Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  20.12.2004 15:49:12

Proventus Finance - souhrn týdne 13. - 17.12. na trzích USA


Zprávy z USA

 

Akciový vývoj přinesl v uplynulém týdnu na amerických trzích velmi zajímavé věci. Týden byl ve znamení velkých obchodů. Oracle konečně koupil firmu PeopleSoft, Sprint a Nextel provedly rovnocennou fúzi a Johnson & Johnson koupil firmu Guidant. Všechny tři hlavní americké indexy zaznamenaly mírný růst. Dow Jones posílil o 1%, S&P a Nasdaq Composite okolo 0,5%.

  

Makroekonomická čísla

           Základní úroková sazba, federal funds rate, byla zvýšena o čtvrt procentního bodu na 2,25%. Stejný zůstal i výhled na další pohyby sazeb: „Komise věří, že při stále relativně nízké inflaci může být zvyšování sazeb i nadále prováděno postupně.“

I přes nepříznivá očekávání tržby amerických maloobchodních prodejců v listopadu vzrostly o 0,1%. Ekonomové podle companyboardroom.com předpokládali naopak 0,1%-ní pokles. Bez započtení tržeb za prodeje automobilů, ukazatel tržeb vzrostl o 0,5%. Směrem vzhůru byly zrevidovány i hodnoty za říjen. Tržby v desátem měsíci vzrostly o 0,8%, což je oproti původnímu odhadu 0,2% vzestup opravdu výrazný.

Růst spotřebitelských cen v listopadu podle zprávy Ministerstva práce zpomalil. Index spotřebitelských cen vzrostl o 0,2%. Jádrový index, který nezahrnuje ceny potravin a energií vzrostl rovněž o 0,2%. Obě dvě čísla jsou v souladu s očekáváními ekonomů.

Průmyslová produkceUSA vzrostla v listopadu o 0,3%, přičemž využití výrobních kapacit vzrostlo na 77,6%. Ekonomové očekávali nárůst průmyslové produkce o 0,2%. Říjnové číslo bylo revidováno na +0,6%.

Výrobní aktivita v oblasti New Yorku v prosinci vzrostla. Empire State Manufacturing index vykázal nárůst z listopadové hodnoty 18,9 na 29,9. Tato změna nebyla očekávána, neboť konsensus analytiků činil 19,6. Nové objednávky vzrostly z 16,9 na 40,1. Index zaměstnanosti vzrostl z 10,6 na 21,9.

Počet nově započatých staveb klesl o 13,1% a vykázal hodnotu 1,77 milionů, což je nejnižší hodnota od května minulého roku. Jedná se o největší pokles za více jak posledních deset let. Nové stavby klesly ve všech regionech a ve všech hlavních subkategoriích.

Deficit běžného účtu platební bilance USA vzrostl v Q3 již třetí po sobě jdoucí čtvrtletí a vykázal rekordní hodnotu 164,7 miliardy dolarů. Deficit bilance zboží a služeb vzrostl na 155,3 miliardy dolarů. Jednostranné transfery vykázaly ve třetím čtvrtletí čistý odliv ve výši 14,6 miliardy dolarů.

Výrobní aktivita v oblasti Philadelphia v prosinci výrazně vzrostla. Index Philadelphia Fed Survey vzrostl z listopadové hodnoty 20,7 na 29,6. Tento vzestup byl vyšší, než se očekávalo. Ekonomové očekávali mírný pokles, ale zvýšili svá očekávání po velmi silné zprávě podobného přehledu z oblasti New Yorku.

Počet lidí, kteří šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl v minulém týdnu o 43 tisíc a vykázal hodnotu 317 tisíc. Jedná se o největší pokles od prosince roku 2001. Ministerstvo práce však nemohlo najít žádné specifické faktory, které stojí za tímto poklesem. Jobless Claims jsou na nejnižší hodnotě od 3 července letošního roku. Ekonomové přitom očekávali pouze mírný pokles.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

Oraclu se po velmi dlouhém čekání podařilo převzít jednu z nejslibněji se rozvíjejících softwarových firem, Peoplesoft. Konečná nabídka, kterou učinil CEO Oraclu, Larry Ellison, zní 26,50 dolarů na akcii v cash. Dohromady bude stát převzetí 10,3 miliardy. Úplně první nabídka Oraclu přitom zněla 16 dolarů na akcii. Během roku a půl, se cena zvedla o 65%, což je pro akcionáře Peoplesoftu velmi slušný zisk.

