Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  15.11.2004 09:57:14

Proventus Finance - souhrn týdne 8. - 12.11. na trzích USA


Zprávy z USA

 

Rally z minulého týdne vydrželo dalších pět dní. Akciové trhy sice nezaznamenaly tak výrazný nárůst jako ve dnech těsně po volbách, ale i tak jsou výsledky hlavních amerických indexů potěšující. Dow Jones Industrial average S&P posílily o 1,5%. Nasdaq Composite přidal velmi dobrých 2,8%. Akciové trhy jako celek posílily za první dva listopadové týdny už o 5%. Výraznému posilování nezabránilo ani dlouho očekávané zvýšení úrokových sazeb.

 

Makroekonomická čísla

Ukazatel jobless claims udávající počet lidí, kteří si v uplynulém týdnu šli poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti, vyšel kvůli svátku „Veterans Day“ již ve středu. V týdnu od 1. do 5. listopadu si zažádalo o podporu v nezaměstnanosti  celkem 333 tisíc lidí,  o 7 000 méně, než se čekalo. Čtyřtýdenní klouzavý průměr jobless claims klesl o 5 500 na 336 000 žádostí, což je nejnižší úroveň tohoto ukazatele od července.

Především vysoké ceny ropy způsobily 1,5%-ní růst říjnových importních cen. Ceny dovážené ropy v tomto měsíci vzrostly o 11,7%, což je nejvyšší cenový nárůst od doby těsně před dopadením Saddáma Husajna. Ekonomové CBS MarketWatch očekávali růst exportních cen okolo 1,3%. Bez zahrnutí zdražení ropy ceny importů klesly o 0,2%. Celkové exportní ceny v říjnu vzrostly o 0,7 %.

Podle zprávy amerického ministerstva obchodu deficit bilance zboží a služeb v září klesl o 3,7% na 51,6 miliard dolarů. Importy klesly o 0,8% na 149 miliard zatímco exporty o 0,8% vzrostly. I přes vyšší ceny, klesla hodnota importů ropy na 11,4 miliard. Stojí za tím především přerušení dodávek v období hurikánů. Defict výkonové bilance mezi USA a Evropou klesl o 29% na 5,7 miliard, zato deficit obchoduČínou vzrostl na rekorních 15,5 miliard. Ekonomy předpokládaná hodnota celkové schodku se pohybovala kolem 53,5 miliard.

Za měsíc říjen byl ohlášen defici amerického státního rozpočtu 57,3 miliard dolarů. Ekonomové očekávali deficit o 700 milionů dolarů vyšší.

Jak již bylo zmíněno na začátku komise FOMC americké centrální banky Fed přistoupila k dalšímu zvýšení krátkodobých úrokových sazeb. Klíčová sazba Federal funds rate byla zvýšena přesně v souladu s očekáváním o čtvrt procentního bodu na 2,0%.

Americký maloobchod vykázal za říjen překvapivou sílu. Maloobchodní prodeje v tomto měsíci vzrostly o 0,2% a to i přes výrazný pokles prodejů automobilů, které se po silném zářijovém růstu propadly o 2, 2%. Bez zahrnutí tržeb za automobily vzrostly maloobchodní prodeje o 0,9%, což je nejvyšší hodnota od letošního května. Výsledky byly o něco málo lepší než předpoklady ekonomů.

Nálada amerických spotřebitelů se v listopadu zvyšuje. Hodnota consumer sentiment indexu, který spotřebitelskou náladu sleduje, činí pro tento měsíc 95 bodů, což je o 2,5 bodu více než se očekávalo.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

Federální vláda USA objednala objednala 75 milionů dóz nové vakcíny proti antraxu od firmy VaxGen, aby zvýšila národní zásoby. Vláda zaplatí kalifornské společnosti 877,5 milionů dolarů. Tato objednávka poskytne dostatek vakcíny k ochraně 25 milionů američanů v případě biologických teroristických útoků, kde se objeví antrax a budou dostupné pouze v případě pohotovosti.

