Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  15.03.2005 09:24:57

Proventus Finance - souhrn 14.3. na trzích USA


Genentech zachránil apatický den pro akcie

 

Na amerických akciových trzích se v pondělí událo mnoho věcí – změny ve vedení Walt Disney a AIG, velká smlouva tabákových firem či volatilita cen ropy. Tyto události však jakoby s cenami akcií ani nehnuly. Situaci zachránila společnost Genentech, která dosáhla dalšího pokroku v léčbě rakoviny. Ukázalo se totiž, že její lék Avastin v kombinaci s chemoterapií dokáže prodloužit život pacientů trpících rakovinou plic až o 12,5 měsíce.  Akcie Genentech v reakci na tuto zprávu vystřelily o 21 % vzhůru a index Amex Biotechnology posílil o 5 %. Oba tyto skoky pomohly Dow Jones Industrial vyhrabat se z mírné ztráty až k zisku 30 bodů. Nasdaq Composite ve včerejším obchodování posílil o 9 a S&P 500 o necelých 7 bodů. I když zisky nebyly příliš vysoké, dá se včerejší obchodování považovat za úspěšné pro býky.  Počet posilujících akcií na většině burz i ve většině indexů předstihl oslabující a úrokové sazby na dluhopisových trzích klesaly. A to vše i přes to, že ceny ropy po dopoledním poklesu vzrostly na newyorském trhu až na 54,95 dolarů za barel.

Kromě akcií Genentechu zaznamenaly výraznější pohyb také akcie mediální společnosti Walt Disney, která je jedním z komponentů DJIA. Důvodem růstu o 1,6 % bylo konečné rozhodnutí o nástupci Michaela Eisnera ve funkci CEO. Novým výkonným ředitelem se stane čtyřiapadesátiletý Robert Iger. O ředitelskou funkci se tito dva budou dělit do 30. září, kdy Eisner definitivně odstoupí.

Aktivní byly rovněž akcie internetové aukční síně eBay. Jejich propad o 4,63 % však investory zcela jistě nepotěšil. Prodejům akcií eBay dala signál samotná CEO této společnosti, Meg Whitmanová. Whitmanová se totiž přihlásila do konkurzu o post nejvyššího šéfa právě u Walt Disney, poté se však odhlásila. Od záčatku roku ztratila společnost eBay již 37,3 % své hodnoty, což je zdaleka nejhorší výkon v historii. Akcie eBay jsou  nyní jen o 1,84 % výše oproti ceně, za kterou proběhla primární emise v roce 1998. Říká se, že investoří nesnáší nejistotu a Whitmanová se svými kroky o zvýšení nejistoty výrazně zapříčinila.

Další změna na postu CEO se odehrála v noci z pondělka na úterý v American International Group, jedné z nejvýznamnějších amerických pojišťoven a komponentu DJIA. Dosavadní šéf Maurice „Hank“ Greenberg odstoupí ze své funkce, ale ve firmě zůstane jako předseda správní rady bez výkonné pravomoci. Na Greenbergovo místo bude dosazen dosavadní operační ředitel Martin Sullivan.

Včera byly oznámeny také dvě velmi zajímavé akvizice. Počítačový gigant IBM odkoupí softwarovou firmu Ascential Software za 1,1 miliardy dolarů v hotovosti. Cena akvizice 18,50 dolarů za akcii nabízí investorům 18% prémii vůči páteční zavírací ceně. Pokud akcionáři a regulatorní orgány tento nákup posvětí, měl by se uskutečnit někdy v průběhu druhého čtvrtletí. Převzetím Ascential si IBM chce posílit pozici na trhu softwaru pro datovou integraci podniků. Tržby společnosti Ascential v roce 2004 dosáhly 271,9 milionů dolarů.

Tabákový gigant Altria odkoupí 40 % podíl ve společnosti PT Hanjaya Mandala Sampoerna, která je třetím největším indonésským výrobcem cigaret. Cena za balík akcií by se měla pohybovat okolo 5,2 miliardy dolarů. Vstup na pátý největší cigaretový trh světa si Altria opepří také veřejnou nabídkou k odkupu zbývajících akcií Sampoerny.

Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

15.03.2007Proventus finance - souhrn 14.3. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.07.2005Proventus Finance - souhrn 14 7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
22.03.2005Proventus Finance - souhrn 21.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.03.2005Proventus Finance - souhrn 8.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688