Společnost Oracle také oznámila zisk za druhé fiskální čtvrtletí ve výši 815 milionů korun, respektive 16 centů na akcii, což je o 4 centy více, než ve stejném období před rokem. Tržby vzrostly o 10% na 2,26 miliard. Analytikové očekávali zisk pouhých 13 centů na akcii při tržbách 2,22 miliard. Zisková operační marže vzrostla oproti minulému roku z 37 na 41%.

Investiční banka Goldman Sachs sdělila, že akcie ocelářských firem U.S. Steel, Nucor a Steel Dynamics jsou o 20 ci dokonce více procent podhodnoceny po korekci, která nastala v nedávné době. Podle výzkumu jsou současné vysoké ceny oceli udržitelné a tyto tři společnosti by měly profitovat z nižších amerických importů oceli v říjnu a také ze slabosti dolaru.

Akcie investiční banky Bear Stearns byly downgradovány z „buy“ na „neutral“ firmou Banc of America a to zejména kvůli současnému ohodnocení. Analytik Michael Hecht řekl, že je stále pozitivní, co se týče fundamentů společnosti, ale nevidí nic co by podpořilo akcie k dalšímu růstu. Hecht věří, že spekulace ohledně převzetí, které podporovalo růst ceny akcií je neopodstatněné a nepravděpodobné.

Výrobce elektrických zbraní Taser International Inc. sdělil, že nezávislá studie provedené na Florida Gulf University zjistila, že technologie společnosti Taser způsobila ve floridském Orange County méně zranění oproti tradičnímu používání silových prostředků.

Banc of America zvýšila svůj cíl na rok 2005 pro index S&P 500 z 1160 na 1200, což by znamenalo nepatrný zisk oproti současné hodnotě, když se obává o inflaci a ocenění, které činí akcie riskantnější sázkou v roce 2005, než tomu bylo v nedávné minulosti. Stratég Tom McManus řekl, že zatímco zisky a ukazatele P/E se zlepšily, akcie výrazně překročily svůj dlouhodobý trend.

J.P. Morgan snížil rating akciím Alcoa Inc. z „overweight“ na „neutral“ a odstranil je ze svého „listu zajímavých akcií“, kvůli obavám, že rostoucí náklady, negativní měnový vývoj a nízká poptávka ze sektorů automobilů a stavebních materiálů vykompenzují vyšší ceny hliníků, což povede k propadu zisku. Analytik Michael Gambardella snížil svou předpověď zisku na čtvrté čtvrtletí z 39 na 34 centů na akcii a na ziskroce 2005 z 2,70 na 1,80 dolaru na akcii.

Společnost Xerox Corp. oznámila, že podepsala tříletý multimilionový kontrakt na umístění pokročilé digitální technologie v kopírovacích a tiskařských centrech firmy Staples v 1100 obchodech po celém území USA. Podle podmínek dohody nainstaluje Xerox téměř 5 tisíc digitálních barevných i černobílých tiskáren a kopírek v obchodech Staples. Finanční podmínky dohody nebyly zveřejněny.

Zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates byl zvolen do správní rady firmy Berkshire Hathaway, jejíž hlavním akcionářem je Warren Bufet. Gates řekl, že jako dlouhodobý akcionář Berkshire Hathaway byl potěšen a poctěn, když byl požádán zasednout ve správní radě této velmi úspěšné společnosti.

Prodejce elektroniky Best Buy Co. Inc. sdělil, že zisk ve třetím čtvrtletí o 21,3% a dosáhl hodnoty 148 milionů dolarů, tedy 45 centů na akcii. Ve stejném období minulého roku vydělala firma 37 centů na akcii. Tržby v tomto období dosáhly hodnoty 6,65 miliardy dolarů, což znamená 10%-ní nárůst. Analytici očekávali zisk 44 centů na akcii při tržbách 6,67 miliardy dolarů.

Stavební firma Lennar sdělila, že zisk za čtvrté čtvrtletí vzrostl na 380 milionů dolarů, tedy 2,29 dolarů na akcii, když tržby vzrostly meziročně o 21% na 3,6 miliardy dolarů. Hrubá zisková marže při prodejích domů vzrostla o 1,9 procentního bodu. Lennar také zvýšil svůj odhad zisku na akcii na rok 2005 z 6,60 na 6,90 dolarů. Analytici očekávali za čtvrté čtvrtletí zisk 2,21 dolarů na akcii a na příští rok očekávají 6,29 dolarů na akcii.