Mediální gigant, The New York Times (NYT), v pondělí oznámil prodej svého sídla na 43. ulici na Manhattanu. Budovu by měla za 175 milionů dolarů odkoupit skupina tvořená Tishman Speyer Properties, New York City Employees Retirement System a Teachers Retirement System. Společnost The New York Times očekává, že smlouva o odkupu bude uzavřena ještě před koncem roku. Times však své sídlo obývat až do roku 2007, kdy by měla být hotova nová budova mezi 7. a 8. ulicí.

Akcie McDonald’s (MCD) posílily o 2,1% v reakci na zprávu o vývoji tržeb tohoto giganta v oblasti rychlého občerstvení. Tržby v prodejnách, které jsou otevřeny déle než rok, vzrostly o 6,1%. Toto číslo sice znamená zpomalení růstu oproti údajům z předchozího roku, ale analytikové očekávali růst tržeb mnohem nižší a tak je potěšil jak 7,5%-ní růst ve Spojených státech, tak 2%-ní růst v ekonomicky nevyzpytatelné Evropě.

Pojišťovacím skandálem zmítaná společnost Marsh&McLennan (MMC) v úterý oznámila výsledky za třetí čtvrtletí. Čistý zisk finančního giganta klesl o 94% po odložení 232 milionů na regulatorní vyšetřování. Tržby vzrostly o 5% na 3 miliardy dolarů. Nezávisle na této zprávě Marsh & McLennan oznámila plán na snížení počtu zaměstnanců asi o 3000 míst. 

Zbrojařšká společnost General Dynamics (GD) oznámila, že získala nový kontrakt na vývoj a výrobu nového zbraňového systému pro U.S. Marine Corps v potenciální hodnotě 300 milionů dolarů. U.S. Marine Corps je seperátní organizací námořnictva spojených států s více 500 000 muži a ženami ve službě.

Roční zisk německého konglomerátu Siemens (SI) vzrostl oproti roku 2003 o 39% na 3,4 miliardy euro a hodnota zakázek o 8% na 80,38 miliard euro. Tržby vzrostly o pouhé 1% a činí 75,16 miliard euro. Největší zásluhu na tom má nárůst zisku segmentu mobilních i nformačních technologií o 93% na 347 000 euro. Naopak se příliš nedařilo segmentu komunikačních sítí, segmentu výroby energie a segmentu zdravotnických řešení,  jejichž zisky klesly.

Společnost Intel Corporation (INTC), která je nejvýznamnějším světovým výrobcem  počítačovým čipů, jmenovala novým CEO Paula Otelliniho. Současný prezident a COO nahradí ve funkci dosavadního CEO Craiga Baretta. Barett nahradí ve funkci předsedy představenstva Andrew Grovea. Grove se stane senior poradcem představenstva a senior managementu. Akcie Intelu uzavřely ve středu o 22 centů níže na 22,86 dolarech.

Čistý zisk společnosti Target (TGT), jednoho z největších amerických maloobchodních řetězců, činí za třetí čtvrtletí 60 centů na akcii, resp. 537 milionů dolarů. Zisk ze stálých operací však o cent nedosáhl odhadu analytiků, který byl stanoven na 38 centů na akcii. Čtvrtletní tržby se meziročně zvýšily o 11% na 10,91 miliard dolarů a 60 milionů dolarů předpoklady analytiků převýšily. Akcie Target včera mírně oslabily na 50,88 dolarů.

Morgan Stanley (MWD) zvýšil svůj rating na výrobce mobilních telefonů Nokia (NOK) na equal-weight a zároveň zvýšil cílovou cenu na 8,5 eura. Jako důvody brokerská firma uvedla „zjištění problému managementem podniku, produktové portfolio a R&D“. Morgan zvýšil svou předpověď růstu zisku na akcii v roce 2007 na 6%. Důvodem jsou nižší výdaje na výzkum a vývoj.

Agilent Technologies (A) oznámil ve čtvrtek po zavření trhů zisk za své čtvrté fiskální čtvrtletí ve výěi 74 milionů dolarů, což je 15 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 13 milionů dosaženým ve stejném období minulého roku. Tržby firmy činily 1,82 miliardy dolarů. Na další čtvrtletí očekává firma tržby v rozmezí 1,6-1,7 miliardy a operativní zisk mezi 14 a 21 centy na akcii.

