Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.11.2009 16:30:56

ČEZ - tisková zpráva k výsledkům hospodaření za 3Q09

Skupina ČEZ letos drží velmi dobré výsledky, i proto již mohla pomoci více jak 12 tisícům nezaměstnaných a zaplatit za ně v rámci pojištění 3 měsíční platby za elektřinu

Energetická Skupina ČEZ dosáhla  za první tři čtvrtletí letošního roku čistého zisku 44,2 mld. , což je meziroční nárůst o 6,6 procent.  Ke zvýšení čistého zisku přispěl zejména prodej elektřiny pro letošní rok již v roce 2008 ještě před poklesem cen v důsledku nastupující recese. K meziročnímu zlepšení hospodářských výsledků dochází i přes celkový pokles spotřeby elektřiny v důsledku pokračující ekonomické krize a přes pokles spotových cen. Celoroční čistý zisk stále očekáváme na úrovni 50,2 mld. .

 „Díky dobrým hospodářským výsledkům i v době krize jsme mohli pomoci již více jak 12 tisícům nezaměstnaných, za které jsme v rámci pojištění zaplatili 3 měsíční platby za elektřinu. Pomohli jsme tak již více jak 75 miliony korun lidem, kteří se ocitli vlivem krize v tíživé životní situaci. Rovněž jsme pomohli již téměř 3 tisícům drobným podnikatelům s odkladem jedné zálohy za elektřinu. ČEZ tak dokazuje, že patří mezi stabilní pilíře české ekonomiky i v těžké době ekonomické krize“, uvedl Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ, a.s.

Skupina ČEZ investovala od začátku rokuČeské republice již téměř 37 miliard , především do výstavby nových výrobních kapacit a do navyšování výkonu jaderných elektráren. V elektrárně Tušimice na prvních dvou blocích probíhají komplexní zkoušky, v projektu výstavby nového nadkritického bloku v Ledvicích probíhají stavební práce. V jaderné elektrárně Dukovany byl realizován projekt zvýšení instalovaného výkonu 3. bloku na 500 MW (oproti původním 440 MW).

První výsledky již přináší strategická iniciativa „FutureMotion – Energie zítřka“ představená v červnu tohoto roku s cílem zahájit významné investice do nových technologií umožňujících v budoucnosti vyrábět, distribuovat a spotřebovávat elektřinu efektivněji a šetrněji. Vrcholí přípravy pilotních projektů vybudování sítě dobíjecích stanic – tzv. e-pump pro elektromobily v Ostravě a Praze. V lokalitě jaderné elektrárny Temelín testujeme solární panely na bázi nanovláken od českého výrobce, který je i světovým průkopníkem této technologie.

Skupině ČEZ se daří i v zahraničí – všechny akvizice trvale dosahují plánované návratnosti i přes pokračující krizi.  V letošním roce navíc Skupina ČEZ významně posílila v Turecku, vstoupila do Albánie a prostřednictvím akvizice těžební a elektrárenské společnosti MIBRAG rozšířila svou činnost také v sousedním Německu. ČEZ rovněž učinil kroky ve svém zájmu o velice efektivní oblast teplárenství, nejnověji jde o transakci s Dalkii ČR, kdy ČEZ především vstupuje do teplárenství v Ústí nad Labem.

Výroba elektřiny z vlastních zdrojů ČEZ, a. s., meziročně klesla o 4,5 %. Meziroční pokles výroby v jaderných elektrárnách o 0,1 TWh byl způsoben plánovanou odstávkou 3. bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Meziroční pokles výroby v uhelných elektrárnách o 7,9 % byl způsoben optimalizací výroby související s nižší cenou elektřiny a poklesem poptávky. Naopak výroba ve vodních elektrárnách vzrostla o 33 procent zvláště díky vyšším průtokům během léta.

„Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřinyČeské republice v prvních třech čtvrtletích letošního roku, když meziročně poklesla o 6,9 % (procentně shodně jako v pololetí). Spotřeba u velkoodběratelů klesla o 11,5 %,u podnikatelského maloodběru nepatrně poklesla o 0,2 %. Spotřeba domácností navzdory krizi vzrostla o 0,5 %. To ukazuje, že po oživení ekonomiky se celková spotřeba vrítí zpět na dlouhodobý růstový trend.  Zastavení růstu a následný pokles poptávky po elektřině v celé Evropě je již od konce roku 2008 diktován hospodářskou krizí a společně s vývojem ceny ropy se poté odráží i v cenách elektřiny na trzích střední i jihovýchodní Evropy,“ uvedl Alan Svoboda, ředitel divize obchod.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ

Tabulka: Hospodářské výsledky Skupiny ČEZ za I. pololetí 2009

                                                                                             (mil. )             meziroční změna %

Provozní výnosy

138 601

+ 5,1 %

EBITDA (nebo Provozní zisk před odpisy)

71 008

+ 1,5 %

Zisk před zdaněním

54 910

+ 4,0 %

Zisk po zdanění

44 185

+6,6 %

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688