Sektor bezdrátové komunikace pokračuje ve své konsolidaci, když představenstva společností Sprint a Nextel Communications odsouhlasily definitivní dohodu o fúzi. Akcionáři Nextelu obdrží 1,3 akcie nové společnosti, která ponese jméno Sprint Nextel a také kolem 50 centů hotově za každou akcii. Společnosti doufají, že obchod bude dokončen v průběhu druhé poloviny roku 2005.

Firma Johnson & Johnson sdělila, že dosáhla dohody o převzetí výrobce zdravotnických zařízení Guidant Corp. v hodnotě 23,9 miliardy dolarů, což představuje 76 dolarů na akcii. Podle podmínek smlouvy zaplatí J&J za každou akcii Guidantu 30,40 dolarů v hotovosti a 45,60 dolarů ve svých akciích. Společnosti v prohlášení sdělily, že představenstva obou firem tento obchod odsouhlasily.

Prezident Bush řekl, že silný dolar je politikou jeho vlády. Bush sdělil, že bude pracovat s Kongresem na snížení schodku federálního rozpočtu, což by mělo pomoci posílit měnu. „Budeme dělat všechno co můžeme v následujícím legislativním období, abychom poslaly signál trhům, že se s rozpočty zaobíráme, což by způsobilo nákupy dolarů,“ řekl Bush reportérům na společné tiskové konferenci s italským premiérem Berlusconim. Bush také poukázal na zvýšení úrokových sazeb, které podle něj světovým trhům signalizují, že Alan Greenspan se také bojí současného ohodnocení dolaru vůči euru.

Firma Symantec potvrdila převzetí softwarové společnosti Veritas za 13,5 miliardy dolarů. Akcionáři Veritas obdrží za každou svou akcii 1,1242 akcie Symantec. V době uzavření transakce budou akcionáři Symantecu vlastnit 60% nově vzniklé společnosti, zatímco držitelé akcií Veritas zbylých 40%. Kombinovaná společnost ponese jméno Symantec a předseda a CEO Symantecu John Thompson bude držet stejné pozice. Současný předseda a CEO Veritas Gary Bloom se stane místopředsedou a prezidentem nové společnosti. Společnosti očekávají, že dohoda bude uzavřena v druhém čtvrtletí roku 2005. Tržby společnosti v roce 2006 by měly podle předpokladů dosáhnout téměř 5 miliard dolarů.

 

Devizové a komoditní trhy

Cena ropy zaznamenala v uplynulém týdnu výrazný nárůst a návrat přes hranici 45 dolarů za barel. Vzrostla i cena zlata, která překročila hranici 440 dolarů za trojsku unci.

Na devizových trzích nedošlo k žádným velkým změnám a kursy zůstaly víceméně na stejných hodnotách.

 

 

Zprávy ze světa

Indikátor Ifo, který měří náladu německých podniků a je jedním z nejvíce sledovaných indikátorů v Německu, neočekávaně vzrostl z hodnoty 94,1 na 96,2. Analytici naopak očekávali další pokles

Prodeje osobních počítačů by se na konci dekády měly podle výzkumu firmy Forrester Research Inc. téměř zdvojnásobit. Počet používaných PC se přiblíží hodnotě 1,3 miliardy, ve srovnání se současnou hodnotou 575 milionů, přičemž růst bude tažen Čínou, Indií a Ruskem. Forrester tvrdí, že západní výrobci PC by tolik neprofitovaly z tohoto růstu, neboť lokální výrobci jako čínské Lenovo a ruský Aquarius vytvoří rostoucí konkurenci pro firmy jako H-P a Dell. Výzkum dále tvrdí, že vyspělé trhy přidají v roce 2010 150 milionů nových PC, zatímco rozvíjející se země 566 milionů PC.

Čína uvalí daň na textilní a oděvní exporty, aby zmírnila globální obavy, že její producenti zaplaví trh, když deset let staré kvóty budou příští měsíc zvýšeny. Jedná se o součást řetězce opatření, které Čína přijala k zajištění hladkého přechodu integrace textilního zboží po ukončení kvótního systému. Čína zavede daně na základě objemu, nikoliv na základě hodnoty, aby podpořila produkci kvalitnějších výrobků.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.05.2005Proventus Finance - souhrn 13.5. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
14.09.2004Proventus Finance - souhrn 13.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.08.2004Proventus Finance - souhrn 13.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
14.07.2004Proventus Finance - souhrn 13.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
03.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (3.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688