Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  31.01.2005 09:28:31

Proventus Finance - souhrn 28.1. na trzích USA (31.1.2005)


Jak zareagují trhy na irácké volby?

 

Mnoho investorů si na konci týdne pravděpodobně řeklo: „Konečně je to za námi!“ Víkend přinese nové události, které mohou zcela obrátit náladu trhu v příštím týdnu. V pátek přišel po dnech, kdy přicházely slušné výsledky korporací a dobré výsledky indexů, velký výprodej doprovázený navíc nárůstem ceny ropy až k 50 dolarům za barel. Trh jako celek zcela ignoroval vzrušení, které zavládlo po oznámení akvizice Gillete společností Procter & Gamble. Zatímco akcie Gillete posílily o 12,9%, P&G a technologické akcie byly velmi slabé. Stejně na tom byly i akcie výrobců léků. Společnost Merck, která se již delší dobu potýká s problémy po stažení léku Vioxx z trhů, v pátek ztratila dalších 10% ze své ceny při extrémně vysokých objemech.

Jediné dvě pozitivní věci na pátečním obchodování byly mírné rally v posledních 45 minutách obchodování a fakt, že poprvé za celý leden ukončily indexy týdenní obchodování v plusu. Index Dow Jones Industrial v pátek oslabil o 40 bodů, přičemž jeho ztráta hodinu před zavřením byla 70 bodů. Nasdaq Composite uzavřel oproti čtvrtku o 11 bodů níže a S&P přišel o 3 body.

Události následujícího týdne mohou způsobit velkou volatilitu trhů. V neděli proběhnou v Iráku volby. Pokud se během nich už tak velké násilí ještě vystupňuje, trhy začnou příští týden spíše v negativním tónu. Důležitý však bude i výsledek nedělního mítinku kartelu OPEC ve Vídni.  OPEC by měl rozhodnout o případném snížení produkce, které by znamenalo opět vyšší ceny ropy. Zdá se však, že ke snížení produkce pravděpodobně nedojde. Svědčí o tom i páteční cena ropy, která i přes výše zmíněný růst k padesátidolarové hranici nakonec uzavřela o 1,66 dolaru níže na 47,18 za jeden barel.

Pondělí bude posledním lednovým dnem. Investoři budou očekávat, jakou hodnotu přinese tzv. „lednový barometr“. Podle této poučky platí, že pokud index S&P 500 uzavře měsíc leden v plusu, bude kladný výkon indexu i za celý rok. Zatím se zdá, že výsledek bude spíše opačný. K tomu, aby se S&P 500 dostal do plusu, by totiž v pondělí potřeboval posílit o více, než 3,4%, což je prakticky nemožné. Hned v pondělí přijdou výsledky dalších dvou komponentů DJIA, ExxonMobil a Walt Disney.

úterý začíná zasedání komise FOMC americké centrální banky, která rozhodne o nových úrokových sazbách. Očekává se, že úrokové sazby budou mírně zvýšeny. V ten samý den oznámí své výsledky internetová společnost Google, jejíž akcie po vstupu na burzu posílily o 127%.

Ve středu oznámí FOMC své rozhodnutí a výsledky zveřejní gigant leteckého průmyslu, společnost Boeing a internetový obchodní dům Amazon.com. Čtvrtek bude důležitý díky výsledkům společností Royal Dutch Petroleum, Shell Transport and Trading, Gillette, PepsiCo či Whirpool. V pátek bude zveřejněna zpráva o vývoji zaměstnanosti v USA a výsledky mediálního společnosti Time Warner.

Vraťme se ale ještě k pátečním událostem. Nejdůležitější zprávou dne byla ta o vývoji ekonomického růstu USA. Růst HDP podle prvního odhadu ve čtvrtém čtvrtletí poměrně výrazně zpomalil. Anualizovaná hodnota růstu za toto období je odhadována na 3,1%, což je o 0,9 procentního bodu méně oproti třetímu čtvrtletí. Ani ekonomové takové zpomalení nepředpokládali, jejich konsensus se před zveřejněním pohyboval okolo 3,5%. Největší zásluhu na špatném růstu měly nižší exporty. Naopak poměrně silný byl růst spotřebitelských výdajů a podnikových investic.

V pátek byly ohlášeny rovněž některé důležité výsledky korporací. Čtvrtletní zisk společnosti McDonald’s 45 centů na akcii nedosáhl o 1 cent na odhady analytiků. Tržby však oproti čtvrtému čtvrtletí 2003 vzrostly o 10% na 5,01 miliard dolarů, čímž předstihly očekávání o 150 milionů. Na rok 2005 očekává gigant v oblasti rychlého občerstvení růst tržeb mezi 3 a 5% a růst operačního zisku mezi 6 a 7%. Společnost Honeywell oznámila zisk ve výši 49 centů na akcii,  ve shodě s předpoklady analytiků. Zároveň zvýšila svůj výhled na zisk v tomto roce na 1,95 až 2,05 dolarů na akcii.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.04.2005Proventus Finance - souhrn dění na světových trzích v měsíci březnu (1.4.2005) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
02.02.2005Proventus Finance - souhrn 1.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.02.2005Proventus Finance - souhrn 31.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.01.2005Proventus Finance - souhrn 25.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.01.2005Proventus Finance - souhrn 24.1. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688