 159,1 miliard, zatímco exporty vzrostly pouze o 0,4 % na rovněž rekordní hodnotu 100,8 miliardy. Ekonomové před zveřejněním předpokládali,  že se deficit výkonové bilance zvýší jen lehce na 56,5 miliard. Pozitivní je alespoň revize prosincové hodnoty z 56,4 na 55,7 miliardy.

Nejpozitivnější zprávou dne byl vývoj akcií Kmartu. Analytikové UBS přiřadili tomuto detailovému prodejci rating buy a zvýšili cenový cíl ze 100 na 160 dolarů. Důvodem pro takový pozitivní vývoj má být dobré cash flow z prodeje aktiv, úspora nákladů a další výnosy, které přineslo spojení s konkurentem Sears. Akcie Kmartu vzrostly o 13,3 %, Sears posílil o 7,9 %.

Vývoj akciových trhů v nadcházejícím týdnu bude ovlivněn zejména řadou významných makroekonomických čísel. Na programu jsou například data o započatých stavbách či maloobchodních prodejích. Stejně netrpělivě bude očekáváno i zasedání kartelu OPEC, které připadá na středu. Z výsledků společností budou nejzajímavější ty čtvrteční. Ohlašovat budou firmy jako Bear Stearns, FedEx, Morgan Stanley, Goldman Sachs či Toys R Us.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2007Proventus finance - souhrn 14.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.03.2005Proventus Finance - souhrn 21.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
18.03.2005Proventus Finance - souhrn 11.3. na trzích USA (18.3.2005) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.03.2005Proventus Finance - souhrn 14.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688