Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.11.2016 08:41:11

PEGAS NONWOVENS dosáhl za 9M 2016 EBITDA ve výši 34,1 milionu EUR

PEGAS NONWOVENS SA (dále jen „PEGAS” nebo „Společnost”), přední evropský výrobce netkaných textilií, dosáhl na základě neauditovaných výsledků za prvních devět měsíců roku 2016 celkových konsolidovaných výnosů 157,8 milionu EUR, což představovalo meziroční pokles o 7,0 %.

 

Pokles cen polymerů měl na meziroční srovnání tržeb negativní vliv. Ceny polymeru jsou od začátku roku víceméně stabilní a pohybují se na dlouhodobých minimech.

Ukazatel EBITDA dosáhl za prvních devět měsíců roku 2016 výše 34,1 milionu EUR, o 14,6 % meziročně více. Meziroční růst ukazatele EBITDA souvisel do určité míry s přeceněním akciového opčního programu. Z ostatních vlivů byl v porovnání s loňským rokem rovněž méně negativní dopad přenosového mechanismu cen polymerů, které v prvních devíti měsících loňského roku rostly v porovnání se stabilním vývojem cen v letošním roce. V této souvislosti je však nutné poznamenat, že dlouhodobě nízké ceny polymeru mají vzhledem k nastavení přenosového mechanismu negativní dopad do hospodaření. K růstu EBITDA přispěl i nárůst objemu výroby ve srovnatelných obdobích o 1,5 %.

Za prvních devět měsíců roku 2016 činil provozní výsledek hospodaření (EBIT) 22.0 milionu EUR, o 24.0 % více než ve stejném období roku 2015.

Čistý zisk dosáhl za prvních devět měsíců roku 2016 hodnoty 13,0 milionu EUR, což je meziročně o 22,6 % méně zejména z titulu vykázaných nerealizovaných kurzových změn v porovnávaných obdobích.

„Hospodaření společnosti ve třetím čtvrtletí bylo v souladu s naším očekáváním a do značné míry kopírovalo předchozí dvě čtvrtletí. Ukazatel provozního hospodaření, EBITDA, dosáhl 11,3 milionů EUR a nebyl významně ovlivněn externími vlivy, jelikož ceny polymerů se udržovaly stabilní. Prodeje se spolu s výrobou držely na solidní úrovni a nedošlo tedy k výrazné změně skladových zásob hotových výrobků, které se nám nadále daří držet na optimální úrovni.

S ohledem na dosažené výsledky za prvních devět měsíců letošního roku potvrzujeme naše očekávání celoročního ukazatele EBITDA.

Kromě hospodářských výsledků bych také rád vyzdvihl úspěšné dokončení výstavby nové skladové a výrobní haly ve Znojmě. V návaznosti na to pokračuje i investice do nové výrobní linky typu Compact, jejíž instalace byla nedávno zahájena. Plný komerční provoz linky předpokládáme od poloviny roku 2017.

V neposlední řadě věřím, že naše akcionáře v letošním roce potěšila dividenda ve výši 1,25 EUR na akcii představující přibližně 4 %-ní roční výnos,“ sdělil František Řezáč, generální ředitel a člen představenstva společnosti PEGAS NONWOVENS SA. PEGAS NONWOVENS SA (société anonyme) je zapsán v rejstříku obchodu a společností R.C.S. v Lucembursku pod číslem B 112.044. Sídlo společnosti je 68-70, boulevard de la Pétrusse, L-2320 Luxembourg, Lucembursko. Registrován u Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) v Lucemburku pod číslem E-0043

 

Konsolidované hospodářské výsledky společnosti PEGAS NONWOVENS SA za prvních devět měsíců a třetí čtvrtletí roku 2016. 9 měsíců 2015

9 měsíců 2016

Změna v %

Výnosy

169,6

157,8

-7,0 %

EBITDA

29,7

34,1

14,6 %

Provozní zisk

17,8

22,0

24,0 %

Čistý zisk

16,8

13,0

-22.6 %


Jan Židek

Manažer externího reportingu

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688