Firma Cisco Systems (CSCO) sdělila, že bude primárním dodavatelem vybavení, pro síť internetového protokolu další generace, která bude spojovat více jak 200 čínských měst. Cisco poskytne vybavení také pro páteřní síť v šesti regionech. Hodnota tohoto projektu nebyla zveřejněna.

  

Devizové a komoditní trhy

Cena ropy na newoyrském trhu oproti minulému pátku klesla o 4%. Prosincový futures kotrakt uzavřel na 47,32 dolarech za barel. Spolu s ropou zlevnil i zemní plyn a to o téměř 10%. Naopak mírně vzrostly ceny platiny a zlata, když pokračovaly v trendu nastoupeném díky oslabování amerického dolaru.

            Dolar v porovnání s pátkem 5.11. zůstal prakticky na stejné úrovni jak vůči britské libře tak vůči japonskému jenu. Oproti euru oslabil sice jen mírně, ale i tak se neustále přibližuje významné psychologické hodnotě 1,3 dolaru za euro.

 

Zprávy ze světa

Maloobchodní sektor eurozóny i nadále stagnuje. Podle evropského statistického úřadu Eurostat vzrostly maloobchodní tržby na meziměsíční bázi v září pouze o 0,1% a na meziroční zůstaly nezměněny. Na špatný výsledek tohoto důležitého ekonomického ukazatele měly bezpochyby největší vliv klesající maloobchodní prodeje ve dvou největších ekonomikách eurozóny, Německu a Francii.

Hrubý domácí produkt Německa za třetí čtvrtletí vzrostl pouze o 0,1% a nedosáhl tak očekávání ekonomů které se pohybovalo okolo hodnoty 0,3%. Meziroční růst německé ekonomiky činí 1,3%. Za nížším růstem stojí zejména klesající exporty. Negativní zprávou je také revize HDP za druhé čtvrtletí z původních 0,5% na 0,4%.

Francouzská ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1%, přičemž ekonomové odhadovali nárůst o 0,4%. Ukazatele poukazují na zpomalení růstu HDP Francie z 0,6%-ního růstu v druhém čtvrtletí a 0,7%-ního růstu v prvním čtvrtletí. Jedná se o druhou zprávu, která zklamala trhy. Německá ekonomika totiž vzrostla také pouze o 0,1%.

Reálný hrubý domácí produkt Japonska vzrostl za třetí čtvrtletí pouze o 0,1% (0,3% v anualizovaném vyjádření)  a nedosáhl tak předpokladů ekonomů, kteří předpovídali 0,5% růst (2% v anualizovaném vyjádření). Anualizovaný ekonomický růst tak zpomalil již třetí čtvrtletí v řadě. Největší vinu na zpomalení ekonomiky má výrazný pokles kapitálových výdajů a vyšší než předpokládané importy.

Čínský index spotřebitelských cen vrostl v říjnu na meziroční bázi o 4,3%,  ale jeho růst oproti září zpomalil díky zvýšení úrokových sazeb. Čínská centrální banka se minulý měsíc odhodlala zvýšit sazby poprvé po téměř deseti letech.  Řada ekonomů se však domnívá, že růst úrokových sazeb není jen započatým bojem proti inflaci, ale také krokem k více flexibilní čínské měně.

Čínský zahraniční obchod vzrostl v letošním roce o 30% a dosáhl hodnoty 1,1 bilionů dolarů. Agentura AFX citovala internetové stránky ministerstva obchodu. Koncem roku by se Čína měla umístit na třetím místě na světě, co se týče hodnoty zahraničního obchodu i hodnoty exportu. V obou kategoriích tak postoupila Čína o jedno místo.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.08.2004Proventus Finance - souhrn 30.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.08.2004Proventus Finance - souhrn 27.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
27.08.2004Proventus Finance - souhrn 26.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
26.08.2004Proventus Finance - souhrn 25.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
25.08.2004Proventus Finance - souhrn 24.8. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688