Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.07.2013 08:19:23

Unipetrol vykázal EBITDA LIFO ve výši 663 milionů korun

·         Petrochemický segment vykázal ve druhém čtvrtletí pozitivní EBITDA LIFO ve výši 682 milionů korun

·         Pozitivní vývoj na maloobchodním trhu dokládá dosažený EBITDA LIFO 145 milionů korun ve druhém čtvrtletí

·         Byl podepsán dlouhodobý kontrakt na dodávky ropy ropovodem Družba

·         Byl uzavřen nový kontrakt mezi společnostmi Česká rafinérská a Transpetrol

·         V červnu Unipetrol představil novou strategii pro roky 2013 - 2017

Praha, 23. července 2013 – Ve druhém čtvrtletí letošního roku zaznamenala skupina Unipetrol provozní zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) 663 milionů  (meziroční pokles -51 %), k čemuž pozitivně přispěly petrochemický a maloobchodní segment. Obrat činil 24,710 mld. (meziroční pokles -9 %). Výsledky byly ovlivněny meziročně nižšími prodejními objemy v rámci rafinérského i petrochemického segmentu, nižšími rafinérskými maržemi, nebo vyššími poplatky na podporu obnovitelných zdrojů (POZE). Přetrvávající velmi dobrá úroveň petrochemických marží, lepší prodeje polymerů nebo vyšší prodeje v maloobchodním segmentu zmírnily dopad negativních faktorů.

 „Makroekonomické prostředí v České republice i ve zbytku Evropy zůstává pro naše podnikání nepříznivé. Přesto petrochemický segment vykázal v uplynulém čtvrtletí dobrou ziskovost. V rámci maloobchodu se nám podařilo dosáhnout vyšších prodejů a to zejména díky úspěšným aktivitám na podporu prodeje a zlepšeným výsledkům v celé síti čerpacích stanic Benzina,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski a dodal: Unipetrol vítá schválení nové legislativy zaměřené proti daňovým podvodůmpohonnými hmotami. Implementace nových pravidel by měla mít výrazně pozitivní dopad na tuzemský maloobchodní trh a umožnit v blízké budoucnosti další rozvoj maloobchodního segmentu.“

rafinérském segmentu dosáhl ve druhém čtvrtletí 2013 objem zpracované ropy 903 kt, což představuje meziročně 11% pokles způsobený zejména neplánovanou odstávkou kralupské rafinérie na přelomu května a června. Využití rafinérských kapacit zůstalo oproti předchozímu čtvrtletí na stejné úrovni 80 %, meziročně pak vzrostlo o jeden procentní bod. Rafinérský segment ve druhém čtvrtletí vykázal EBITDA LIFO  -151 milionů korun, zejména s ohledem na mizející rozdíl cen Brent a Ural, nižší rafinérské marže (jak v případě benzínu, tak nafty) a výpadek produkce způsobený odstávkou kralupské rafinérie. Od poloviny května došlo ke snížení dovozů pohonných hmot do České republiky, v souvislosti se zvýšenou aktivitou státních kontrolních orgánů, což pomohlo zlepšit mezikvartální výkonnost segmentu. Prodejní objemy rafinérských produktů meziročně klesly o 6 % na úroveň 816 kt ve druhém čtvrtletí.

EBITDA LIFO petrochemického segmentu za druhé čtvrtletí letošního roku činí               +682 milionů korun. Výsledek pozitivně ovlivnila zejména velmi dobrá úroveň petrochemických marží a vyšší prodejní objemy polymerů. Výsledky segmentu negativně ovlivnil odpis zbytkové účetní hodnoty uzavřené teplárny T200 a vytvoření dodatečné rezervy na likvidaci, celkově ve výši 107 milionů korun, rostoucí náklady na podporu obnovitelných zdrojů (POZE) a CO2 emisní povolenky. Prodejní objemy petrochemických produktů ve druhém čtvrtletí meziročně klesly o 5 % na úroveň 389 kt.  Důvodem bylo uzavření výroby močoviny na začátku letošního roku a červnové povodně, které negativně ovlivnily prodej čpavku. Prodejní objemy polymerů meziročně vzrostly, zejména v případě polyetylénu (+27 % meziročně), ale také polypropylénu (+7 % meziročně).

