Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.02.2021 10:32:30

Za rok 2020 vykázala Raiffeisenbank zisk ve výši 2,14 miliardy korun


Objem poskytnutých úvěrů klientům ve výši 249 miliard (nárůst o 1 %)
Objem přijatých vkladů od klientů ve výši 335 miliard (nárůst o 15,1 %) 
Celková aktiva banky ve výši 411 miliard (nárůst o 10,9 %)
Čistý zisk banky dosáhl výše 2,14 miliardy (pokles o 48,9 %)
Silná kapitálová pozice: kapitálová přiměřenost k 31. 12. 2020 ve výši 22,8 %


Praha, 5. února 2021

„Ohlédnutí za rokem 2020 ve mně vyvolává silné emoce. Na jedné straně jsme museli podniknout několik zásadních a náročných rozhodnutí týkajících se úspor v oblasti provozu banky, na straně druhé pak dostát svým závazkům vůči akcionáři. V důsledku negativního dopadu epidemie COVID na naše výnosy, českou i světovou ekonomiku jsme museli v polovině roku přistoupit ke snížení počtu našich zaměstnanců o 7 procent. Tento krok byl bolestný, ale v danou chvíli potřebný a pomohl nám přiblížit se, i za situace snížení výnosů, k dosažení cílů banky. Před koncem roku jsme se pak stali stoprocentním vlastníkem Raiffeisen stavební spořitelny, což považuji za významný krok k posílení naší pozice na trhu,“ komentuje situaci loňského roku generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida. 
„Loni jsme také museli změnit mnoho aspektů našeho fungování. Nastavit práci na home office, naučit se využívat nové technologické nástroje, změnit naši komunikaci. Kolegyně a kolegové, kteří na denní bázi jednají s klienty, museli začít respektovat mnoho nových pravidel v rámci obsluhy klientů. Velice si vážím toho, jak skvěle jsme se adaptovali na nové podmínky, udrželi banku v chodu a přitom byli ohleduplní a drželi týmového ducha,“ doplňuje Igor Vida.

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA ROK 2020

Čistý zisk banky za rok 2020 dosáhl výše 2,14 miliardy , což představuje meziroční pokles o 48,9 %. Celkové provozní výnosy se snížily o 12,5 % na 10,45 miliardy .

Čisté úrokové výnosy poklesly o 15,2 % a dosáhly tak výše 7,24 miliardy . Tento pokles je způsoben zejména snížením tržních úrokových sazeb z důvodu uvolňování měnové politiky v souvislosti s epidemií koronaviru. Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 5,7 % 
na 2,92 miliardy . Ostatní výnosy banky meziročně vzrostly o 128,5 % na 134 milionů především díky přijatým dividendám.

VKLADY A ÚVĚRY 
Celková aktiva banky dosáhla výše 411 miliard a meziročně tak vzrostla o 10,9 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům se oproti minulému roku zvýšil o 1,0 % na 249 miliard . K růstu přitom došlo v oblasti financování firem i domácností (u domácností zejména hypotečních úvěrů). Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 15,1 % na 335 miliard . Stejně jako v případě poskytnutých úvěrů je růst v přijatých vkladech tažen jak domácnostmi, tak firmami.


NÁKLADY 
Provozní náklady ve výši 6,3 miliardy se v meziročním srovnání snížily o 5,8 %. Tento pokles je primárně způsoben snížením výdajů na marketing a nákladů na zaměstnance.

ŘÍZENÍ RIZIK 
Raiffeisenbank si i nadále udržuje velmi dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek dosahují výše 1,55 miliardy . V meziročním srovnání došlo k navýšení o 1,2 miliardy kvůli očekávaným úvěrových ztrátám v důsledku očekávaného zhoršení makroekonomického prostředí v souvislosti s epidemií koronaviru. Kvalita úvěrového portfolia nicméně zůstává na vysoké úrovni s nízkým objemem úvěrů v selhání a rizikových úvěrů

Kapitálová přiměřenost banky k 31. prosinci 2020 dosáhla výše 22,8 %. V návaznosti na opatření České národní banky o přijetí stabilizačních opatření v souvislosti s epidemií koronaviru ze dne 16. března 2020 rozhodla valná hromada banky na konci dubna 2020 o nevyplacení dividend akcionářům ze zisku za rok 2019 ve výši 4,19 miliardy . Částka 3,98 miliardy byla převedena do nerozděleného zisku a částka 211 milionů byla použita na výplatu kupónu držitelům AT1 kapitálově investičních certifikátů. Dne 27. listopadu 2020 bylo schváleno navýšení vedlejšího kapitálu Tier 1 ve výši 787 milionů a současně navýšení T2 kapitálu 839 milionů . Navýšení nerozděleného zisku a nové emise kapitálu mají pozitivní dopad na kapitálovou přiměřenost banky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688