Research (W4T.CZ)
Investice  |  24.11.2017 23:04:08

ČEZ díky štědrým dotacím rozšíří síť dobíjecích stanic pro elektromobily

Domácí energetický gigant ČEZ dále upevní své postavení největšího provozovatele veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Podpisem smlouvy byla před pár dny stvrzena výstavba dalších 63 rychlodobíjecích stanic, které z většiny zafinancuje Evropská komise.

V rámci programu Connecting Europe Facility (CEF), jehož prostřednictvím Evropská komise podporuje propojování Evropy instalací dobíjecích stanic podél hlavní silniční sítě, uspěl ČEZ získáním grantu ve výši téměř 2,5 milionu EUR (63,5 milionu korun). Celkový rozpočet vybudování zmiňovaných 63 stanic přitom dosahuje 2,94 milionu EUR. Finanční spoluúčast ČEZ tak bude činit jen 15 procent. Program se má realizovat v letech 2017 až 2020.

Z uveřejněného rozpočtu tak plyne, že výstavba jedné nabíjecí stanice vyjde v průměru přepočtu na necelých 1,2 milionu korun. Na výstavbě vlastně bude profitovat koncern ABB, jelikož je hlavním dodavatelem technologií. Pro zajímavost ABB před nedávnem na veletrhu v Belgii představila své nejnovější řešení v oblasti nabíjení těžkých vozidel či elektrobusů vyznačující se prvky chytrého nabíjení, futuristickým modulárním designem či některými dálkově ovládanými službami.

ABB nabijení autobusů

Zdroj: ABB

ČEZ získal obdobnou dotaci již loni, když za celkem 2,3 milionu EUR měl rovněž s účastí ABB vybudovat na 42 rychlodobíjecích stanic. Zatím jich je u dálnic D0, D1D8 uvedeno do provozu sedm. Další mají přibít ještě letos, resp. pak v příštím roce.

Rychlodobíjecí stanice umožňují proces nabíjení s výkonem až 50 kW. Většině elektromobilů zajistí nabití alespoň na 80 procent během 30 minut.

Kromě lokalit u zmiňovaných hlavních tahů staví ČEZ stanice i z vlastních prostředků. Letos by to mělo být zhruba 10 stanic, ať už rychlodobíjecích či normálních.

„Tankování“ elektřiny není u ČEZ zadarmo

Uživatelé elektromobilů mohou v současnosti využít od ČEZ na 35 rychlodobíjecích stanic. Vedle toho je k dispozici řidičům na 50 tzv. stanic normálního dobíjení. K „natankování“ však řidič potřebuje od ČEZ čip. Ten získá v návaznosti na uzavřenou smlouvu se společností. Pro letošní rok si ČEZ za každý měsíc používání čipu a tedy nabíjecích stanic účtuje 450 korun bez DPH. Jinými slovy tedy zhruba 545 korun.

Díky dotacím a především aktivitě automobilek se jistě v následujících letech výrazně zvýší tempo nárůstu elektromobilů, kterých je v České republice v současnosti evidováno zatím jen zhruba 1500. Ruku v ruce bude pokračovat růst dobíjecích stanic, kterých lze u nás nalézt přes 300.

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

25.11. 08:12  Přibít (Zbysek ze Zdisral)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688