Věra Stárová (GfK-Praha)
Investice  |  07.10.2004 09:07:03

Konjunkturální průzkum ČSÚ - září 2004


Konjunkturální průzkum ČSÚ za září 2004 ukázal, že saldo souhrnného indikátoru důvěry se v září oproti srpnu 2004 vlivem poklesu spotřebitelské důvěry snížilo, meziročně však zůstalo nad úrovní hodnocení v září 2003. Pokud jde o vývoj hodnocení spotřebitelů - viz segment www.socr.cz „spotřebitelský barometr“.

průmyslu (celkem 940 respondentů) hodnotilo v září svoji situaci jako dobrou 42 % (v srpnu 43 %), jako uspokojivou 55 % (54 %) a jako špatnou 3 % (3%), což je mírně horší výsledek než v srpnu. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti růst výroby (růst salda o 9 bodů) a zvýšení zaměstnanosti. Pro příštích 6 měsíců uvažují respondenti se zlepšením své ekonomické situace. Celkově se indikátor důvěryprůmyslu v září oproti srpnu nezměnil; v meziročním srovnání dosáhl o 11 bodů vyšší hodnoty a celkově si tak udržel vysokou úroveň.

Ve stavebních podnicích (451 respondentů) došlo v září po předchozím vysokém hodnocení ekonomické situace k poklesu salda o 9 bodů.  Pro příští tři měsíce respondenti očekávají růst stavební činnosti pří mírném zvýšení zaměstnanosti. Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví v září poklesl oproti srpnu o 4 body, v meziročním porovnání byl proti září 2003 byl o 2 body nižší.

Respondenti z obchodu (340 respondentů) zhodnotili ekonomickou situaci svého podniku v září 2004 z 49 % (50 %) jako dobrou, ze 48 % (47 %) jako odpovídající sezóně a ze 3 % jako špatnou, což proti srpnu znamenalo růst salda 1 bod. Respondenti signalizovali předzásobení svých firem. Neměnnost cen očekávalo 78 % respondentů, 7 % růst a 15 % pokles. Pro příštích šest měsíců očekávali respondenti při zářijovém průzkumu z 41 % (34 %) zlepšení ekonomické situace,  58 % (66 %) její neměnnost. Celkový indikátor důvěry v obchodě oproti srpnu vzrostl o 5 bodů a byl o 6 bodů vyšší než v září 2003. 

Ve vybraných odvětvích služeb (760 respondentů) hodnotilo v září 49 % (55 %) respondentů svoji ekonomickou situaci jako dobrou, 42 % (48 %) jako odpovídající sezóně. Růst poptávky očekávalo 38 % (39 %) respondentů, neměnný vývoj 59 % (59 %) respondentů a 3 % (3 %) pokles, což bylo proti srpnu téměř stejné očekávání. Neměnnost ve vývoji cen očekávalo 84 % (90 %) respondentů, růst cen 14 % (27 %). Pokles počtu zaměstnanců očekávalo 39 % respondentů, neměnnost 49 % a růst 12 %. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb poklesl a byl stejný jako v září 2003.

Úplné znění tiskové zprávy naleznete zde


On-line Shop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688