Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.01.2005 11:38:52

BH Sec. - shrnutí roku 2004 + výhled na rok 2005

Optimismus investorů, kteří letos vsadili na růst českých akcií se rozhodně vyplatil - alespoň co se týče investování do akcií obchodovaných v systému SPAD. Tyto akcie si v meziročním srovnání polepšily o více než 56% a pokud tady započítáme také dividendy, tak ještě přidaly další 3%. Pražská burza se tak zařadila mezi 10 nejvýkonnějších trhů na světě - a v dolarovém vyjádření díky posilování české koruny je náš trh dokonce čtvrtý nejvýkonnější. (vítězí egyptská burza, která posílila o 124% a přes 100% „vydělala“ také kolumbijská burza - téměř 117%).

Za růstem našeho trhu stojí především nevýrazné výkony akciových trhů v USA a západní Evropě a také vstup ČR a dalších zemí v našem regionu do EU. Ačkoliv si nemyslím, že příští rok náš trh poroste podobným tempem, potenciál pro další vzestup rozhodně existuje. Philip Morris zřejmě bude mít lepší výsledky než v prvním pololetí a dá se opět očekávat vyplacení vysoké dividendy. Erste může těžit z výborných akvizic v regionu. ČTel má potenciál po vyřešení problémů okolo privatizace a UNIPETROL bude těžit z nového vlastníka - za předpokladu férového chování a samozřejmě pokud zůstanou tyto akcie veřejně obchodovatelné.

Jednoznačně největším favoritem našeho trhu byl a stále zatím zůstává ČEZ. O tento titul je zájem nejen ze strany domácích a zahraničních institucionálních investorů, ale oblibu získal také u retailu. ČEZ si meziročně připsal více než 140% a z lednových 150 se vyšplhal až na současných 340 . Důvodem jsou samozřejmě neustále se zlepšující výsledky společnosti (za letošní tři čtvrtletí dosáhl ČEZ provozního výsledku ve výši 8,4mld a výnos na akcii - EPS - je ve výši 16,8 ). ČEZ se stal největším energetickým uskupením regionu střední a východní Evropy, patří do evropské desítky největších energetických koncernů. Největší rozmach začíná dubnem 2003, kdy ČEZ nabyl majoritní podíl v pěti regionálních energetických společnostech. V letošním roce navíc úspěšně zakončil akvizici tří bulharských distribučních firem. Podle samotné společnosti je strategickým cílem stát se lídrem na trhu s elektřinou v rámci středo a východoevropského trhu s elektřinou.

Nezahálel také bankovní sektor - KB si od počátku roku polepšila o 44% a z ceny 2400 si polepšila téměř o 1000 - aktuálně se pohybuje na úrovni 3260 (navíc společnost v letošním roce vyplatila dividendu ve výši 200 ). Erste Bank si od počátku roku připsala 49% a obchoduje se na úrovni 1200 .

Příjemným překvapením bylo uvedení nového titulu do segmentu SPAD a zároveň první IPO na našem trhu - ZENTIVY. Akcie tohoto výrobce léčiv, který vznikl sloučením Slovakofarmy a Léčiv, se od uvedení na trh v červenci letošního roku zhodnotily o více než 50% a z upisovací ceny ve výši 480 se vyšplhaly až na dnešních 750 . Navíc, podobně jako u ČEZu, také tady je velká otevřenost ve vztahu k široké investorské veřejnosti.

Naopak špatný konec investorům připravil vlastník ČRa. Akcie opustily hlavní burzovní trh SPAD a nyní se obchodují pouze v méně likvidním systému burzy kontinuálního obchodování. Vlastník ČRa vyhlásil nepovinný odkup za cenu 440 , kterou část investorů považovala za nepřiměřeně nízkou, a v jeho rámci získal celkově více než 94% akcií. Pouze díky minoritním akcionářům tyto akcie dosud nebyly staženy z veřejného trhu, nicméně dá se očekávat, že k tomu dojde v příštím roce.

.

autor: Bohumil Pavlica
zdroj: BH Securities

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688