Maloobchodní segment ve druhém čtvrtletí roku 2013 vygeneroval provozní výsledek EBITDA LIFO +145 mil. , zejména s ohledem na vyšší meziroční prodejní objemy, kterých společnost dosáhla v celé síti čerpacích stanic Benzina a prostřednictvím úspěšných aktivit na podporu prodeje ve spolupráci se společností Tesco. Pokles dovozů pohonných hmot patrný od poloviny května, který je spojený se zvýšenou aktivitou státních kontrolních orgánů, vedl k výraznému zlepšení podmínek na maloobchodním trhu, což pomohlo společnosti Benzina zvýšit meziročně prodeje ve své síti. Na druhé straně společnost zaznamenala nižší nepalivové prodeje, s ohledem na přetrvávající recesi české ekonomiky.

Dne 21. června 2013 společnost PKN ORLEN S.A. podepsala smlouvu s ruskou společností Rosneft Oil Company na dodávky ruské ropy (Russian Export Blend Crude Oil – REBCO), v maximálním objemu 8,28 mil. tun pro společnost UNIPETROL RPA, s.r.o. Smlouva je platná od 1. července 2013 do 30. června 2016. Sjednané objemy mohou pokrýt od 60 % do 100 % celkové poptávky Unipetrolu po ruské ropě (REBCO) v závislosti na podmínkách sjednaných objemů relativně k podmínkám panujícím na trhu surové ropy v daném konkrétním čase.

Na konci května Unipetrol informoval o uzavření nové přepravní smlouvy mezi společnostmi Česká rafinérská a Transpetrol. Smlouva stanovuje nové tarify pro přepravu surové ropy do České republiky po slovenské části ropovodu Družba na rok 2013. Pozitivní dopad na provozní zisk EBIT skupiny Unipetrol za celý rok 2013 ve srovnání s rokem 2012 se odhaduje na přibližně 45 milionů korun.

 

Během června letošního roku Unipetrol představil novou strategii společnosti pro roky 2013 až 2017. Během pěti let společnost plánuje zlepšit své finanční výsledky a zajistit jejich stabilní a kladnou úroveň, která umožní realizaci investic a rozvoj zdrojů skupiny. Mezi cíle nově přijaté strategie patří:

  • Kumulovaný provozní zisk EBITDA (na bázi LIFO) v letech 2013 - 2017 na úrovni 25 miliard

  • Celkové investiční výdaje (CAPEX) v letech 2013 – 2017 na úrovni 19 miliard

  • Nárůst volných peněžních toků (Free Cash Flow – FCF) v průměru o 27 % na 1,5 mld. ročně

  • Zvýšení podílu na maloobchodním trhu na 20 %

  • Udržení míry zadluženosti na úrovni do 20 % v průběhu časového horizontu strategie (v letech 2013-2017)

 

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu.  Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává 3700 lidí.

 

Kontakt:

Mikuláš Duda                              

Manažer tiskového oddělení, UNIPETROL, a.s.

 

Příloha č. 1

Konsolidované neauditované finanční výsledky (v miliónech )

 

 

2Q12

1Q13

2Q13

r/r

 Výnosy

27 102

24 776

24 710

-9 %

1 362

438

663

-51 %

171

540

-1

n/a

-467

-70

-588

-26 %

-559

-148

-429

+28 %

 

 

Ukazatel EBITDA LIFO – rozdělení podle segmentů (v miliónech )

 

 

2Q12

1Q13

2Q13

q/q

y/y

 EBITDA LIFO, z čehož

1 362

438

663

51 %

-51 %

          Rafinérie

355

-344

-151

56 %

n/a

          Petrochemie

870

728

682

-6 %

-22 %

          Maloobchod

151

43

145

237 %

-4 %

          Ostatní

-14

11

-13

n/a

7 %

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688